Vizier op volleybal

 

EK dames: Poulefase verplicht nummertje

VoV, 19-08-2019. 5:56 uur.  Het behoeft eigenlijk geen betoog dat er in elke onderstaande EK 2019 poule een aantal teams zitten die het al prachtig vindt dat ze mee mogen doen, de Olympische gedachte, maar uiteindelijk tot de eerste afvallers zullen gaan behoren. Het EK zal op een paar poulewedstrijden na dan ook allemaal weinig voorstellen in de eerste week.

We kunnen ons maar moeilijk voorstellen dat bijvoorbeeld de top 12 in de poulefase al sneuvelt. Toernooiopvulling en  volleybalzieltjes winnen, daar lijkt het op. Bedenk voor de ‘mindere goden’ een andere oplossing dan een EK met 24 teams zouden we willen zeggen.

Deelnemende landen met #nn de notering op de CEV ranking.

  • Poule A in Turkije: Servië #1, Turkije #5, Bulgarije #8, Frankrijk #16, Finland #19 en Griekenland #28.
  • Poule B in Polen: Italië #3, België #7, Polen #8, Oekraïne #15, Slovenië #20 en Portugal #22.
  • Poule C in Hongarije: Nederland #2, Kroatië #11, Azerbeidzjan #13, Hongarije #13, Roemenië #18 en Estland #29.
  • Poule D in Slowakije: Rusland #3, Duitsland #6, Wit-Rusland #12, Slowakije #16, Spanje #20 en Zwitserland #25.

Om de heel erg drukke internationale Europese en Wereld kalender (VNL, OKT, EK, World Cup) een beetje te ontlasten zou het wellicht beter zijn om in zo’n druk jaar een deelname veld van zestien teams om de titel te laten spelen. Dan is het kaf meteen van het koren gescheiden. Dat scheelt een aantal wedstrijddagen. Maar zo is het nu niet geregeld. Dat is nu niet van toepassing. We beginnen op de 23ste augustus met de poulefase en dat eindigt op de 29ste

De top vier uit iedere poule gaan door, waarbij in de vervolgronde de poules A en C en B en D aan elkaar gekoppeld worden. A1 speelt tegen C4, A2 vs C3, C1 vs A4 en C2 vs A3. Voor de poules B en D geldt hetzelfde. Nederland vs Servië of Nederland vs Turkije is dus  geen serieuze optie als de poulefase een vervolg krijgt met de achtste finales.

In de aanloop naar dit EK oefende Oranje niet, of het moet al geweest zijn zonder er ruchtbaarheid aan te geven, achter gesloten deuren. Ook staat er voor zover ons bekend geen zogenaamde ‘uitzwaaiwedstrijd’  gepland. Indien wel, was hier door de Nevobo, i.v.m. de kaartverkoop, wel een campagne aan voorafgegaan.

Andere landen speelden wel toernooien en oefenwedstrijden. Servië, Turkije, Italië en Kroatië bijvoorbeeld tegen elkaar, al moet de waarde daarvan ook niet al te hoog ingeschat worden. Aangezien Italië tegen alle drie een 3-0 nederlaag leed. Hetgeen niet (alleen) gekomen zal zijn omdat Elena Pietrini (foto boven) het Italiaanse trainingscentrum heeft verlaten, of de impact daarvan, en geen deel meer uitmaakt van de selectie dit jaar. Omdat de belasting dit zomerseizoen zo groot is geweest.

Duitsland oefende twee keer tegen Polen en verloor twee keer, en de ‘mindere goden’ Griekenland, Spanje, Hongarije, Frankrijk en Slovenië speelden ook oefenwedstrijden ter voorbereiding tegen elkaar.

Om het geheugen nog even op te frissen, de laatste vijf EK ’s stonden de volgende teams op het podium:

  • 2017: Servië, Nederland, Turkije
  • 2015: Rusland, Nederland, Servië
  • 2013: Rusland, Duitsland, België en Nederland werd toen 9de.
  • 2011: Servië, Duitsland, Turkije en Nederland werd toen 7de.
  • 2009: Italië, Nederland, Polen.

Natuurlijk informeren we u hoe e.e.a. zal aflopen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.