Zwolle-Zaanstad: Niet goed, wel spannend

VoV, 18-12-2017. 9:07 uur.  De dertiende wedstrijd in tien weken tijd en afsluiter van 2017 speelden we uit in Zwolle tegen Coniche Topvolleybal Zwolle. Dit team had bij aanvang evenveel punten als wij en is een van de concurrenten waarmee we in de race zijn om de ‘veilige’ kampioenspoule (bestaande uit de beste zes teams) te halen. Na de kraker van vorige week tegen Taurus hadden we er zin in om nog zo’n partij op de mat te leggen. Maar helaas, een kraker werd het wel, maar ons niveau van vorige week haalden we niet.

De start was goed, we stonden al snel op 5-2 voorsprong. Die verdween echter als sneeuw voor de zon door passproblemen op rechtsachter. Blijkbaar hadden we wat aanpassingsproblemen in deze fraaie hal, want het liep allemaal niet erg soepel. De trommelaars op de tribune maakten communicatie ook lastig. De hele set tegen een achterstand aangekeken en Zwolle kon 25-21 bijschrijven.

In de tweede set kwam Joris Burger in de ploeg voor Lesley, die helaas met een stijve heup speelde en er daardoor niet lekker in zat. Joris zorgde persoonlijk voor een voorsprong met zijn lastige floaters. Dit maakte dat we wat meer ontspannen gingen spelen terwijl juist bij Zwolle de spanning toenam. Tamelijk onbedreigd konden we er 25-20 van maken.

In plaats van dit door te trekken lieten we steken vallen in de verdediging op prikballen (die we nog wel zo geoefend hadden) en viel onze servicedruk helemaal weg. Frustratie alom en een achterstand van een punt of vier. De spelverdelerswisssel (Joris voor Ferdy) kon hier geen verandering in brengen en we kwamen deze set niet verder dan 19 punten.

In set vier mocht Kjeld de plek van Joris Burger innemen. Hij kwam er bijzonder sterk in met een killblok, pass en score en ace. De voorsprong was er en die was deze avond nodig om een beetje niveau neer te zetten. Aan Zwolse kant werden enkele belangrijke spelers naar de kant gehaald voor rust, waardoor we hard uit konden halen. Het werd 25-14 voor ons.

De basis van Zwolle kwam zoals verwacht weer terug en kwam op 2-0 voorsprong. Het was in deze set weer een gebrek aan goede services van onze kant waardoor Zwolle uit kon lopen. Na gewisseld te zijn naar de goede kant leken we het gaatje dicht te kunnen maken. Helaas maakten twee directe passfouten een einde aan deze illusie. Verder dan 15-10 kwamen we niet.

Het was een wedstrijd waarbij beide ploegen erg gespannen speelden en zodra ze op achterstand kwamen niet meer terug konden komen in een set. Zwolle was opgelucht dat ze wonnen, wij zwaar teleurgesteld dat we niet constant druk hadden kunnen leggen, want dan had er veel meer in gezeten.

Met één punt achterstand op Zwolle en één punt voorsprong op Inter Rijswijk beloven de maanden januari en februari spannend te zijn met het oog op de schifting tussen zes teams die kampioenspoule mogen spelen en drie teams die via de play outs moeten zien te handhaven.

Onze eerstvolgende tegenstander VVP lijkt daar al toe veroordeeld, die staan stijf onderaan. Met een mix van training, rust en voor de jongeren een kersttoernooi gaan we ons hierop voorbereiden.

gh @ VoV, persbericht: VV Zaanstad. Verslag Vincent Pirovano, foto Eric Visch