OKT Berlijn: Winst Oranje vs. Frankrijk

VoV, 09-01-2020. 5:16 uur. Na twee nederlagen was voor de Oranje mannen de druk van de ketel en konden zij onbevangen en helemaal vrijuit tegen Frankrijk aantreden. Bondscoach Roberto Piazza vertelde na de nederlaag tegen Bulgarije ”Dat was echt een verrassing voor mij, we staan 8-7 voor, Martin Atanasov gaat bij Bulgarije serveren en we raken ineens al ons zelfvertrouwen kwijt en de wedstrijd was voor Bulgarije. Ik heb daar geen verklaring voor.”

De Fransen hadden aan setwinst voldoende om de halve finale te bereiken. Omdat Bulgarije gistermiddag al met 3-2 van Servië had gewonnen, wisten de Fransen precies wat hen te doen stond. Bondscoach

Piazza begon met de volgende basiszeven. Op spelverdeling Wessel Keemink, libero Just Dronkers, diagonaal Nimir Abdel – Aziz. Midspelers Fabian Plak, Michaël Parkinson en op passer loper Thijs ter Horst en Jelte Maan.

Nederland wilde in het laatste duel nog laten zien waartoe ze in staat waren, en daarmee aantonen dat de eerste twee met 3-0 verloren wedstrijden (vs. Servië en Bulgarije) een vergissing was geweest.

Frankrijk begon met alle grote kanonnen aan de wedstrijd. Lange tijd ging de eerste set gelijk op met tussenstanden 8-7 en 15-16. Pas bij 19-17 (time out Nederland) voor Frankrijk kwam er licht tussen beide ploegen. De Fransen drukten op het juiste moment door, gingen na een ace van Nimir Abdel – Aziz bij 23-21 nog de time out in, en wonnen met 25-21.

Met de halve finale in de pocket ging Frankrijk wisselen. Nederland bleef ongewijzigd. In de tweede set. Frankrijk liep via 10-6, 14-8 en 22-18 naar een 25-20 zege voor de 2-0 stand in sets. Met Robbert Andringa, Maarten van Garderen en Wouter ter Maat begon Nederland aan de derde set. Dat zorgde voor nieuwe beleving en bleef de sleutel tot succes. Parkinson scoorde 14-15 en daarna gaf Oranje de voorsprong niet meer af. De set werd met 22-25 gewonnen.

Het liep ook in de vierde set goed bij Oranje, dat een voorsprong van een handvol punten opbouwde. Op 19-14 kwam Maarten van Garderen verkeerd terecht bij een landing na een blokkeeractie, maar dat belette oranje niet om aan de leiding te blijven en met 25-19 de stand op 2-2 te brengen. In de tiebreak liepen de Lange Mannen snel uit naar een mooie voorsprong van vier punten. Bij 14-11 sloeg Wouter ter Maat de winst tegen de vloer.

Het lukte de Nederlandse mannen dus om het olympisch kwalificatietoernooi nog met een enigszins goed gevoel af te sluiten. Met de 3-2 winst op Frankrijk wordt de zure smaak van de twee eerste wedstrijden niet weggepoetst, maar dient als een kleine pleister op de wonde. Nederland eindigt in Poule B onderaan met twee punten uit drie wedstrijden, Frankrijk en Bulgarije plaatsen zich voor de halve finales. Europees kampioen Servië is ook uitgeschakeld.

MVP van de wedstrijd Wouter ter Maat vertelde achteraf dat dit kan gebeuren als je niet opgeeft. “Zij wisselden het B-team erin en Robbie (Piazza) dacht, dat doe ik ook. Wij gaven niet op, zij wel.” Bondscoach Piazza erkende dat deze overwinning slechts voor de boeken was. “Ja, het is een overwinning, maar niet zoals ik het wilde. We speelden eindelijk ons normale spel, maar dat kwam omdat er niets meer te verliezen was. Ik ben blij dat iedereen goed werk heeft geleverd vandaag.”

Robbert Andringa kwam tot een pijnlijke conclusie: “Dat we op dit moment niet goed genoeg zijn. Ik denk dat dat de enige conclusie is die we kunnen trekken nu.
Het olympisch kwalificatietoernooi wordt vandaag vervolgd met de halve finales. Daarin treffen Slovenië en Frankrijk elkaar om 17.00 uur, Duitsland en Bulgarije spelen om 20.10 uur.