3-1 zeges Eurosped, Apollo en Sliedrecht

VoV, 17-10-2019. 4:39 uur.  In de doordeweekse speelronde had Springendal Set-Up ’65 dinsdag de aftrap gegeven met een snelle 0-3 zege bij TTPA in Ede, de nieuwe thuisbasis van de Talententeams. Gisteravond stonden nog vier wedstridjen op het programma, daarin won FAST op het nippertje van Peelpush, bleef Eurosped ongeslagen, net als Sliedrecht Sport en behaalde Apollo 8 de eeerste zege van het seizoen ten koste van Dros – Alterno.

FAST won de Limburgse derby (foto boven) tegen Peelpush met 3-2. In Pica Mare in Gennep was de eerste set met veel machtsvertoon voor de bezoekers (8-16, 13-21, 14-25), maar herstelde de thuisploeg zich knap en kon de volgende twee sets met 25-20 (na 17-18 en 21-19) en 25-16 (na 11-8 en 19-15) voor zich bijschrijven. “We legden de kwetsbaarheid bij Peelpush bloot, en met een agressiever blok konden we de wedstrijd omkeren”, zei trainer coach Bijsterbosch van FAST over die sets. .

In de vierde set kwam Peelpush via 9-10 en 14-16 op 20-24, en kon bij 22-24 de trekker overhalen en kwam in sets op gelijke hoogte met de thuisploeg. In de beslissende vijfde set gaven de teams elkaar geen duimbreed toe. Bij 14-12 stond FAST op matchpoint, bij 14-15 stond Peelpush daarop. De zege ging tenslotte met 17-15 naar FAST. “We hebben keihard gevochten, en goed geprofiteerd van de kwetsbare punten bij de tegenstander”, aldus de winnende trainer Bijsterbosch.

Eurosped won de eerste thuiswedstrijd van het seizoen met 3-1 van Regio Zwolle Volleybal. Het was hun tweede zege. Voor de Eurosped fans was het een weerzien met Daphne Knijff, die een aantal seizoenen voor Eurosped speelde en omgekeerd was er voor de Zwolle fans een weerzien met Ester de Vries, die jaren lang voor Zwolle uitkwam. Beide speelsters stonden nu aan de andere kant van het net.

Teams ontliepen elkaar niet al te veel, zo maakte Eurosped in de eerste set het verschil na 16-16 en won na 20-18 met 25-22. In de tweede set waren de rollen omgedraaid en kon Zwolle na 15-15 uitlopen naar 18-20 en via 20-23 de set met 20-25 voor zich beslissen.
Ook in de derde set was het bij 16-16 nog gelijk, Europsed sloeg het gaatje naar 21-19 en 23-19 en won met 25-20.

In het begin van de vierde doorgang nam Eurosped ver afstand (8-2) maar was die voorsprong bij 15-15 ook weer kwijt. Op matchpoint bij 24-22 (na 22-22) sloot Zwolle nog aan, voordat de ploeg van Jan Berendsen de zege veilig stelde. Eline Timmerman werd met 19 punten topscorer, Dagmar Boom scoorde twee keer minder.

Apollo 8 heeft in Apeldoorn de eerste zege van het seizoen laten noteren. Bij Dros – Alterno waren ze met 1-3 de bovenliggende partij. Alterno kwam in de eerste set in het middendeel ruim tekort, de gasten maakten van 8-10 een 8-16 voorsprong, waarna ze eenvoudig met 11-25 wonnen. Eenzelfde beeld in de tweede set, de 8-14 werd 12-21 en een makkelijke 15-25. Het leek een snelle zege te worden voor de ploeg uit Borne.

Maar daar dacht Alterno anders over, zij sloegen zich naar 9-4 en bleven de hele set een punt of vier à vijf voor in de derde set. Hetgeen uiteindelijk resulteerde in een ruime 25-17 zege en een 1-2 setstand. Apollo herstelde zich in de vierde set knap, na de 12-13 liepen ze uit naar 13-19 en hielden de thuisploeg steeds op een punt of vier achterstand. Met 21-25 pakten ze de set en de 1-3 zege.

Juliët Huisman en Annelies Dokter werden bij de ploeg van de gebroeders Oosting de meest scorende speelsters met 15 treffers. Apollo had vooral aanvallend ( 37 om 50) de betere cijfers en maakte bovendien minder punten voor Alterno dan omgekeerd.

VC Sneek had landskampioen, beker- en supercupwinnaar Sliedrecht Sport op bezoek en maakte het de gasten knap lastig. Favoriet Sliedrecht Sport liet zich echter in Friesland niet verrassen en won met 1-3 via de setstanden 22-25, 18-25, 25-20 en 21-25.

In de openingsset sloeg Sliedrecht het gaatje na 15-15, op 21-22 ging Vera Koenen de time out met de gasten en bij 22-24 besliste een foutserve van Sneek de set. In de tweede set was het verschil duidelijker, Na 10-10 namen de bezoekers afstand (10-14, 14-19, 16-23) en gaven Sneek geen kans op setwinst.

De derde set was voor de thuisploeg. Een vroege 8-3 voorsprong werd met verve verdedigd door onder andere de veel scorende Iris Reinders. Via 15-10 en 21-15 kwam Sneek door een score van Lieze Braaksma op setpoint bij 24-19. Ester van Berkel kon verlies één keer uitstellen, daarna maakte Sneek er 25-20 van. In de vierde set ging het gelijk op tot 7-7. Na 12-13 serveerde Carlijn Ghijssen-Jans haar ploeg naar een ruime voorsprong (12-17), die ze ondanks hevig verzet van Sneek niet meer prijs gaven. Christie Wolt nam het laatste punt voor 21-25 voor haar rekening.