Eredivisie Top 4 (m) morst geen puntje

VoV, 21-01-2018. 8:34 uur. In Houten zegevierde Abiant Lycurgus gisteravond tegen SV Land Taurus, de nummer vijf van de Eredivisie,  met 3-0. Na een dikke 18-25 overwinning in de eerste set, pas na de 16-17 tussenstand werd het verschil gemaakt, werd het vervolgens een benauwd geheel via twee keer 25-27. In de tweede set werd het na 21-24 nog even weer heel spannend, in de derde set moest zelfs een setpoint tegen weggewerkt worden. Dat lukte waardoor setverlies voorkomen werd.

“Zeker over de eerste anderhalve set ben ik dik tevreden. Toen speelden we gewoon goed. Daarna werd het minder, waarbij we vooral serverend achterbleven. Teveel fouten en te weinig druk,” laat coach Arjan Taaij na afloop weten om er nog wel een kritische noot aan toe te voegen. “Wat we na 21-14 in de tweede set laten zien is natuurlijk niet goed. Zeker als je tot dat moment gewoon spelbepalend bent. Gelukkig herstelden we dat net op tijd.”

Wytze Kooistra scoorde 17 keer voor Lycurgus, Tom van den Boogaard was 14 keer succesvol voor thuisploeg Taurus.

Seesing Personeel Orion (foto CEV) had een diesel start met een 8-13 achterstand in de eerste set tegen Inter Rijswijk. Aan het eind werd setverlies, na een 18-20 tussenstand, nog bijna voorkomen. De 24-26 zette Rijswijk op 0-1. Ook in het begin van de tweede set hadden de gasten even voordeel, maar toen Orion de stand naar 11-8 had omgebogen gaven ze geen krimp meer. Via 17-13 werd het 25-19 en 1-1.

De derde set werd met een dikke 25-16 bijgeschreven, in de vierde was het verschil iets minder duidelijk, maar de 25-22 was genoeg voor de 3-1 zege, waardoor het Europese reisje naar Surgut geen nadelige gevolgen heeft gehad voor de nationale competitie.

Joris Marcelis werd met 21 punten topscorer van de partij, Dik Heusinkveld pakt de meeste blokpunten, totaal 5. Bij Inter Rijswijk kwam Steven van de Velde tot 17 punten, waarvan 5 aces.

Draaisma Dynamo moest tegen Coniche Topvolleybal Zwolle de derde set aan de gasten lalten. Ook in de eerste set warend e verschillen klein (9-8, 14-16, 23-21), maar had de thuisploeg de betere finish. De tweede werd een dikke 25-16 (na 14-11 naar 23-14) en in de derde was de score omgedraaid. Zwolle liep na 12-15 uit naar 14-19 en liet zich de winst niet meer afpakken.  De 11-11 tussenstand in de vierde set kon Dynamo vervolgens via 18-13 naar een ruime  25-15 en 3-1 zege tillen.

In dit duel waren Nico Manenschijn (Dynamo) met 25 punten (waaronder 3 aces en 4 blokpunten) en Jelle Hilarius (Zwolle) met 14 punten de meest scorende spelers van de beide pleogen.

Advisie / SSS herstelde zich in de tweede set (16-25) van de mindere start, die een 25-18 nederlaag in de eerste set opleverde. Daarin had Zaanstad bij het begin van de big points een hele ruime voorsprong (20-12) en bracht die winnend naar de eindstreep. In de tweede set waren de zaken omgekeerd. SSS maakte na de 15-19 met een 1 om 6 score de set uit.

Zaanstad zag in de derde set een 17-16 voorsprong veranderen in 20-21 achter en kwam aan het eind net tekort om het nog spannend te maken (23-25). Eenzelfde beeld in de vierde set. Ook nu net voor de finale een minimale voorsprong voor de thuisploeg (21-20) die dan tijdens de big points verloren ging (22-24) en in een 24-26 nederlaag eindigde. Het werd dus 1-3.

Marijn van Gool (Zaanstad) kreeg 12 punten op naam, waarvan 4 blokkerend. Eenzelfde aantal blokpunten maakte Freek Michel (SSS), zijn totale score lag op 19 punten. Zijn collega Dwin Brouwer werd de beste blokkeerder qua gescoorde punten, te weten 5.

De stand is nu: Lycurgus 42, Orion 36, Dynamo 30, met één wedstrijd minder. SSS 27, Taurus 23, TTP 18, Zwolle 12, Rijswijk 12, Zaanstad 11, VVP 8. Dynamo en TTP hebben nog 1 wedstrijd minder, VVP nog 2. Vandaag staat nog TTP vs VVP (om 13:30 uur) op de agenda.