Poulewinst damesduo’s Cancun#3

VoV, 30-04-021. 4:42 uur. Oranje had twee damesduo’s in het hoofdtoernooi bij de derde editie van de FIVB World Tour toernooi in Cancun. Keizer/ Meppelink en van Iersel/ Ypma. De talenten Stam/ Schoon en van Driel/ van Driel hadden de kwalificatieronden niet overleefd.

Keizer/ Meppelink (#12) speelden tegen Bieneck/ Schneider (#21) uit Duitsland. In het begin van de openingsset moesten beide teams even wennen aan de omstandigheden, tot 6-6 scoorden beide duo’s via de foutserves van de tegenstanders.  Na die tussenstand liep Nederland via twee series uit naar 13-8. En daarmee was het beslissende gaatje geslagen. Duitsland bleef ver achter (18-13) en verloor de eerste set met 21-15.

In de tweede set waren de rollen omgedraaid. Duitsland kwam op 4-6, Nederland counterde naar 7-6, maar kwam daarna met 9-12 achter. Bij 8-12 was er een medical time out vanwege een (pols/hand)blessure van Sanne Keizer, maar gelukkig kon ze na behandeling door. De inhaalrace na 9-14 werd met driepunters (12-15, 16-17) ingehaald. Na de derde driepunter gingen Keizer/ Meppelink met 19-18 aan de leidding.

Het eerste setpoint was echter voor Bieneck/ Schneider na twee kadootjes van Nederland. Maar de 19-20 werd niet verzilverd, ook de volgende keer vier lukte dat niet. Het BTN-duo maakte na 26-26 via Sanne Keizer en een tegen de antenne geslagen Duitse aanval de winst perfect, waarmee ze doorgingen naar de winnaarsronde in de poule.

In de wedstrijd om poulewinst waren Lehtonen/ Ahtiainen (#28) uit Finland de tegenstanders, zij hadden Klineman/ Ross met 2-1 verslagen.

Keizer/ Meppelink wonnen die partij in drie sets. Na een valse start waarin ze de eerste set via 8-2, 16-9 met 21-13 verloren herstelden ze zich prima. In de tweede set sloegen ze zich na 9-9 naar 12-14 en maakten via 18-21 de stand gelijk. In de tiebreak waren ze al snel de beste (2-6) en bleven dat gedurende de set ook (6-12, 8-15). Poulewinst betekent rechtstreekse plaatsing voor de achtste finale.

Van Iersel/ Ypma (#25) plaatsten zich voor het eerst in Cancun voor het hoofdtoernooi. De vorige twee pogingen liepen spaak in de kwalificaties. Tegenstanders waren Revuelta/ Orellana (#8) uit Mexico.

Het NL-tweetal kwam via de vlot scorende Pleun Ypma met 3-7 voor in de eerste set en nam voor de tweede keer afstand toen Mexico was teruggekomen naar 7-8. De time out van Mexico op 7-11 en de technische time out bij 8-13 waren voor beide teams rustmomenten in de series van Nederland naar 8-15. Oranje kwam op 11-18, Pleun Ypma scoorde de 15-20 voor de vijfde veldwissel. En Marleen van Iersel maakte het laatste punt voor de 16-21 winst.

In de tweede set was Oranje opnieuw de bovenliggende ploeg, de 5-10 en 6-12 gaven dat duidelijk aan. Mexico kwam in het tweede deel van de set echter, mede door een aantal prima aanvallende punten, terug naar 15-16, nadat Oranje bij 14-16 de time out had opgenomen. Van Iersel scoorde vervolgens voor en na de Mexicaanse time out op 15-17, de bal in het net maakte 15-19 en gaf Oranje een handvol kansen de strijd te beslissen. Op 17-20 besliste van Iersel met een slimme onderhandse plaatsbal de set en de wedstrijd. Waarmee de winnaarsronde in de poule binnen was.

Voor de poulewinst waren Lidy/ Sanchez (24) uit Cuba de tegenstanders. Zij hadden met 0-2 van een Chinees duo gewonnen.

Maar konden in de eerste set lang niet op tegen een prima spelend Nederlands duo. Het initiatief ging vlot naar van Iersel/ Ypma (6-2, 13-6) en dat lieten ze zich ook niet meer afpakken. De 18-10 veranderde in een hele ruime 21-14 setwinst.

De poulewinst en  de achtste finale lonkten in de tweede set. Maar daar moest hard voor geknokt worden. Na de 12-12 konden van Iersel/ Ypma een voorsprong nemen die bij 20-17 matchpoint opleverde. De kansen op NL-winst werden door Cuba echter tot aan 21-21 ongedaan gemaakt. Maar bij 23-21 kon er gelukkig toch gejubeld worden. De achtste finale was binnen.

We informeren u natuurlijk hoe het verder gaat.