Set-Up ’65 H1 staat geen setje af

VoV, 11-12-2017. 5:46 uur. De mannen van Springendal Set – Up ’65 speelden afgelopen zaterdag tegen Voorsterslag / VC Zwolle 2. Vorige week had de ploeg van Rob Luyrink en Jan Grob in Assen een gevoelige 4-0 nederlaag geleden, de week daarvoor hadden ze laten zien, net als in vorige thuisduels, dat ze in de Schalm de baas wilden blijven. Set-Up stond voor de wedstrijd vierde (9-25), VC Zwolle2 was negende met 9-18.

Wellicht dat de mannen vonden dat er iets recht te zetten was, want ze kwamen heel sterk in de eerste set voor de dag. Via 4-1 naar 9-4 en 15-5. Met name had de Zwolse blokkering geen grip op de buitenaanvallen, waar Hans ten Dam, Jelle Clemens en Jasper Brouwer de ballen hard bij de tegenstander naar de vloer joegen. De serveseries van eerst Bas Oude Alink (van 10-5 naar 15-6) en vervolgens van Jasper Brouwer (van 17-7 naar 20-8) maakten het verschil. Set – Up kwam geen moment meer in de problemen en sloot met 25-13 af. Met 21 om 7 eigen scores was de rolverdeling binnen de lijnen ook wel duidelijk.

In de tweede set was de overmacht minder duidelijk maar eigenlijk ook vanaf het begin aanwezig. Zwolle kon de 3-1 bij 4-4 ongedaan maken, kreeg echter daarna een aantal driemeter scores tegen door Hans ten Dam en Jasper Brouwer en kon op mid de voormalige Zwolle speler (in de Landstede periode) Steven Eertman niet afstoppen.  Via de tussenstanden 10-6 en 16-10 werd een ruim verschil opgebouwd, dat de gasten echter met een aantal rake klappen terugbrachten naar 20-18. Gijs op de Weegh scoorde de 22-18 met een ace, nadat Jelle Clemens met een keurig lobje de 21-18 had laten noteren. Set-Up won met 25-20 en stond op 2-0 in sets. Met 18 om 13 zelf gescoorde punten was Set-Up ook in deze set de beter scorende ploeg.

Eigenlijk was het in de derde set een beetje van hetzelfde. Alleen kon VC Zwolle nu langer bijblijven (9-9) en was het Gijs op de Weegh met drie scores achter elkaar (naar 12-9) en drie kadootjes van Zwolle (naar 15-10) die het verschil maakten. Set-Up hield het verschil vast, Steven Eertman nam nog een drie tal punten voor zijn rekening  en op 24-18 leek ruime winst aanstaande. Echter moest trainer coach Rob Luyrink op 24-22 zijn mannen nog even naar de zijlijn halen, Zwolle kwam gevaarlijk dicht bij de aansluitende treffer. Jelle Clemens sloeg het winnende punt na de pauze binnen. Set-Up maakte 19 eigen punten, Zwolle kwam tot 13.

De winst was binnen, nu de bonus nog. En voor Zwolle gold dat ze maar al te graag nog een puntje zouden willen meenemen. Maar dat bleek al vlot na de 4-2, 8-6 en 13-8 tussenstand ijdele hoop. Met name door de foutenlast na 8-7 deed Zwolle zich zelf de das om. Met Hans ten Dam in een scorende hoofdrol serveerden Jasper Brouwer, machtige sprongserve,  en Gijs op de Weegh de thuisploeg naar 17-9. Toen Hans ten Dam daar wat later ook nog een serie naar 23-12 aan toevoegde was het leed wel geleden voor de gasten. De 4-0 werd via 25-14 een feit. In deze set waren er 16 eigen punten van Set-Up en 12 van Zwolle en dus een erg lage foutenlast van de gastheren.

Na de wedstrijd stond Set-Up ’65 nog steeds vierde, maar was het verschil naar nummer vijf van twee naar zes punten gegaan en was een puntje op de bovenburen ingelopen. Zwolle2 zakte naar de voorlaatste plaats.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto website Set-Up ’65.