2x Poulewinst mannenduo’s Cancun#3

VoV, 30-04-2021. 6:00 uur. In het hoofdtoernooi van de derde editie van het FIVB World Tour toernooi in Cancun is Nederland met drie mannenduo’s goed vertegenwoordigd. Brouwer/ Meeuwsen en Varenhorst/ van de Velde waren er rechtstreeks voor geplaatst, Boermans/ de Groot gingen via de kwalificaties door.

En om maar meteen met hen te beginnen, ze waren ook in het hoofdtoernooi in de poulefase weer niet te stoppen. Met opnieuw een prachtige zege op een in de top 5 geplaatst duo en een zege tegen een Canadees duo.

Tegen het Poolse koppel Fijalek/ Bryl (#4) hadden Boermans/ de Groot (#29) in de eerste set een hele zware kluif. Gezien de ranking niet meer dan logisch. In de openingsset ging het via 5-5, 10-10, 15-15 en 20-20 naar de beslissende fase van de set. Op 21-22 kon Oranje het nog niet afmaken, op 22-23 lukte dat wel. In set twee werd het Pools verzet na 12-12 definitief gebroken. In een serie van vijf (12-17) en vier punten (13-21) werd met klasse demarrages een dikke overwinning behaald.

In de winnaarsronde waren Pedlow/ Schachter (#20) uit Canada de tegenstanders. Ook een geplaatst duo, dat dus geen kwalificaties hoefde te spelen. In de eerste set ging het bij de big points nog mis. Boermans/ de Groot konden de 20-19 niet verzilveren en verloren met 20-22. In de tweede doorgang hadden ze in het middendeel van de set (15-12) een mooie voorsprong. Even was de spanning bij 19-18 terug, de 21-18 maakte echter 1-1 in sets.

In de tiebreak moest het BTN-duo al vlot in de achtervolging (1-4). Had bij 9-7 de rollen omgedraaid, maar zag daarna een 12-10 voorsprong bij 12-12 verloren gaan. De definitieve tik deelden ze daarna uit met 15-13. Dus poulewinst en door naar de laatste zestien.

Varenhorst/ van de Velde (#11) troffen in hun eerste poulewedstrijd oude bekenden. Het Zwitserse duo Krattinger/ Breer (#22) waren ze al eerder tijdens het toernooi in Cancun tegengekomen.

In de eerste set hadden Varenhorst/ van de Velde tot aan 14-13 steeds minimaal voordeel, dat veranderde met de serie naar 17-13. Via 19-14 werd de set daarna met 21-17 gewonnen. In de tweede set sloegen de Nederlanders zich al meteen naar een 5-0 voorsprong, Het Zwitsers moest het antwoord op deze serie in het verdere verloop van de set schuldig blijven en ging na 11-4 en 17-9 met 21-14 ten onder.

In de wedstrijd om de poulewinst waren Herrera/ Gavia (#6) uit Spanje de volgende tegenstanders.  In de eerste set bouwde Oranje een grote voorsprong op. Via 10-18 werd met 12-21 gewonnen. In de tweede set kon Spanje een serie van vier punten (van 7-6 naar 7-10) nog inlopen, bij 12-13 hadden ze weer aansluiting, maar de volgende tik van Varenhorst/ van de Velde betekende de beslissing. Na de 14-15 maakte opnieuw een serie van vier punten (naar 14-19) een ruim verschil, dat de Spanjaarden niet meer gedicht kregen. Met 15-21 ging de winst naar Nederland.

Varenhorst/ van de Velde plaatsten zich daarmee ook rechtstreeks voor de achtste finales.

Brouwer/ Meeuwsen (#7) slaagden er niet in om zich rechtstreeks bij de laatste zestien te plaatsen. Tegen Oostenrijk werd nipt gewonnen, daarna werd van Rusland verloren, waardoor ze naar de KO ronde gaan.

Tegen het Oostenrijkse duo Hubner/ Dressler (#26) hadden Brouwer/ Meeuwsen bij 19-13 (na 10-7 en 15-10) in de eerste set een riante uitgangspositie voor setwinst. Echter met een serie van zeven punten gingen de Oostenrijkers erop en erover (19-20), maar verzuimden vervolgens om de setwinst te pakken. Brouwer/ Meeuwsen waren net op tijd weer bij de les en wonnen met 22-20.

In de tweede set moest het BTN-duo al vlot in de achtervolging (0-4, 9-12, 14-17). Deze achterstand wegwerken lukte hen met een serie van vier punten naar 18-17, waarop ze na 19-19 ook in deze set de laatste beslissende punten scoorden voor de 2-0 winst.

Om de poulewinst waren Semenov/ Leshukov (#10) uit Rusland de tegenstanders. Dat liep voor het BTN-duo niet goed af. In de openingsset werd 7-6 voor een 7-13 achterstand, waarop na 11-18 een 15-21 nederlaag volgde. In de tweede set konden de Nederlanders een 10-13 achterstand tot 16-17 inlopen. Hun 16de punt in de set was tevens het laatste. Met 16-21 ging de zege naar Rusland. Brouwer/ Meeuwsen zullen via de KO ronde, de tegenstander is nog niet bekend, moeten proberen in het toernooi te blijven.