Vizier op volleybal

 

1*Knokke: Brons voor van Driel / Schoon

VoV, 18-08-2019. 14:50 uur. Het KBU beachduo Emi van Driel / Raïsa Schoon had in de aanloop naar de halve finale van het FIVB World Tour één sterren toernooi in Knokke nog geen setje gemorst.  In de poulefase tegen België en Colombia niet en in de kwartfinale tegen Israel ook niet.

In de halve finale stonden ze opnieuw tegenover Andrea en Claudia Galindo uit Colombia, die onder de ‘artiestennaam’  Gorda / Andrea aan het toernooi deelnemen. In de poule werd dit duo met 21-16 en 21-09 verslagen, hetgeen echter geen garantie voor het halen van de finale is voor het KBU tweetal. Immers onderschatten van de tegenstander is de slechtste fout die je kunt maken zei ooit al Alan Dershowitz, een Amerikaans auteur.  U kent hem vast wel.

Het duel met Colombia kende in de eerste set een voortvarende start voor het KBU duo, een haperend middendeel en een slechte finish.  Ofwel Nederland kwam met 3-0 en 6-2 voor, pakte via twee scores van Emi van Driel ook de 8-4 tussenstand, maar had bij 9-9 de Colombiaanse dames naast zich.

Aanvallende missers van Nederland en effectief aanvallen en sterk verdedigen gaven de tegenstander een voorsprong bij 12-14, een harde rake klap van Raïsa en een ace van Emi maakten dit ongedaan. Op 17-18 ging het goed mis. Een foutserve, een bal in het net en een ‘dankjewel’ score van Colombia maakten 17-21 en 0-1.

Het ‘rampscenario’  zette zich in de tweede set voort. Het KBU duo stond zo met 1-8 achter en kreeg er in die periode behoorlijk van langs, ook al knokten ze door totdat ze er bij omvielen. De Colombiaanse dames hadden alles en scoorden bijna alles.  Na de 1-8 werd de modus op inhalen gezet.

Lang bleef het verschil een punt of zes (6-12, 10-16) maar slonk bij het naderen van de big points tot drie (14-17, 16-19).  Na de 17-19 kwam de aansluitende treffer er niet, Gorda en Andrea verzilverden matchpoint op 18-20, waardoor van Driel / Schoon naar de kleine finale, de strijd om het brons, gingen. Er ging bij het KBU duo gewoon teveel mis om aanspraak op de finale te kunnen maken.

In de strijd om het brons waren Maud Catry / Els Vandesteene uit België de tegenstanders. Twee ex-internationals uit de zaal.  De koude douche in de halve finale leek zijn uitwerking niet te hebben gemist bij het KBU duo. Met 5-2 en 10-4 in KBU voordeel werd er in de eerste set van speelhelft gewisseld. Emi van Driel sloeg wat later vanaf linksvoor de 13-8 voor de pauzestand tegen het zand.

België kwam terug naar een verschil van drie punten (14-11), sloeg echter een aanval in het net en kreeg een paar punten van Raïsa Schoon om de oren (18-12), waarna ze de tme out in gingen. Setpoint was er op 20-13, dat Emi van Driel met een slim tikje vlak achter het net verzilverde.

Een beproefde aanvalsvariant bij Emi van Driel is om na de servepass te doen alsof er een set up wordt gegeven en dan de bal snel doortikken. Daar scoorde ze in de tweede set ook al vlot een paar keer mee. Bij 4-3 en 9-5 gingen de teams naar de andere kant van het net, België klampte aan (10-8)  en na een doortikkertje van Raisa Schoon werd het 12-9 bij de pauze.

Het KBU tweetal bleef het voordeel aan hun kant houden, Raïsa Schoon sloeg hard de 16-12 binnen en boven de duinen blonk al een beetje een bronzen gloed. Attent blokkeren leverde de 19-14 op, een omloopschijnbeweging met score via de netband de 20-15,  met 21-17 werd het brons definitief.

Vier optredens in een FIVB World Tour één sterren toernooi tot nu leverde het duo van Driel / Schoon evenzo vele medailles op.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.