Weer volop play-off nieuws uit het buitenland

VoV, 27-04-2023. 6:51 uur. In Duitsland zijn bij de dames de finalisten om de landstitel bekend, Stuttgart en Potsdam wonnen in de halve finale met 2-0 van Dresden en Schwerin.

Die tweede ronde van de halve finale gisteravond op het programma. Stuttgart en SC Potsdam stonden met 1-0 in wedstrijden voor, Dresden en Schwerin met 1-0 achter. De halve finale gaat over de ‘best of 3’, dus konden Stuttgart en Potsdam het finaleticket binnenhalen, en moesten Dresden en Schwerin dus winnen om dat te voorkomen.

Dresden vs. Stuttgart werd een 1-3 zege voor de bezoekers, waarmee Stuttgart het finaleticket dus pakte. Setstanden 20-25, 25-17, 18-25 en 20-25. Eline Timmerman en Britt Bongaerts speelden een hele beste partij, die werden beloond met de hoogste rapportcijfers van allemaal. Eline kreeg een 7.2, Britt een 7.0. Eline scoorde 14 keer, waarvan 5 keer blokkerend. Britt scoorde niet. Annick Meijers maakte 14 punten voor Dresden. Stuttgart maakte aanvallend en blokkerend het verschil in hun voordeel.

Potsdam vs. Schwerin eindigde ook in 3-1, waarmee Potsdam op 2-0 in wedstrijden kwam en dus ook in de finale staat. Setstanden 30-28, 25-21 en 25-22. Uiteraard ontbrak de eerder in de play-offs zwaar geblesseerd geraakte Fleur Savelkoel bij Potsdam. Hester Jasper maakte 9 punten, Sarah van Aalen scoorde 2 keer. Topscorer bij Potsdam werd Anett Nemeth met 22 treffers. Libero Florien Reesink speelde niet. Bij Schwerin liet Indy Baijens 10 punten noteren en kwam Elles Dambrink als invalster in de tweede set binnen de lijnen en begon in de derde in de basis. Ze scoorde 3 keer.

Op 2 mei begint de finalereeks van de ‘best of 5’ met thuisvoordeel voor MTV Stuttgart.

In Frankrijk speelde Chaumont van Fabian Plak thuis tegen Nantes, dat in de halve finale van de play-offs met 1-0 voorstaat. Chaumont maakte via de 3-0 zege (22, 20, 21) gelijk en dwong een derde wedstrijd af. Fabian Plak stond 2 sets in de basis en scoorde 1 keer.

Tourcoing had Tours van Michael Parkinson op bezoek en probeerde de 0-1 achterstand in wedstrijden weg te werken. Daarin slaagden ze niet, het werd via 19-25, 25-23, 20-25 en 22-25 een 1-3 zege voor Tours, dat daarmee het finaleticket in bezit heeft. Michaël Parkinson speelde niet.

Bij de dames won Mulhouse met 3-0 van Béziers en werd het bij Le Cannet vs. Venelles, waar Lynn Blenckers dus ontbreekt en wij om die reden volstaan met de einduitslag, een 2-3 zege voor Venelles. Het was de eerste wedstrijd in de halve finale.

In Griekenland staan AEK en Panathinaikos na  gisteren op 1-1, gisteren was er thuisvoordeel voor AEK. De eerste set ging met 19-25 naar de bezoekers, waarna echter via 25-23 in de tweede set de stand in evenwicht kwam. De ploeg van Maret Grothues kwam op 1-2 in sets via 22-25 en had in de vierde een prima start met een 0-4 en 3-10 voorsprong. AEK kwam nog terug naar 10-12 maar moest na de serie naar 10-16 capituleren. Via 18-22 werd het 22-25 en dus 1-3, waarmee de stand in wedstrijden op 1-1 kwam. Maret Grothues scoorde 11 keer en was foutloos op de servepass.

In Italië had Conegliano van Robin de Kruijf thuisvoordeel tegen Novara bij de eerste wedstrijd in de halve finale. Conegliano won met 3-0 via de setstanden 25-16, 25-22 en 26-24. De Kruijf had een invalbeurt en scoorde niet. Er waren 3.800 toeschouwers, libero Monica de Gennaro werd tot MVP gekozen.

In Tsjechië ging Karlovarsko van Wessel Keemink met een 1-0 voorsprong in wedstrijden op zak op bezoek bij Liberec. Winnen betekende het brons in de eindrangschikking, verliezen dat er nog een derde wedstrijd gespeeld moest worden, dan met thuisvoordeel voor Karlovarsko. Maar dat bleek niet nodig, de ploeg van Wessel Keemink won met 0-3 via de setstanden 19-25, 23-25 en 21-25. Keemink stond alle sets op spelverdeling en scoorde 1 keer.

De halve finale in Turkije, het tweede duel, bij de mannen tussen Fenerbahce en Ziraat Bankasi werd een overwinning voor Fenerbahce. Met 25-22 en 25-23 kwamen ze met 2-0 voor, daarna kon Ziraat Bankasi met 22-25 in de wedstrijd blijven. Maar ze slaagden niet om een beslissende vijfde set af te dwingen.

In de vierde nam Fenerbahce een 11-6 en 16-9 voorsprong en sloot met een zeer ruime 25-14 af, waarmee de stand in wedstrijden dus op 1-1 komt en er dus nog een beslissende derde wedstrijd nodig is. Wouter ter Maat scoorde 12 keer, Bennie Tuinstra kreeg 3 punten achter zijn naam tijdens invalbeurten.

Halkbank van Nimir Abdel-Aziz, dat ook met 1-0 in wedstrijden leidde, ging op bezoek bij Arkasspor en maakte er 2-0 in wedstrijden van via een 1-3 zege met de setstanden 25-21, 21-25, 21-25 en 15-25. Halkbank is daarmee door naar de finale. Nimir Abdel-Aziz maakte 17 punten.

In Polen won ZAKSA van Twan Wiltenburg de serie ‘best of 5’ met 3-0 van Rzeszow. De derde wedstrijd werd een 3-2 zege, na de 26-28 verloren vierde set pakten ze de tiebreak met 15-12. Twan Wiltenburg speelde niet. Tegenstander in de finale wordt Jastrzebski Wegiel dat de serie tegen Zawiercie met 3-0 winst afsloot.