Vizier op volleybal

 

10 Tips voor een geslaagde volleybaltraining

VoV, 01-03-2024. 7:55 uur. Als volleybaltrainer sta je voor de uitdaging om je team te helpen groeien, zowel op individueel gebied als het team. Het bedenken en uitvoeren van effectieve trainingen is cruciaal voor het bereiken van succes op het veld. In deze blog geven we 10 tips die je kunnen helpen om volleybaltrainingen naar een hoger niveau te tillen.

Tip 1 – Leer het team kennen: Elk team en elke individu is uniek. Verschillende vaardigheden en sterke- en zwakke punten. Neem de tijd om de spelers te leren kennen. Zowel op persoonlijk als sportief vlak. Dan bedoelen we niet wat voor tas degene meeneemt, want sommige spelers nemen een handtas voor school mee en andere spelers een rugtas heren. Het gaat om wat ze kunnen in de sport, wat ze doen, hoe ze in het team liggen en of ze het graag willen leren.

Tip 2 – Stel duidelijke doelen op: Bepaal wat je wilt bereiken met elke trainingssessie en communiceer deze doelen duidelijk aan je spelers. Of het nu gaat om het verbeteren van de service, het versterken van de verdediging of het perfectioneren van de spelaanval, heldere doelen helpen bij het richten van de inspanningen van je team.

Tip 3 – Varieer in oefeningen: Vaak dezelfde trainingen en oefeningen leidt tot verveling en minder motivatie. Varieer de oefeningen en vormen af om de motivatie van spelers te behouden. Mix technische oefeningen met wedstrijdsituaties en fysieke oefeningen.

Tip 4 – Focus op de basis van het volleybal: Hoewel bepaalde situaties en tactieken belangrijk zijn, is de basis van het volleybal vooral het succes. Als de basis goed zit, wordt het gegarandeerd een succes. Besteed daarom voldoende tijd aan het verfijnen van de basisvaardigheden als passing, set-up en blokkering.

Tip 5 – Creëer een competitieve sfeer: Competitie kan de motivatie en betrokkenheid van je spelers vergroten. Integreer competitiespelletjes en -oefeningen in je trainingssessies om een gezonde competitieve sfeer te stimuleren.

Tip 6 – Geef feedback: Feedback is essentieel voor de ontwikkeling van je spelers. Geef regelmatig feedback, zowel individueel als aan het hele team. Wees specifiek, positief en geef suggesties voor verbetering.

Tip 7 – Maak gebruik van videomateriaal: Video-analyse kan een krachtig hulpmiddel zijn om fouten te herkennen en verbeterpunten aan te pakken. Neem trainingssessies op en bekijk ze samen met je team om inzicht te krijgen in sterke punten en verbeterpunten.

Tip 8 – Wees flexibel: Pas je trainingen aan op basis van de behoeften en omstandigheden van je team. Wees bereid om te improviseren en te reageren op onverwachte situaties. Het is dan ook niet per se handig om een hele planning te maken in het volleybal. Vaak wordt de training gemaakt op basis van de wedstrijd die een aantal dagen daarvoor is gespeeld. Als daar bepaalde dingen verkeerd gingen, is de training het moment om dit aan te pakken.

Tip 9 – Stimuleer teamwork en communicatie: Volleybal is een teamsport die sterke communicatie en samenwerking vereist. Besteed aandacht aan activiteiten met het team en oefeningen die de communicatie en het vertrouwen tussen spelers versterken.

Tip 10 – Blijf jezelf ontwikkelen: Het coachen van volleybal is een voortdurend leerproces. Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in de sport, volg clinics en workshops en blijf openstaan voor feedback van de spelers en mede-trainers.

gh @ VoV, bron Marcel Hiemstra,  Twenty4Webvertising. Archieffoto