Vizier op volleybal

 

VoV weekend Top 10 (en veel meer)

VoV, 23-02-2019. 6:30 uur.  Deze keer ziet u niet een nieuw VoV weekend Top 10 logo maar VoV fotograaf Jan van den Noort heeft met een kwinkslag de vrijheid genomen om er  ‘Jouw VoV weekend Top 10′ van te maken. Een samensmelting van oud en nieuw, als u goed naar de foto kijkt. Alsof deze Top 10 de unanieme menig van alle VoV lezers is. Iedere lezer denkt wellicht “Mijn Top 10?” Hoezo mijn Top 10, die ziet er heel anders uit. Neen het blijft gewoon de VoV Weekend Top 10,  dus die van ons en niet van u. Waarmee u het eens of oneens kunt zijn, maar waarover met geen woord gecorrespondeerd kan worden.

Zeker u mag erop reageren, maar krijgt geen reactie op onze keuzes. Onze keuzes zijn onze keuzes en daar verandert niets aan. Ook uw reactie niet. Uiteraard kunt u altijd een voorstel doen om uw keuze in onze keuze op te nemen, maar er bestaat geen garantie dat uw keuze door de eenhoofdige ballotage commissie van VoV zal worden gepromoveerd tot onze keuze Dat u het weet. Dat bespaart een hoop ge-email achteraf.

De trainerscarrousel blijft draaien:  Jazeker, dat moet ook wel, want iedere club wil straks na het seizoen in voorbereidingsfase één, voor de zomervakantie, toch een trainer voor de eerste selectie hebben staan. Daarom volop werk aan de winkel voor de TC ‘s. Tevreden? Verlengen? Op zoek, wie zijn er beschikbaar? Wie willen, wie willen niet. Wie past, wie past niet. Longlist, shortlist?

Dat is een reden dat we er hier wekelijks even aandacht aan besteden, weet u wie er vrijkomen en wie er bezet zijn. Wilfried Groothuis blijft in ieder geval bij Regio Zwolle Volleybal, Frank van den Noort heeft zijn contract met Eerste Divisionist Weghorst Makelaardij WVC Volley verlengd en naar we begrepen hebben heeft ook Helmuth ter Braak dat gedaan bij Rosstars, dat in dezelfde divisie uitkomt. Hans Seubring vertrekt bij Topdivisionist MKB Accountants / VCV.

Nog meer trainersnieuws? Uit het buitenland misschien? Jawel hoor, Saskia van Hintum heeft haar contract bij de Ladies in Black in Aachen met een jaar verlengd.

En inmiddels is er weer een week verstreken en is er nog geen nieuws over de aan te stellen bondscoach bij de mannen. Oh ja, broedende kippen moet je niet lastig vallen.

In Europa: Even naar onze Oosterburen. Daar verloor VfB Suhl van Anniek Siebring midweeks van SC Dresden. Alleen die wedstrijd werd er in de dames Bundesliga gespeeld. Het werd 3-1 voor Dresden. De tweede set ging met 23-25 naar Suhl, daarvoor en daarna kregen ze per set 22, 22 en 16 punten mee. Anniek Siebring stond 3 sets in de basis, scoorde 6 keer en moest 35 keer een serve van Dresden passen. Dat ging 5 keer mis. In de vierde set had ze nog een invalbeurt.

Bij onze Zuiderburen gaan de Liga A teams van Datovoc Tongeren en Jaraco As volgend seizoen samensmelten tot een topploeg in het Belgische Limburg. En de nieuwe trainer coach is ook al bekend, dat wordt Julien van de Vyver, waarmee naar we aannemen er een eind komt aan zijn functies bij de Nevobo. Die van bondscoach bij Jong Oranje en de Pré – Jeugd Oranje en van het Talent Team Papendal. Waar lazen we deze week nog dat een andere Eredivisie trainer een nieuwe uitdaging zocht?

Verder nog nieuws bij onze Zuiderburen? Ja, trainer coach Gert Vande Broek gaat na tweeënhalf decennium stoppen bij Asterix Avo Beveren. Hij blijft als sportief directeur nog wel aan de club verbonden.

Met nog drie wedstrijden in het reguliere seizoen te gaan is de stand in de Liga A bij de dames in België:

  • 01-04: Volley Oostende 51, Asterix Avo 48, Datovoc 42, VDK Gent 37
  • 05-08: Interfreight Antwerp 33, Amigos Zoersel 30, VC Oudegem 28 en Volley Michelbeke 24
  • 09-12: Charleroi Volley 18, Jaraco As 14, Lendelede 13 en Farciennes 1.

Bij de mannen in België wordt het reguliere seizoen dit weekend afgesloten met de kraker tussen de twee bovenste teams te weten Maaseik vs Roeselare. De stand is daar:

  • 01-03: Roeselare 45, Maaseik 44, Lindemans Aalst 42.
  • 04-07: Menen 30, Waremme 20, Tectum Achel 18, Caruur Gent 18
  • 08-10: Amigos Zoersel 17, Leuven 15, Axis Guibertin 6

European Super Clubteam League:  Jaarlijks zijn het zo ongeveer steeds dezelfde teams die zich voor de laatste acht plaatsen. Bij de dames komt in de eindfase van het toernooi de meeste inbreng van Turkse en Italiaanse teams, met daarbij verder ook Russische. Bij de Heren zijn Italië, Rusland en Polen vaak met hun clubteams in de eindfase van het toernooi vertegenwoordigd.

We vroegen ons even af waarom er geen Super European Clubteam League is in plaats van een Champions League. Met bijvoorbeeld de acht  beste teams van Europa. Met daaronder een paar divisies waarin landen / bonden hun kampioenen / bekerwinnaars kunnen laten uitkomen, die zich dan via promotie naar de Super Clubteam League kunnen spelen. Raar hè, dat dachten we zomaar even op een moment, dat onze gedachten niets anders te doen hadden. En nu we het gedacht hebben, denken we weer aan wat anders.

Niet in de Top 10, maar wel vermeldenswaardig is dat de Pré Jeugd Oranje aanstaande zondag 24 februari (morgen) in Sportcentrum Arcus in Wijchen een vriendschappelijk duel speelt tegen de leeftijdsgenootjes uit Japan. De toegang daar is gratis. De wedstrijd begint om 15:30 uur. Een mooie gelegenheid om de volleybaltoekomst van Nederland en Japan in actie te zien.

Sportgala Drenthe: Nog één dingetje, nog iets waar we even uw aandacht voor vragen. In het belang van de volleybalpromotie in Drenthe. Op maandag 11 maart aanstaande wordt namelijk in De Nieuwe Kolk te Assen bekend gemaakt wie de verkiezing heeft gewonnen in de categorieën sportman, sportvrouw, sporttalent en sportploeg van het jaar 2018 van Drenthe.

Daarbij is als sportploeg genomineerd DOK Dames 1. Zij werden Winterkampioen in de 3de Divisie, haalden de halve finale van de regio beker en werden kampioen in de Promotieklasse. De stembussen via onderstaande link zijn tot en met morgen open. Dus even stemmen op DOK Dames 1. Gewoon even doen.

https://www.sportgaladrenthe.nl/stemmen/

De Top 10  dan maar. We hadden ons er dit keer heel makkelijk vanaf kunnen maken, gewoon alle wedstrijden van Eredivisie tot en met Eerste Divisie opnemen in de Top 10, één nummer een a en b notering geven en klaar is Kees. Want er zijn maar zes wedstrijden in de Kampioenspoules van de Eredivisies, één Topdivisie duel, één duel op Eerste Divisie niveau bij de dames en drie op dat niveau bij de heren.  Dus 11 wedstrijden, snel en makkelijk. Of we daarvoor ook gezwicht zijn? Wat dacht u, Enfin leest u het zelf maar.

1>Springendal Set – Up ’65 vs Eurosped: Kampioenspoule Dames. Twentse derby. Nu gaat het om de knikkers, in voorafgaande reguliere competitie ging het om rechtstreekse handhaving en een aantal van 0 to 5 punten, nu gaat het om deelname aan de ‘best of five’ play – offs om de titel. Eerste of tweede moeten de ploegen daarvoor worden in een veld van zes teams. Set Up heeft één puntje, Eurosped vier.

Er zitten er drie in de wedstrijdpot, om de mogelijkheden te berekenen hebt u waarschijnlijk geen telfiets nodig. Eurosped is favoriet, Set – Up de underdog, voor zover daar in deze derby van gesproken kan worden. Om 20:30 uur beginnen ze in de Schalm. Let wel een waarschuwing vooraf, we denken dat het druk wordt!

2>Draisma Dynamo vs Achterhoek Orion: Bekerwinnaar Dynamo trapt in eigen huis af tegen het Doetinchemse Orion. Nog onlangs wonnen ze uit van hen, en ook de zege in de finale op landskampioen Lycurgus, dat als koploper de reguliere competitie afsloot,  zal er voor gezorgd hebben dat Dynamo met veel vertrouwen aan de Kampioenspoule begint. Ze beginnen met twee puntjes, ééntje minder dan Orion. Daar gaat dus het nodige aan veranderen. Dynamo wil landskampioen worden, maar dat willen er wel meer. Eerst de kampioenspoule en daarna de play – offs bepalen of ze daarvoor in aanmerking komen.

3>NOJK: Het grootse jeugdtoernooi van Nederland krijgt vandaag een vervolg met de halve finales. Totaal 214 teams komen in actie. Dan zijn er toch al snel meer dan 5.000 meisjes, jongens, trainers, begeleiders, scheidsen, zaalwachten, fans op de been om dat allemaal goed over de bühne te krijgen. En dat allemaal om tot de finale door te dringen, bij de beste jeugdteams van Nederland in hun leeftijdscategorie door te dringen. Allemaal succes ermee.

4>Volley Tilburg vs Zalsman Reflex: De thuisploeg moet proberen uit de greep van de twee teams in de degradatiezone te blijven, de gasten zullen een greep naar de koppositie in de Topdivisie willen doen. Naar de plek die ze vorige week verloren door de 0-3 nederlaag op eigen veld tegen concurrent Inter Rijswijk. Welk team in de opzet zal slagen? Ranglijstburen zullen net als wij belangstellend de uitslag afwachten. Reflex is natuurlijk favoriet voor de zege.

5>VC Voerendaal vs Peelpush: Peelpush moet altijd nog zo’n 70 to 75 kilometer zuidelijker om hun wedstrijd tegen VC Voerendaal te spelen. Voor beide teams zal een positief resultaat er behoorlijk aan bijdragen dat het aanstaande carnaval een iets vrolijker tintje krijgt. Peelpush staat 10 punten voor op Voerendaal, is derde op de ranglijst en kan tweede worden. Voerendaal is vijfde en kan vierde worden. dat is dan wel met een paar wedstrijden meer dan de ploeg die ze passeren in de stand. Maar een zwartkijker die daar rond carnaval aan denkt. Tweede of vierde, tweede en vierde kan niet. Dat zit er niet in.

6>Zwolle vs VC Sneek. Kampioenspoule Dames. De nummer vier van de beginstand gaat op bezoek bij de nummer drie. Bij de laatste ontmoeting in Zwolle leverde dat een 2-3 zege voor de ploeg uit Friesland op. Toen was Ester de Vries bij Zwolle erg productief, en kwamen bij Sneek vele punten, zoals zo vaak, van Hester Jasper en Roos van Wijnen.

Door een schouderblessure is de Vries de rest van het seizoen uitgeschakeld, nu zullen anderen haar scorende taken moeten overnemen. Of dat zal lukken, nu het om de mooie knikkers gaat? Zwolle heeft de selectie deze week uitgebreid met de ervaren libero Rosita Blomenkamp. Volgens Zwolle speelster Manon Zeeboer heeft haar ploeg de potentie om in ieder geval derde te worden, voor haar breekt de leukste tijd van het (volleybal)jaar aan! Leuker kunnen we het dus voor haar niet maken!

7>Pokal finales Duitsland. Met zowel bij de dames als de heren Nederlandse inbreng. In de SAP Arena in Mannheim, waar 12.000 toeschouwers in kunnen, slaan de mannen om 13:30 uur voor het eerst op bij Lüneburg vs Friedrichshafen en om 16:15 uur de dames bij Schwerin vs Stuttgart. Die twee dames ploegen kwamen deze week nog in actie bij de Champions League. De Nederlandse inbreng komt van Deborah van Daelen (Stuttgart), Tessa Polder en Britt Bongaerts (SSC Schwerin) en Gijs van Solkema (Lüneburg).

8> Zoals voorheen, mag u zelf invullen. Geen wedstrijd kiezen die er al bijstaat. Anders krijgt u problemen met de weekend Top 10 politie. Meer hebben we er niet voor u. We komen maar tot acht.

We gaan u natuurlijk zondag en daarna wel weer informeren over de afloop van een en ander. Uiteraard zijn uw wedstrijdverslagen dan ook weer hartstikke welkom bij VoV. Stuur ze maar naar g.heerink@arghent.nl dan plaatsen we ze. Als u al een team- of een actiefoto heeft, stuur die dan even als bijlage mee!

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.