Zaanstad liep tegen Taurus achter de feiten aan

VoV, 17-01-2020. 10:12 uur. In de aanloop naar de uitwedstrijd op zaterdag 18 januari tegen Orion, blikt André Triep terug op de wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Taurus:

“Na de op het oog cruciale wedstrijd tegen Taurus, die een duidelijke nederlaag 0-3 (17-25, 21-25, 18-25) opleverde, had ik een korte nacht waarin ik slecht geslapen had. Ik ging zondag al vroeg naar de NVVO-clinic in Ede, waar Roel Zijlstra over stress en mentale belasting sprak: “Als je de lat te hoog legt, ga je choken” en dan is moeilijk om later alsnog in een flow te komen. Dat herinnerde me weer aan de wedstrijd van de avond ervoor, maar daarna kwam op de NVVO-clinic Paul van der Ven met een stimulerende training voor jeugd.

Dat was genieten en vrolijk stapte ik in de auto. Maandagochtend zat ik achter de laptop en dacht wat ga ik over de wedstrijd van de Zaanstad mannen schrijven? En ík las toen de Volkskrant, waarin John Volkers de nederlaag van de Oranje Vrouwen beschreef onder de kop “Volleybalploeg ten onder aan hoge verwachtingen”. En na dit artikel dacht ik: “Ja, we hebben ons als team optimistische verwachtingen aangepraat over de kansen tegen Taurus en dat is ons fataal geworden”.

Die verwachtingen waren nog vergroot toen hun spelverdeler Flor Polinder geblesseerd bleek, terwijl we niet veel aandacht besteedden aan het feit dat Taurus de oudgedienden Thijs Bouwman en Tom van den Boogaard had opgetrommeld.

In de eerste set startte Zaanstad met Guido Spooren, Lesley Kef, Mees Blom, Marijn van Gool, Ray Espoza, Erwin Huinen en libero Rueben Schoones. Thijs Bouwman en Tom van den Boogaard lieten zich meteen in de wedstrijd zien door de eerste twee punten voor Taurus te scoren, waardoor Zaanstad meteen achter de feiten aanliep. Die set zou Zaanstad steeds achterlopen op Taurus. Na een Zaanse time-out op 8-13 kwam de Zaanse aanval goed terug met zes eigen punten. Vanaf 15-18 ging het echter weer mis. Drie Houtense blokpunten werden fataal voor Zaanstad en Taurus kwam in een flow en maakte de set snel af: 17-25. In deze set bleef Zaanstad vooral aanvallend achter, terwijl Taurus ook serverend en blokkerend beter was.
Topscorer bij Zaanstad in deze set: Mees Blom met 3 punten

In de tweede set liet Sandor Rieuwers Koen Baas en Daniel Homburg startten voor Guido Spooren en Erwin Huinen. Op 6-5 kwam Zaanstad voor het eerst op voorsprong, omdat Lesley Kef de aanval goed afmaakte. Daarna bleef Zaanstad voor op 7-6 door aanvalspunten van Lesley Kef en Ray Espoza. Tot 11-11 bleef het gelijk opgaan, maar op de serve van Thijs Bouwman ging Zaanstad fouten maken. Vervolgens knalde Tom van den Boogaard drie aces erin, ondanks een time-out van Sandor Rieuwers. Op 15-22 leek de set gelopen, maar de Zaanse middenmannen dachten: “Als onze buitenmannen de bal niet langs libero Mats Bleeker kunnen slaan, moeten wij het maar doen”.

Op deze stand konden ze onbevangen spelen. Eerst haalde Ray Espoza de opslag terug, daarna zagen we een ace van Koen Baas en een aanvalspunt van Marijn van Gool en opeens stond het 20-22. Ojee, nu moeten we het afmaken en toen sloeg de stress weer toe met als gevolg een netfout. En daarna haalde Taurus opgelucht de setwinst binnen met 22-25. In deze set scoorde Zaanstad 14 aanvalspunten tegen 11 voor Taurus, maar ging stuk op de vijf aces van Taurus en de iets hogere eigen foutenlast. Topscorer bij Zaanstad in deze set: Lesley Kef met 5 punten

In de derde set liet Sandor Rieuwers hetzelfde team staan. Zaanstad begon weer met een achterstand. De Zaanse mannen wilden wel graag scoren met een lastige service of een harde aanval, maar altijd stuitten ze op Mats “Magneet” Bleeker. Het lijkt wel of hij de ballen aantrekt met zijn dominante aanwezigheid en zo een groot deel van het veld bestrijkt. Op 9-10 was er even hoop voor Zaanstad, maar drie eigen aanvalsfouten dwongen Sandor Rieuwers tot een time-out op 9-13.

Op 13-18 mocht Max van Straten in plaats van Ray Espoza (na een nieuwe Zaanse time-out op 13-17) gaan serveren. Hij wist zijn serve buiten de aantrekkingskracht van Bleeker te houden en te richten op de jonge Finn Frielink. En dat zorgde voor druk bij Taurus, dat fouten ging maken. Op 16-18 greep Erik Gras dan ook snel naar een time-out. Taurus herpakte zich en in de eindfase scoorde Thijs Bouwman driemaal en het werd 18-25. In deze set scoorde Taurus drie aanvalspunten meer en ging Zaanstad ook stuk op de hogere eigen foutenlast. Topscorer bij Zaanstad in deze set: Marijn van Gool met 4 punten

Scores van de Zaanstad-spelers: Lesley Kef 8, Marijn van Gool 7, Mees Blom 6, Ray Espoza 6, Daniel Homburg 3, Erwin Huinen 2, Koen Baas 1.

Taurus had optimaal geprofiteerd van de twee oudgedienden (samen 20 punten). En Zaanstad had onvoldoende met de aanval kunnen scoren om de acht servicepunten en de zes blokpunten van Taurus te kunnen compenseren. Zaanstad kan er nu wel van uit gaan dat de play-offs niet haalbaar meer zijn. En nu eerst lekker onbevangen tegen Orion gaan spelen.”

gh @ VoV, bericht van Topvolleybal Zaanstad; verslag van André Triep, foto Eric Visch