Vizier op volleybal

 

Sneek of Set-Up, Set-Up of Sneek?

VoV, 03-04-2019. 12:34 uur. Dat is de vraag die ons en menig andre volleybalvolger de volgende twee weken bezig zal houden, of toch niet? Is het misschien aanstaande zaterdag al beslist? Zou zomaar kunnen, want de strijd om het tweede play –off ticket zit vol in de definitieve fase.  VC Sneek en Set-Up zijn de kanshebbers. Eurosped, Zwolle en FAST zijn uitgeschakeld, Sliedrecht Sport heeft het startbewijs al op zak.

Dus is Regio Zwolle Volleybal vs Eurosped een duel om de eer, om des keizers baard. Beide teams waren vol goede moed aan de kampioenspoule begonnen, de doelstelling luidde “de finale halen”, maar na 8 wedstrijden kan die missie als volledig mislukt worden beschouwd. Zwolle haalde 4 puntjes in die acht wedstrijden, Eurosped  kwam tot 7. Veel te weinig om een serieuze rol te  spelen. En in geen verhouding staand tot hetgeen in de reguliere competitie werd gepresteerd.

Zoals gezegd gaat het dus tussen Sneek en Set-Up, die elkaar in de stand maar één gewonnen setje schelen. Zo is de situatie nu:

  • 02. VC Sneek.  8-18.  sets 19 /12, punten 714 / 652.
  • 03. Set – Up ’65. 8-18, sets 18 / 12, punten 673 / 641.

Nog te spelen: Set-Up vs Sliedrecht Sport (06/04) en Eurosped vs Set-Up (13/04). Sneek vs FAST (06/04) en Sneek vs Zwolle (14/04). Wat dat laatste betreft weer zo’n onbegrijpelijke datum, omdat Set-Up de avond ervoor al speelt in deze cruciale fase van de Kampioenspoule.

Kort door de bocht: Heel kort door de bocht geredeneerd heeft VC Sneek aan twee keer 3-0 thuis voldoende om zich te plaatsen voor de play – offs. Zelfs als Set-Up ’65 tegen de huidige landskampioen en in de derby tegen Eurosped beide keren met 3-0 wint, komen ze dan nog steeds een setje tekort voor het ticket.  Niet vreemd dus om VC Sneek voor een plaatsje in de finale als favoriet te zien.

Het wordt pas echt interessant als Sneek een setje morst aanstaande zaterdag en Set-Up ’65 de landskampioen de zaal uit serveert. Blijft natuurlijk de vraag of Sliedrecht een bepaalde voorkeur heeft voor de tegenstander in de strijd om de titel.  Beginnen ze de play – offs liever in De Basis tegen Sneek of tegen Set-Up? Zou de gedachte in het onderbewustzijn grond kunnen vatten van “Laat ze het in de laatste wedstrijd maar mooi zelf uitzoeken, wij sparen de energie voor de play – offs en houden ons verre van. Ze bekijken het maar.”

In het reguliere seizoen verloor Set-Up thuis met 2-3 van Sliedrecht, in een duel dat met 16 aces en 24 foutserves aan Set-Up kant en 8 aces en 7 foutserves aan Sliedrecht kant een gevecht vanaf de opslaglijn was. De foutenlast nekte Set-Up toen. Sneek tegen FAST werd op 19 januari 3-1. Twee sets won Sneek met overmacht, daarna was het met 24-26 en 25-23 nog knap spannend. Sneek had aanvallend en blokkerend toen fors voordeel.

Maximale druk: Ja, en dan spreekt natuurlijk ook altijd de druk een woordje mee. Wie kan het beste met de druk van moeten winnen omgaan, Set-Up of Sneek?  Hoe bereiden de coaches Lesley de Jonge en Paul Oosterhof hun teams op deze druk voor? Wie voelt die druk het meest en welke team weet zich op basis van een goede start of teamroutine er het eerst ervan te bevrijden? Wie haalt een winnend niveau, of stijgt zelfs boven zijn eigen niveau uit?

Sliedrecht en FAST hoeven geen enkele druk te ervaren, zij kunnen helemaal vrijuit spelen. Buiten de sportieve eer staat er voor hen niets meer op het spel. En hoe pakt die druk uit naar de servedruk, de aanvalsdruk? En wordt het druk in de Schalm en de Sneker Sporthal? Voelen de fans de druk ook? Zijn er sfeeracties? Wat doen de fans om hun favorieten er in moeilijke tijden doorheen te sleuren? Vragen en nog eens vragen.

Natuurlijk is Vizier op Volleybal er in Ootmarsum bij om voor u verslag te doen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.