3-0 zeges Apollo, Team 22 en VCN, 3-2 voor Sliedrecht en SV Dynamo

VoV, 17-03-2022.  5:22 uur. Gisteravond stonden er in de Eredivisie dames vijf wedstrijden op het programma. Met voor elk wat wils.

Zoals de revanchepartij voor regio Zwolle Volleybal vs. Team 22, waarvan ze afgelopen zondag in Zwolle nog met 0-3 verloren. De strijd tussen Apollo 8 en VC Sneek om de derde plaats op het podium. SV Dynamo zal bij Voltena punten willen pakken om de afstand tussen hen (negende) en hun directe belager FAST in stand te houden c.q. te vergroten, daar FAST op bezoek ging bij Sliedrecht Sport. En tenslotte was er nog VCN vs. Eurosped.

Apollo 8 vs. VC Sneek werd in drie sets beslist. Twee lange series beslisten de eerste set. De eerste van 4-2 naar 9-3 en vervolgens die van 18-11 naar 21-12. Met 25-14 als eindstand. De tweede set leek dezelfde kant op te gaan toen Apollo van 10-9 naar 15-9 uitliep, VC Sneek kwam daarna terug naar 17-17, maar moest in een spannende finale, waarin ze bij 22-24 op setpoint stonden, toch nog capituleren. Jette Kuipers sloeg de laatste twee punten na 24-24 op het scorebord.

De derde set was opnieuw spannend, nu waren de rollen omgekeerd en vocht Apollo 8 zich van een 9-15 (na 8-8) achterstand terug naar eerst 18-18 en vervolgens naar 22-19. Sneek kwam terug (22-22), maar deze keer was het Rianne Vos die de rol van beul vervulde met de 24-22 en 25-23.

Anniek Siebring werd met 16 punten topscorer, bij Apollo liet Marije ten Brinke er 12 noteren, waarvan 5 blokkerend. Apollo had op aanval, blok en serve totaal een dozijn punten voordeel.

Team 22 vs. Regio Zwolle Volleybal sloot net als afgelopen zondag een 3-0 zege voor Team 22 af. Zwolle kwam niet in de buurt van revanche nemen en bleef drie sets onder de twintig punten, (15, 17, 11). Tot 13-12 in de eerste set ging het gelijk op, daarna kon Zwolle geen vuist meer maken Ruime achterstanden (19-13) in deze set en de volgende (16-10, 23-16 tweede set) en 13-5 en 21-9 in de derde set kondigden al vroeg het verlies aan.

Aanval (+10), blok (+7) en serve (+4) waren allemaal ruim in het voordeel van Team 22. Elles Dambrink werd met 18 punten de topscorer, bij Zwolle liet Lara Hendricks 10 punten noteren.

VCN vs. Eurosped kende ook een 3-0 uitslag. VCN pakte in de eerste set na 13-13 een voorsprong van vier punten en dat verschil stond er bij 24-20 nog. Eurosped kon tot 24-23 terugkomen, voordat VCN het setpoint benutte. In set twee liep VCN na 12-12 uit naar 16-13 en 19-14 en won ruim met 25-18. En in de derde set ging Eurosped in het begin aan de leiding (5-8, 10-12), kon ook de 13-12 veranderen in 14-17 en 18-20, maar moest in de finale na een serie van vijf punten van de thuisploeg (van 20-22 naar 25-22) de eer aan VCN laten.

Jet Kok van VCN was met 14 punten de topscorer van de partij, ze maakte o.a. 5 aces. Bij Eurosped scoorde Anna Zijl de meeste punten (12). In de foutenlast ontliepen de teams elkaar niet zoveel, de eigen score was met 55 om 43 in het voordeel van VCN.

Sliedrecht Sport vs. FAST eindigde in een vijfsetter. De gasten verrasten de thuisploeg met 14-25 in de eerste set, via 3-9 en 8-17. Sliedrecht zette dat recht met een 25-20 zege in de tweede set (na 6-1, 14-13 en 23-17). Dezelfde cijfers stonden er na de derde set op het scorebord, alleen in een andere volgorde (20-25) FAST ging van 19-13 achter naar 19-21 voor. En maakte na 20-21 de set ineens uit.

Sliedrecht kon met 25-15 de tiebreak afdwingen (na 9-3, 15-6 en 20-14) en in die vijfde set wisselden ze met 8-5 (na 6-0) van speelhelft. Daarna kreeg FAST geen puntje meer mee. (15-5).

Jolijn de Haan van Sliedrecht Sport werd met 22 punten de topscorer, Christie Wolt maakte er 16, eentje meer dan Michelle Koolen van FAST.

Voltena vs. SV Dynamo werd een 2-3 zege voor de gasten uit Apeldoorn, waarbij Dynamo een 0-2 voorsprong verloren zag gaan, maar in de tiebreak toch nog de winst kon pakken.

SV Dynamo sloeg zich van een 19-17 achterstand in de eerste set, na hun time out op die stand, naar een 19-21 voorsprong. En maakte na de time out van Voltena er 20-24 van. Benthe Winsmans besliste de set (21-25). Ook de tweede set was bij de big points spannend. Voltena stond met 20-18 voor, kwam met 21-22 achter en met 23-23 gelijk, voordat Dynamo met een kill-block de set besliste (23-25)

In de derde set pakte Voltena na 16-16 het initiatief (18-16 en 21-17) en sloot met 25-20 af. De vierde set werd met 25-17 gewonnen, nadat ze bij 13-5, 17-6 en 20-14 ruim aan de leiding gingen. Na de veldwissel bij 8-7 in de vijfde set pakte SV Dynamo bij 9-11 de beslissende voorsprong, die ze tot 13-15 vasthielden.

Benthe Wismans was de ster van de avond met maar liefst 31 gescoorde punten. Lynn van Mill kwam tot 23 scores, waarin begrepen 7 blokpunten. Blokkerend had Voltena 9 punten voordeel, aanvallend en serverend waren dat er 7 voor SV Dynamo.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood en Rudy Biekart.