Winst Lycurgus, Dynamo en Orion.

VoV, 17-03-2019. 7:32 uur. Abiant Lycurgus heeft een bijzondere dag gisteren met een 3-0 zege afgesloten. Eerst was er goed nieuws voor de club met de nieuwe sponsor Nedmag, later op de avond werd Zaanstad via de setstanden 25-21, 28-26 en 25-17 naar een 3-0 nederlaag gespeeld. Door de zege blijft Abiant Lycurgus na vijf duels koploper in de kampioenspoule.

Over het algemeen speelde Abiant Lycurgus een hele behoorlijke wedstrijd. Alleen in de tweede set was het buitengewoon spannend en moest zelfs een setpoint weggewerkt worden bij een 23-24 achterstand. Dat werd overleefd dankzij een servefout van de gasten. Op het derde setpoint was het voor de thuisclub wel raak; 28-26.

De thuisploeg zag vervolgens in de derde set dat Zaanstad mentaal geknakt was en halverwege de set min of meer de handdoek wierp. Na 10-10 werd het 19-13. Deze marge was ruim genoeg voor de winst. Twee heerlijke aces van Sam Gortzak brachten de zege. Een mooie einde van deze bijzondere dag was nauwelijks voorstelbaar.

Wytze Kooistra werd met 20 punten topscorer. Lars de Boer van Zaanstad maakte er 18.

In Sliedrecht was Draisma Dynamo voor de vierde keer dit seizoen (inclusief beker) te sterk voor de thuisploeg.  Het werd 1-3, waarbij de tweede (23-25) en derde (25-23) set erg spannend en erg nipt waren. De eerste doorgang was met 21-25 naar Dynamo gegaan en om de wedstrijd in leven te houden had Sliedrecht dus setwinst in de vierde nodig.

Daarin kwamen ze al vlot op ruime achterstand (van 5-7 naar 9-13 en 10-16) en ondanks verwoede pogingen van de thuisploeg om de set te laten kantelen (17-20) bleef Dynamo de rust zelve en benutte de kansen om zo niets van het verschil in te leveren. Ze liepen door een blok van Wessel Blom uit naar 17-22, de 20-23 werd door een uitgeslagen Sliedrecht aanval 21-24, waarop Gerard Baan, samen met Rik van Solkema met 21 punten topscorer van de partij,  het laatste punt voor Dynamo maakte. Via de 22-25 en 1-3 blijft Dynamo volop in de race voor een play – of ticket.

Dat geldt ook voor Achterhoek Orion. Zij wonnen uit bij SV Land taurus met 0-3 via de setstanden 24-26 en twee keer 18-25. Nadat de eerste set op het nippertje naar Orion was gegaan, sloeg de ploeg uit Doetinchem zich in de tweede set via 11-13 en 12-15 naar een ruime voorsprong bij 13-20. En sloot af met 18-25. In de derde set werd het verschil na de 17-18 gemaakt. Taurus verloor het contact naar de 18-22 toe, waarop de gasten zich niet meer in de problemen lieten brengen en opnieuw met 18-25 wonnen.

Joris Marcelis werd met 19 punten de topscorer, Shalev Saada maakte er 12 voor de gasten, net zo veel als Timo Noordhoek van Taurus.  Aanvallend en blokkerend maakte Orion het verschil

Lycurgus gaat na 5 wedstrijden aan kop met 16 punten. Dan volgen Dynamo en Orion met elk 14 punten. Sliedrecht Sport staat op 10, Zaanstad op 4 en Taurus op 2.