Vizier op volleybal

 

VoV weekend Top 10 (en veel meer)

VoV, 19-01-2019. 6:08 uur.  Daar zijn we weer met de Top 10 (en meer). Mooi dat u ook deze zaterdag weer benieuwd bent wat we als onderwerpen de revue willen laten passeren en welke teams er een nominatie hebben verdiend in onze Top 10.  Welke wedstrijden bij u in de buurt het meer dan waard zijn om te gaan zien, waarbij we overigens alle andere wedstrijden niet te kort willen doen. Ook de niet genoemde, en dat zijn er heel veel, zijn dat zeker waard. Van mini’s tot maxi’s.

Komt uw club voor subsidie in aanmerking?  Per 1 januari 2019 is de sportvrijstelling voor de btw verruimd. Dat houdt onder andere in dat over de terbeschikkingstelling van sportaccommodaties in veel gevallen geen btw meer hoeft te worden afgedragen. Als gevolg hiervan kan geen btw meer worden teruggevraagd over investeringen in sportaccommodaties. Die worden dus in sommige gevallen duurder voor clubs. Om het eventuele nadeel voor verenigingen te ondervangen is een subsidieregeling in het leven geroepen. En die is voor meer clubs interessant dan alleen voor clubs die in het verleden van de sportvrijstelling gebruik maakten. Lees er alles over op

https://www.nevobo.nl/nieuwsbericht/subsidieregeling-biedt-kansen-voor-clubs

De Europese clubtoernooien:  Deze week speelden de mannen op Europees niveau hun wedstrijden. Over de afloop in de Champions League informeerden we u al, met uitzondering van de wedstrijd Dinamo Moskou vs VB Tours. Ofwel Dick Kooy vs Floris van Rekom. Moskou won drie sets met twee punten verschil, Kooy scoorde 14 keer, van Rekom moest genoegen nemen met een invalbeurt in de derde set. Tours was aanvallend beter (+6 punten) en blokkerend minder (-11 punten). Ook hadden ze een iets hogere foutenlast. Dinamo is nu na Perugia tweede in de poule, Tours derde.

CEV Cup: Volley Amriswil, dat eerder Lycurgus uitschakelde, is door naar de kwartfinales. Trainer coach Marco Klok en Ewoud Gommans wonnen in de achtste finale met 1-3 bij Brcko, thuis werd het 3-0. Na twee sets, toen de strijd beslist was, werd Gommans gewisseld. Hij had toen al 8 keer gescoord. Lindemans Aalst van Tim Smit schakelde CV Teruel uit. Thuis wonnen ze met 3-2, uit was er een 1-3 zege. Tim Smit had een aandeel van 11 punten in de scores van zijn ploeg.

Jeroen Rauwerdink won met Olympiakos Piraeus voor de tweede keer met 3-1 van BBSK Istanbul. Rauwerdink scoorde 5 keer, haalde een scoringspercentage van 68%. Maarten van Garderen plaatste zich met Trentino Itas ook voor de volgende ronde. Ze wonnen met 1-3 van Hypo Tirol Haching na thuis met 3-0 al een stevige basis voor de volgende ronden te hebben gelegd. Van Garderen speelde 3 sets en scoorde 12 keer. Robbert Andringa haalde het met Olsztyn niet, zijn ploeg werd via 3-2 uit en 1-3 thuis uitgeschakeld. Andringa scoorde 6 keer in het thuisduel.

In de kwartfinale zijn de koppelingen voor de teams met Nederlanders:

  • Volley Amriswil vs Trentino
  • Burgas vs Olympiakos Piraeus
  • Galatasaray Istanbul vs Lindemans Aalst

Challenge Cup: Daarin werd Dynamo Apeldoorn donderdagavond uitgeschakeld. Na 3-0 uit en 1-3 thuis zat het Europese avontuur er voor dit jaar op. Poitiers met Thomas Koelewijn won met 0-3 in Finland bij Rovaniemi. Thuis hadden ze al met 3-1 gewonnen. Koelewijn scoorde 4 punten in 2 sets. Poitiers speelt in de kwart finale tegen Hapoel SABA.

Bondscoach Salomon eilanden:  In navolging van Matt van Wezel en Lesley de Jonge, die volleybalontwikkelingswerk in Nepal deden, zal Han Abbing drie maanden naar de Salomonseilanden gaan.  Neen, niet op vakantie, maar als adviseur / steun van de volleybalbond van deze eilandengroep en als trainer van de nationale teams. De Salomonseilanden bestaan uit zes grotere eilanden en vele honderden kleine eilandjes, hebben 600.000 inwoners en één sporthal.

Waarom ga je naar de Salomonseilanden? Wij dachten, alleen om vakantie te vieren in dit nog paradijs in de Stille Oceaan. Toch niet om te werken. “De Salomonseilanden in de Stille Oceaan zijn verborgen oases waar je ultiem kunt genieten in de zon. Onder de palmbomen op parelwitte stranden is luieren tot een kunst verheven. De eilandengroep bestaat uit ongeveer duizend eilanden. De zes grootste zijn het meest bekend en dichtstbevolkt.” Aldus Oceanie.nl.  Werken op de Salomonseilanden, zullen we onze e-mail box er ook maar neerzetten?

De Kampioenspoule, de Degradatiepoule.  Wat we ons afvroegen is waarom er eigenlijk een verdeling van zes om drie is gemaakt en geen vijf om vier in deze poules. Okay, dan heeft er in de Kampioenspoule altijd een team een vrije zaterdag / woensdag, maar wat is daaraan het probleem? Vijf om vier met in de Degradatiepoule de halve finales en de strijd van de verliezers daarvan om niet te degraderen. Met een Nevobo bonus / sponsor bonus voor de winnaar van de halve finale en finale met de positie zes op de ranglijst als eindnotering. En in de Kampioenspoule natuurlijk de strijd voor de twee play off plaatsen om het Kampioenschap van Nederland. Wat is daar mis mee?

De Top 10  dan maar. Deze week aan keuzes geen gebrek. Bij onze eerste inventarisatie kwamen we tot een stuk of 15 potentiële duels, zeg maar de long list, die voor een notering in aanmerking kwamen. Tja en dan moet de ballotage commissie keihard zijn. Onafhankelijk en keihard en gewoon een streep door een aantal duels zetten.  Derby, topper, tobber, wat laten we het zwaarst wegen en welk niveau heeft voorrang. Of toch maar niet doen? Heeft de benoeming dan toch misschien een bepaalde waarde? De spotlight eens richten op de tweede divisie? Waarom niet? Waarom wel? We hebben onze keuzes gemaakt en zijn uiterst content met het uiteindelijke resultaat. U hopenlijk ook.

1>Draisma Dynamo vs Abiant Lycurgus.  Eredivisie heren. Het gevoel van de Europese nederlaag (Dynamo) en dat van de thuisnederlaag (Lycurgus) zal nog even nasudderen als deze teams tegenover elkaar staan op zondag om 15:00 uur in Omnisport. Dynamo kan zich eigenlijk niet permitteren om niet te winnen, Lycurgus moet gewoon niet verliezen. Een topper verliest geen twee keer op rij. Beide teams zijn nog volop in de race voor de Nederlandse prijzen.

2>Springendal Set – Up ’65 vs Apollo 8. Eredivisie dames. Twentse derby. Veracles vs Donitas. Topdivisie dames. Groningse derby. Krekkers vs Rosstars. Eerste Divisie A dames. Twentse derby. De toevoeging derby bij het niveau zegt eigenlijk genoeg. Apollo 8 heeft de eerste prijs van het weekend binnen, ze werden Sportploeg 2018 in Borne. Krekkers wil revanche voor het verlies in Rossum en Veracles zal het vuurtje in de Groene Hel nog eens opstoken. Voor meer info lees de voorbeschouwingen van afgelopen week op deze duels.

3>Pharmafilter US vs Dros-Alterno. Eredivisie dames. Nummer laatst tegen nummer voorlaatst. Makkelijker krijgen ze het bij US dit seizoen niet meer. US heeft zekerheid, degradatiepoule it is, Alterno vecht nog voor een kansje. Al is dat kansje nog zo klein, de aspiraties voor de Kampioenspoule kunnen pas  begraven worden, when the fat lady sings the blues. Dan is het pas over en uit. En natuurlijk moet die 2-3 nederlaag in Apeldoorn rechtgezet worden. Of een bis krijgen volgens US.

4>Zaanstad vs VoCASA en Conische Topvolleybal Zwolle vs SV Land Taurus. Eredivisie Heren. Wordt het in alle opzichten een Super Saturday in Zaanstad en een Superdesuper Saturday in Zwolle. Met in Zwolle twee Eredivisieduels en in Zaanstad een thuisdag voor de club. Een strohalm, wie pakt hem? Wie geeft zich wat lucht en kan een beetje beter ademhalen voor het resterende deel van het seizoen. Al is dat ook maar betrekkelijk en maar voor een paar dagen, dan komt de volgende beproeving alweer.

5>Innovatiemakelaars.nl WSV vs Prima Donna Kaas. Topdivisie dames. Kelderduel, een wedstrijd van twee teams die volop in de gevarenzone staan op een plek waar ze liever niet wensen te staan. Er is maar één medicijn voor om er weg te komen. Winnen!

6>Koffievoordeel.nl Sudosa Desto – VC Sneek II. Eerste Divisie A Dames. De topper van de week in deze divisie. Er is maar een mogelijkheid voor Sneek II om een begin te maken de puntenkloof van vijf punten te dichten. Namelijk winnen.

7> Volley Tilburg vs VollinGo. Eerste Divisie B dames. De topper van de week in deze divisie. Er is maar een mogelijkheid voor VollinGo om een begin te maken de puntenkloof van zes punten te dichten. Namelijk winnen.

8> Springendal Set-Up ’65 vs AVV Keistad. Eerste Divisie A heren. De nummer twee ontvangt de nummer drie. Verschil in punten één. Er is waar één mogelijkheid voor Set-Up om dat verschil tot een kloof(je) te laten aangroeien, namelijk winnen.

Eentonig hè, die toevoegingen vanuit de posities 6> , 7> en 8>. Maar je wilt natuurlijk geen enkel team het gevoel geven dat, nou ja, vult u zelf maar in.

9>Thor vs Leython. Tweede divisie C dames.  Aanstaande zaterdag gaat Leython DC als nummer 3 op bezoek bij Thor de nummer 2. In de heen wedstrijd ging de strijd gelijk op en won Thor op het nippertje met 3-2.  Na de overwinning afgelopen zaterdag op de directe concurrent (Spaarnestad) voor plek 3, gaan de dames van Leython DC weer voor een spannende wedstrijd in de altijd sfeervolle sporthal in Bergambacht. En in de kielzog van dit duel, Apollo 8 heren 1 vs VoCASA heren 2. Een topper in de Tweede Divisie B. Zo is de Tweede Divisie ook aan bod gekomen.

10> Zoals voorheen, mag u zelf invullen. Geen wedstrijd kiezen die er al bijstaat hoor!

Meer hebben we niet voor u. We gaan u natuurlijk zondag en daarna wel weer informeren over de afloop van een en ander. Uiteraard zijn uw wedstrijdverslagen dan ook weer hartstikke welkom bij VoV. Stuur ze maar naar g.heerink@arghent.nl dan plaatsen we ze. Als u al een team- of een actiefoto heeft, stuur die dan even als bijlage mee!

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.