VVH H1 wint beladen Friese derby vs Sneek

VoV, 16-10-2017. 12:40 uur. Afgelopen zaterdag stond een ware kraker op het programma in de Tweede divisie A. Koploper VC Sneek kwam langs in de Waddenhal in Harlingen om het op te nemen tegen de havenstadbewoners van VVH, die op dat moment nummer drie op de ranglijst stonden. Een afgeladen tribune was getuige van een turbulent duel waarin Sneek erg sterk begon, maar daarna moest toestaan dat VVH het initiatief overnam en de winst veiligstelde.

In set 1 begonnen Reinier Kwast, Johannes Bult, Meindert Paul Kwast, Stefan de Jong, Marnik Agema en Koen Sikkema binnen de lijnen. Van het tweede herenteam is Rients Leijenaar definitief overgenomen om als libero het eerste te  versterken, dus hij was er deze zaterdag ook bij. Ewout Schat, Sjoerd Tekstra en Rik Sijtsma begonnen op de bank.

Vanaf het begin was het Sneek die de leiding nam. Via goed serveer- en blokkeerwerk voelde VVH zich op 3-8 gelijk genoodzaakt een  time-out te nemen. De passing bij de Harlingers was slecht, maar ook de aanvallers lieten het compleet afweten. Aan de andere kant van het net stonden ex-VVH speler Jan Schurer en ook Jorn Meijer de ballen met veel geweld binnen te timmeren, waardoor binnen 15 minuten een afgetekende 13-25 eindstand op het scorebord stond.

Het was duidelijk dat de Harlingers in de volgende sets meer moesten brengen, maar of dit zou lukken na zo’n eerste set was de vraag. VC Sneek begon in set 2 vooral in de serve weer zelfverzekerd, al lieten ze in de aanval nu wat kansjes liggen om uit te lopen op de thuisploeg.  VVH daarentegen begon zich meer en meer te verweren. Met name via de services van Meindert Paul en Johannes werd de jonge Sneker passer-loper Rowan Heikoop onder druk gezet.

Dit leverde de nodige directe punten op, maar het bracht nog een veel belangrijker gevolg teweeg: het zelfvertrouwen bij de Sneker formatie leek aangetast. De bezoekers begonnen geforceerde te spelen, maakten daardoor vele aanvalsfouten en VVH kreeg daardoor grip op het spel. Via Koen en Reinier werden ballen hard binnengeslagen en door meermaals Rik in te brengen voor de serve ging de set met 25-20 naar de thuisploeg.

Het winnen van detweede set zorgde ervoor dat de Harlingers voelden dat titelfavoriet Sneek te kloppen was. Het speelbeeld van eind tweede set ging ook in set drie door. VVH deelde de lakens uit door met name in de serve en pass erg stabiel op te treden. Wanneer de pass goed was, speelde Johannes de ballen vele malen sneller op zijn aanvallers dan de spelverdeler van Sneek. Hierdoor hadden de Harlinger aanvallers dikwijls maar één blokkeerder tegenover zich, terwijl de mannen van Sneek vaak twee blokkeerders troffen. Sneker wissels en time-outs ten spijt, ging de set wederom naar VVH (25-21).

In set vier was het wederom VVH die iets vastigheid in hun spel vertoonde dan VC Sneek. Harlingen kwam via de aanvallers op de buitenkanten op de side-out vaak direct tot scoren en wist via goed serveerwerk vervolgens te voorkomen dat Sneek hetzelfde kon doen. Rients, Koen en Meindert Paul stonden prima te passen en ook blokkerend klopte het dikwijls wat de Harlingers deden.Aan het einde van de set betraden Ewout en Rik betraden het veld om via nog wat extra servedruk de overwinning in de set en daarmee de wedstrijd veilig te stellen. Met 25-20 won VVH ook deze set.

Een prachtige overwinning voor de ploeg van trainer Richard Kumbangsila dus, waardoor ze bovenin de klasse blijven meedoen. Na een flink pak slaag in de eerste set, wist VVH het spelbeeld om te draaien en alsnog de wedstrijd naar haar hand te zetten. Aanvoerder Johannes Bult was hierover natuurlijk erg tevreden: “in set twee sloeg de wedstrijd om. Er kwam meer strijd van onze kant. De pass begon beter te draaien waardoor we met snelle ballen op de buitenkanten het goed konden uitspelen. Ook serverend waren we na set twee erg goed. Sneek kwam gewoonweg niet onder deze druk vandaan.”

Komend weekend hebben de Skûtsjeboys vrij, maar op 28 oktober staat voor de ploeg de volgende uitdaging op het programma. Lycurgus heren 2 is dan de tegenstander in Groningen.  Inzet is dan het mee blijven doen in de bovenste regionen van de divisie.

gh @ VoV, verslag van Reinier Kwast, VVH heren 1. Foto Jan van den Noort.