Vizier op volleybal

 

1*Knokke: Geen succesvolle kwalificaties

VoV, 16-08-2019. 5:12 uur. Bij het FIVB World Tour toernooi in Knokke (1*) werd gisteren beslist welke vier duo’s er naast het reeds geplaatste dozijn voor het hoofdtoernooi ook een ticket kregen om daarin te starten.

Al vroeg in de morgen, ze begonnen om 9:00 uur, probeerden Mexime van Driel (foto) / Iris Reinders de eerste kwalificatieronde tegen het Engelse duo Palmer / Grimson te overleven. Maar helaas voor hen lukte dat niet en waren ze al vroeg uitgeschakeld. Tot aan 9-9 liep het goed, daarna pakte Engeland een 12-9 voorsprong, haalde het KBU duo tot 12-11 in, maar verloor vervolgens de aansluiting.  Engeland liep uit naar 15-11 en sloot de set na 19-14 met 21-18 winnend af.

In de tweede doorgang bleef de score tot 8-8  in evenwicht, daarna werd het 11-8 en 16-10 voor Engeland. En daarmee was het lot van van Driel / Reinders ook wel bezegeld. Ze verloren met 21-14 en waren dus uitgeschakeld.

Bij de mannen dienden  van Steenis / Vismans als eerste hindernis in het kwalificatie een Noors duo de baas te blijven.  Beide duo’s maakten er een spannende partij van, waarbij Nederland twee keer in de beslissende fase van de set aan het langste eind trok. In beide sets was er bij 19-19 nog van alles mogelijk.  Beide keren had Noorwegen geen verweer tegen de Oranje scoringsdrift na deze stand, in de tweede maakten twee aces van Nederland de set uit. Twee zeges met 19-21 betekende dus door naar de tweede ronde.

In de tweede ronde namen ze het op tegen een Japans duo, Shoji / Kurasaka. In de eerste set waren de teams aan elkaar gewaagd nadat Nederland een 9-8 achterstand had omgebogen naar een 11-15 voorsprong, die Japan bij 17-17 weer ongedaan had gemaakt. Het BTN duo had de sterkste finish en pakte na 19-20 de 19-21 zege. De tweede set was voor Japan, dat in de tweede helft van de set de betere ploeg was. Met 11-10 werd er gerust bij de verplichte time out, daarna pakte Japan het initiatief en won de set met 21-15.

De derde doorgang bracht de Nederlanders ook geen succes. Op het nippertje werd er met 16-14 verloren, hetgeen dus uitschakeling betekende.

Nijeboer / van der Ham (foto boven) stonden eergisteren nog als reserve in de Knokke – deelnamelijsten, maar wellicht was het afzeggen van Blom / de Groot, die toen nog wel als deelnemer  in het hoofdtoernooi genoteerd stonden,  voor hen de sleutel voor deelname aan de kwalificatieronde. Ze speelden tegen een Zweeds duo.

Ze hadden een prima eerste set, sloegen voor de technische time out een gaatje naar 12-9 en kwamen daarna niet meer in de problemen. Via 16-12 en 18-13 werd het 21-18 en 1-0. De omgekeerde gang van zaken in de tweede set, nu waren de Zweden Tholse / Molin de betere ploeg en dat drukten ze in de 16-21 winst uit. In de tiebreak ging het voordeel na de 7-8 naar Zweden. Bij 8-10 stond er een beslissend voordeel op het scorebord en dat bleef tot aan 13-15 staan. Hetgeen dus uitschakeling voor Nijeboer / van der Ham inhield.

In het hoofdtoernooi in Knokke spelen vandaag Emi van Driel / Raisa Schoon en Emma Piersma / Pleun Ypma bij de dames. Bij de mannen gaan Mees Blom en Yorick de Groot voor een prijs, liefst de hoofdprijs.

We informeren u hoe het verder gaat.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.