100 punten te weinig voor zege Zaanstad H3

VoV, 06-11-2018. 12:30 uur.  November is drie dagen oud als we ons voorbereiden op de tweede topper op rij in de derde divisie A. Na een week welverdiende rust is het doel van vandaag duidelijk. Allereerst zou het mooi zijn om geen enkele thuiswedstrijd meer te verliezen. Helemaal geen wedstrijd meer verliezen zou nog mooier zijn. De tegenstander van vandaag: Jonas Heren 1. Een bijbelse aangelegenheid dus (al blijkt het ook een verhaal in de Koran te zijn). In de voorbereiding werd er al tweemaal nipt verloren van deze profeten.

Klein technisch detail: strikt genomen is onze eerste doelstelling nog haalbaar. Op zaterdag 3 november werd er namelijk in Zaanlands West gespeeld. Wat een nostalgie. Aangezien wij al enige tijd onze thuiswedstrijden in de Koog spelen zou je kunnen beargumenteren dat deze specifieke wedstrijd aangemerkt kan worden als zijnde geen thuiswedstrijd.

Laten we na al dit geneuzel maar eens kijken wat er nou daadwerkelijk gebeurde afgelopen zaterdag. De strategie was duidelijk. Hij werd ook redelijk uitgevoerd. Al gebeurde dat misschien af en toe iets te letterlijk. We hadden een service target. Dat zal de Jonassen ook niet ontgaan zijn. Hoe kan het dan dat we alsnog enigszins overrompeld werden? Frank van den Outenaar wist vakkundig matige passes tot zeer aardige set ups om te toveren. Wat vervolgens vaker in een punt resulteerde dan ons lief was. Met 18-25 was de lol er snel af in deze set.

Ondanks dat we aardig mee kwamen aan het begin van de set wist het team uit Beverwijk vanaf de vijftien in rap tempo uit te lopen naar setwinst. De tweede set liet een soortgelijk beeld zien, al kwamen we deze set tot de twintig. Ons coping mechanism reageert in 0-2 achterstanden gelijk met: “Maar weer een 3-2 dan” of “We gaan het nog winnen op conditie”.

Met enige aanpassingen in de opstelling werd er begonnen aan de derde set. Met Daan Hettinga en Marc als serveerder strategisch achter de hand hadden we aardige grip op de set. Het omgekeerde resultaat van de eerste set bepaalde de eindstand en setwinst voor Zaanstad Heren 3. Onder het credo “never change a winning team” startten dezelfde zeven spelers in de vierde set. Jonas leek zich bewust van een mogelijk vervelende uitkomst en zette alle zeilen bij. Na een zinderende slotfase van de set was een vijfde set onvermijdelijk. Met een stand van 32-30 trokken de Zaanse heren aan het langste eind.

Over de vijfde set valt vervolgens niet veel meer te zeggen. Het winnen op conditie zat er helaas niet meer in. Zaanstad kon nog net de 100 punten in de wedstrijd aantikken, en daarmee was de kous af. Na vijf sets in bijna twee uur wist Jonas uit de vis, die Zaanlands West heet, te ontsnappen.

Ondanks het verlies en, zo nu en dan, de frustraties was dit een goede en leuke wedstrijd van een aardig niveau. In het bijzonder wil ik nog graag complimenten maken aan Rogier die op miraculeuze wijze veel ballen heeft weten te scoren uit onmogelijke posities. En natuurlijk het publiek dat in grote getale onze wedstrijd aanschouwde en ons de motivatie gaf om te vechten tot de vijf in de vijfde set.

Aankomende vrijdag staat alweer de volgende wedstrijd op het programma. In Bunschoten zullen we de degens kruisen met Unicornus. De prognose van de Nevobo voorspelt een 3-2 winst voor ons. Dat zou wel helemaal in ons straatje passen. Liever zie ik echter een iets snellere winst op het bord verschijnen. Ik vergeef het u als u het niet redt om op dit goddeloze tijdstip in Bunschoten te zijn. In dat geval zien we u graag terug op 17 november in de Koog!

gh @ VoV, verslag vv Zaanstad. foto Eric Visch.