2020 biedt nieuwe kansen voor Zaanstad

VoV. 08-01-2020. 12:30 uur. Opeens lacht het geluk de selectie van de Zaanstad mannen toe. Dat was ook wel even lekker na het blessureleed van afgelopen half jaar en het uitdunnen van de selectie door het vertrek en terugtreden van een zestal spelers aan het einde van het vorige seizoen. Tegen Sliedrecht Sport stonden we met nieuwe impulsen in onze selectie en het mooie was dat Sliedrecht wel een tegenstander is die ons inspireert tot een mooi optreden. Natuurlijk wisten we dat ze in de uitwedstrijd in Sliedrecht wonnen zonder sommige basisspelers te hoeven gebruiken. En natuurlijk kunnen we het thuis in Koog aan de Zaan iedereen lastig maken. Met die instelling gingen de mannen van Zaanstad het veld op.

Coach Sandor Rieuwers startte met Guido Spooren, Marijn van Gool, Robin Ottenhof, Erwin Huinen, Lesley Kef, Rueben Schoones en tot verrassing van het publiek met nieuwkomer Mees Blom. En Mees gaf meteen zijn visitekaartje af door het eerste punt van de wedstrijd voor Zaanstad binnen te slaan. Maar daarna stokte het toch, want aan de andere kant van het net kwamen we een Jeffrey van Wijk tegen die van geen wijken wist en Wessel Anker stond als een muur met zijn blok en zijn hoge aanval. Op 5-11 moest Zaanstad de eerste time-out nemen.

Mees Blom hoopte daarna met twee aanvalspunten een aanvalsstorm richting Sliedrecht te sturen, maar Rick van der Sluijs stond daar ook met zijn servicedruk die zo hoog was dat Sandor Rieuwers op 7-16 zijn tweede time-out moest aanspreken. Met een verschil van 8 a 9 punten gingen we daarna naar het eind van de set, die met 16-25 naar Sliedrecht ging. Sliedrecht deed alles beter dan Zaanstad: drie keer zoveel servicepunten, tweemaal zoveel aanvalspunten en blokpunten, maar ook tweemaal zoveel persoonlijke fouten. Marijn van Gool scoorde met 4 punten de meeste punten bij Zaanstad.

In de tweede set ging Zaanstad met dezelfde basis verder. De Zaanse aanval begon wat beter te draaien en Zaanstad had daardoor in de eerste helft van de set steeds een lichte voorsprong. Vanaf 16-16 ging het gelijk op tot 22-22. Mees Blom sloeg daarna het eerste gaatje: 23-22. Robin Ottenhof sloeg daarna het tweede gaatje met een ace: 24-22. Uiteindelijk waren drie Zaanse aces bepalend. En Mees Blom rondde de set af met 25-22. Mees Blom scoorde daarmee de meeste punten (8) deze set.

Bij de start van de derde set genoot Zaanstad kennelijk nog wat na van de setwinst, want Rick van der Sluijs pompte er twee aces in. Dat maakte de Zaanse aanval wakker, want die zorgden voor een 5-3 voorsprong. Daar wilde Rick van der Sluijs meteen revanche voor nemen: hij scoorde twee kill-blocks op de aanval van Lesley Kef. Op 6-8 besloot Sandor Rieuwers daarom tot een time-out. Lesley Kef nam meteen wraak met twee aanvalspunten en een sterke servicebeurt, waardoor Zaanstad met 11-10 leidde.

Het werd nu serieus en de rally’s werden langer. Daardoor kon Sliedrecht uitlopen naar 13-16. Via 16-17 werd het daarna 16-20. Een prachtige aanval van de ingevallen Joris Burger (die 20-22 op het telbord bracht) kon niet verhinderen dat Sliedrecht deze set met 20-25 won. Erwin Huinen scoorde deze set de meeste punten (4).

In de vierde set startte Zaanstad met Koen Baas als setter en Ray Espoza als middenman. Als team had Zaanstad sterke acties en rally’s laten zien, maar een gewonnen set leverde nog geen punt op. Dus we moesten nog harder aan de bak. Marijn van Gool voelde dat goed aan, want hij sloeg het eerste punt keihard binnen en zorgde later met zijn servicedruk dat Sliedrecht niet kon scoren, maar Lesley Kef wel. Op 6-2 moest Paul van der Ven een time-out nemen. Zijn opdrachten zorgden dat Zaanstad vier fouten ging maken en op 8-8 moest Sandor Rieuwers een time-out nemen. Daarna scoorde Ray Espoza een ace en een blokpunt, waardoor

Zaanstad leidde met 11-8. Met een lichte voorsprong liep Zaanstad naar de big points. Op 20-17 moest Sliedrecht naar een time-out grijpen. Daarna sloeg Koen Baas met veel venijn een tweeslag binnen: 21-18. Sliedrecht vocht terug, maar twee rake klappen van Mees Blom brachten de stand op 23-20. Vervolgens scoorde Marijn van Gool met een harde knal en kwam de bevrijdende 25-22! Het eerste (onverwachte) punt in 2020 was binnen! Nu moest Zaanstad door, want het smaakte naar meer. Mees Blom scoorde deze set de meeste punten (5).

In de vijfde set zorgde Rick van der Sluijs meteen voor veel servicedruk, waardoor op 2-5 een Zaanse time-out nodig was. Lesley Kef en Erwin Huinen brachten de spanning terug met hun aanvallen: 6-7. Maar Zaanstad had Jeffrey van Wijk niet stuk gekregen en die scoorde nu belangrijke punten. Op 11-13 was de koek op voor Zaanstad. Het werd 12-15. Lesley Kef scoorde deze set de meeste punten (3).

Toch was er een voldaan gevoel bij Zaanstad over het vertoonde spel en het behaalde punt. Met dat goede gevoel reist Zaanstad nu naar Nijmegen af voor de wedstrijd tegen VoCASA.