2x winst en 4x verlies BTN-duo’s in Brazilië

VoV, 28-04-2023. 6:12 uur. Gisteren zijn in Uberlandia vier Nederlandse beachduo’s aan het hoofdtoernooi begonnen. Na de uitschakeling van Piersma/ van Driel in de eerste kwalificatieronde zijn alleen Stam/ Schoon nog in het damestoernooi present. Zij kwamen gisteren twee keer in actie

Om 14.00 uur tegen Barbara/Carol uit Brazilië. Tot 12-13 ging het in de eerste set gelijk op, bij 15-13 voor Brazilië ging Nederland de time out, daarna scoorde Brazilië nog twee keer en kwam met 17-13 voor. Katja Stam maakte nog 19-16 en Raïsa Schoon liet de 20-18 noteren voordat Brazilië na een lange rally de winst met 21-18 pakte.

In set twee ging Oranje al bij 4-1 achter de time out in, kwam daarna terug tot 8-7, maar verloor de aansluiting ook weer (12-8, 15-10). Barbara/ Carol bleven de marge vasthouden en via 19-13 wonnen ze met 21-15.

De tweede wedstrijd om 22:00 uur ging tegen Vergé-Dépré/ Mäder. Ook deze partij werd een nederlaag voor het Nederlandse duo. Met 19-21 en 18-21.

Na 8-8 in de eerste set liep de tegenstander uit naar 8-12 en 12-17, Stam/ Schoon kon bij 18-19 aansluiten, kon er echter niet voorbij. Vergé-Dépré/ Mader maakten van 12-11 achter in de tweede set een 12-14 voorsprong, liepen uit naar 13-17 en sloten met 18-21 en dus met 0-2 winst af. Aanvallend hadden ze het meeste voordeel met 21 om 30 aanvallende punten.

Bij de mannen streden drie teams voor een plek in de kwartfinale (poulewinnaars) of als dat niet mocht lukken voor een plaats in de ‘Round of 16’ (de nummers twee en drie van de poule)

Brouwer/ Meeuwsen kwamen gisteren ook twee keer in actie. Als eerste om 16:00 uur tegen de Amerikanen Schalk/ Bourne. Die partij ging met 1-2 verloren. Brouwer/ Meeuwsen stonden eigenlijk de hele eerste set aan de goede kant van de score, tot aan hun time out bij 19-18. Bourne blokkeerde de 19-19 op de borden, het setpoint op 20-19 miste Nederland, dat deed USA op 21-22 niet. Nederland sloeg uit voor de 21-23 stand.

Om middernacht Nederlandse tijd waren de Zweden Åhman/Hellvig de tegenstanders. Het werden twee uitermate spannende sets die met twee keer 20-22 naar Brouwer/ Meeuwsen gingen. In beide sets zag het BTN-duo een voorsprong op de drempel van de twintig punten (1ste bij 15-18, 2de bij 17-18) verloren gaan en de Zweden in beide sets bij 19-19 naast zich komen. Na de 20-20 konden Brouwer/ Meeusen alsnog de beslissende klappen uitdelen voor de setwinsten.  In de eigen score werd een voordelig dozijn punten door acht scores meer voor de tegenstander nog bijna tenietgedaan.

Boermans/ de Groot speelden om 19:00 uur tegen Losiak/Bryl en verloren hun partij met 2-0. Via 21-17 en 22-20. In de eerste set maakte de tegenstander het verschil na 9-8. Ze liepen uit naar 15-10. Boermans/ de Groot konden bij 17-16 aansluiten, maar moesten daarna toch weer afhaken. In de tweede set gingen de Nederlanders bij 13-16 ruim aan de leiding met zicht op de tiebreak. Bij 16-16 en 18-17 was dat zicht minder duidelijk. De 20-20 stand gaf nog steeds de mogelijkheid van een derde set, maar na twee scores door de tegenstander ging de set verloren.

Van de Velde/ Immers kwamen om 20:00 uur tegen Andre/George in actie. Het werd en driesetter, waarin de Nederlanders aan het langste eind trokken. De eerste set ging met 21-19 verloren (na 7-9, 13-11, 15-12 en 19-16), de tweede werd met 20-22 gewonnen na de tussenstanden 17-20 en 20-20. In de tiebreak hadden van de Velde/ Immers het meeste over en namen al vroeg een 3-7 voorsprong. Via 5-11 en 10-14 sloten ze met 12-15 winst af.

Totaal resultaat dus twee keer winst, vier keer verlies. Brouwer/ Meeuwsen en van de Velde/ Immers staan tweede in hun poule. Boermans/ de Groot en Stam/ Schoon bezetten de derde plaats in hun poule.