Oranje na zege op Bulgarije in halve finale

VoV, 09-01-2020, 5:10 uur.  De boodschap van bondscoach Caprara na de met 3-0 gewonnen duel tegen Azerbeidzjan was helder en duidelijk. Zijn team moest nog groeien in niveau. Van een 7 bij de openingswedstrijd naar minimaal een 9, die nodig zou zijn om de finale te halen. “Blij met de zege, de uitvoering kan beter, het was niet perfect”. Lof was er voor Floortje Meijners “Ze speelde een goede wedstrijd”. Slöetjes, die niet helemaal fit was, kon niet overtuigen, “Zij was niet goed”.

Dat was dus tegen Azerbeidzjan, de tweede horde was Bulgarije, dat de openingswedstrijd eergisteren van Polen had verloren. Oranje kon met een zege in drie sets de halve finale veiligstellen. Bulgarije moest winnen om nog kans daar op te houden. En Oranje kon een beetje revanche nemen voor de nederlaag van de mannen in Berlijn tegen Bulgarije.

Caprara stuurde vanwege ziekte van Lonneke Slöetjes een andere basis het veld in als tegen Azerbeidzjan. Het vertrouwde duo de Kruijf en Beliën op mid, Anne Buijs en Nika Daalderop op de passer loper, Myrthe Schoot als libero, Floortje Meijners als diagonaal en Laura Dijkema als de regisseuse, die de lijnen uitzette en de aanvalsters moest laten scoren.

Oranje begon prima aan de wedstrijd. Dijkema zocht en vond Daalderop en Buijs in het begin veel en zij wisten de mogelijkheden te benutten met hun aandeel in de 1-5 en 5-9 tussenstanden. Het verschil bleef op de borden bij 8-13 (time out Bulgarije) en 11-15. Na de zeer comfortabele voorsprong van 11-19 kon Bulgarije met eigen kracht een viertal keren tegen scoren (15-19), voordat Robin de Kruijf na de Nederlandse time out op 14-19 met een omloopscore de serie brak.

Bulgarije zette nog een tweede keer aan, kreeg hulp van uitgeslagen Oranje aanvallen en kwam op 18-21. Floortje Meijners, Anne Buijs en Yvon Beliën zorgden ervoor dat het niet meer spannend werd (19-24), Bulgarije maakte het laatste punt. (voor Nederland). Oranje had vijf blokpunten in deze set, Daalderop (6 punten) en Buijs (4 punten) scoorden het vaakst.

In set twee bleef Oranje het stuur stevig in handen houden. Alle buiten aanvalsters maakten in deze set 6 punten. Anne Buijs middels een scoringspercentage van 33%, , Nika Daalderop haalde 67% en Floortje Meijners 71%. Het stond vlot 1-4 voor Nederland, Bulgarije bleef op twee puntjes afstand volgen na de 3-5 totdatOoranje op 6-8 op eigen opslag vier keer scoorde en het gaatje naar 6-12 sloeg.

Bulgarije had het antwoord klaar met een driepunter (9-12) maar kon niet meer terrein goedmaken. Floortje Meijners en Nika Daalderop herstelden het verschil en Oranje bleef soeverein aan de leiding. Via 12-17 en 13-19 (time out Bulgarije) werd het 17-21. Met vier eigen scores, de laatste twee van Nika Daalderop, pakte Oranje de 19-25 winst.

Bulgarije was blijkbaar niet van plan om met een 0-3 nederlaag naar de kleedkamer te gaan en verzette zich in de derde set hevig. Na een gelijkopgaande strijd (4-4, 7-7, 11-11) kwam Bulgarije op een 15-12 voorsprong door de in deze set makkelijk scorende Vasileva en Milanova. Met een midaanval maakte Yvon Beliën bij 16-16 gelijk en even daarna gaf Anne Buijs met twee treffers Oranje een 19-20 voorsprong.

Floortje Meijners scoorde 22-23, Oranje ging bij 24-23 achter de time out in, kwam via Daalderop op 24-24 en toen Dijkema in de volgende rally tot wel vijf keer toe de bal hoog op buiten op Daalderop gaf, zij moest Oranje blijkbaar op matchpoint zetten, kon zij ook de 25-24 laten noteren. Bulgarije scoorde het laatste punt voor Oranje.

Bij Nederland werd Nika Daalderop met 19 punten topscorer. Aanvallend kwam ze op 49% uit 37 set ups. Anne Buijs scoorde 18 keer, 47% uit 32 aanvallen en Floortje Meijners kwam tot 12 punten. 53% uit 19 aanvallen. Oranje speelde met een lage foutenlast (10 scores voor Bulgarije).

Vandaag speelt Oranje om 19:30 uur tegen Polen.