Verlies Ladies in Black, zege Schwerin

VoV, 12-04-2019. 6:30 uur. Gisteravond werden in de Bundesliga de eerste twee wedstrijden in de halve finale van de ‘best of five’ serie van de play – offs gespeeld. MTV Stuttgart was gastheer voor de Ladies in Black Aachen en SSC Schwerin had thuisvoordeel tegen SC Potsdam.

MTV Stuttgart was in iets dan een uur en 10 minuten klaar met de ploeg van Saskia van Hintum. Het werd 3-0 (21, 14, 21), vooral omdat Stuttgart de pass goed op orde had, het blokkerend bij de thuisploeg met 13 om 4 scores goed dicht zat en ze tevens met een lagere foutenlast (14 om 22) speelden. Niets op af te dingen dus.

In de eerste set nam Stuttgart na een gelijkopgaand begin (15-14) afstand naar 17-14 en bouwde uit naar een verschil van vijf punten bij 23-18. In set twee werd van 8-5 een 18-7 voorsprong gemaakt, waarna de 20-9 het verschil in deze set binnen de lijnen wel heel erg in cijfers uitdrukte.

Aachen wisselde in de derde set drie speelsters, had ook een betere start met een 4-8 voorsprong, maar zag Stuttgart bij 10-10 alweer naast zich. Met veel servedruk werd daarna afstand genomen (18-13), Aachen kon zich nog terug vechten naar een 20-18 tussenstand maar verloor uiteindelijk toch nog ruim.

Bij Stuttgart scoorde Deborah van Daelen 2 punten tijdens een invalbeurt, Marrit Jasper kon 7 keer scoren, Nicole Oude Luttikhuis, vanaf de derde set in de basis en daarvoor een invalbeurt, maakte 3 punten. Kirsten Knip kreeg 14 foutloze servepasses op naam.

Aanstaande zondag is de return, die wordt in België gespeeld, in de Steengoed Arena in Maaseik.

SSC Schwerin behaalde een moeizame 3-2 overwinning op SC Potsdam via de setstanden 21-25, 25-22, 23-25, 25-19 en 17-15. Potsdam maakte het de favotiet in eigen huis knap lastig en liet meteen al in de eerste set zien dat ze niet als sparringpartner wilden dienen. Bij 8-15 en 13-20 in die eerste set tekende zich een ruime overwinning af. De eindsprint van de thuisploeg resulteerde in 21-25. Ook in de tweede set hadden de gasten aanvankelijk het beste van het spel, pas na de 11-14 kwam Schwerin terug naar 17-17 en 20-20, waarna ze de set stand op 1-1 brachten.

Schwerin kon in de derde set een 2-8 achterstand  in het middendeel gedeeltelijk wegwerken, bleef echter in de achtervolging (12-16, 18-21) en verloor nipt met twee punten verschil.  De 6-0 voorsprong van Schwerin in de vierde set was bij 6-6 alweer van het scorebord, maar via 16-13 en 21-15 bouwde de thuisploeg vervolgens weer een winnend verschil op. SC Potsdam kwam in de tiebreak van 14-11 naar 14-14 terug, maar verloor uiteindelijk in de verlenging met 17-15.

Tessa Polder speelde niet, Britt Bongaerts had drie invalbeurten en begon in de derde set in de basis.  Met een 91 om 78 eigen score had Schwerin duidelijk de betere puntenmakers in de ploeg, vooral serverend (10 om 5) en aanvallend (69 om 60) werd het verschil gemaakt.

In de eerste wedstrijd van de  ‘best of five’ halve finales bij de mannen in de Bundesliga verloor Lüneburg, de ploeg van Gijs van Solkema, met 3-0 (22, 23, 11) in Friedrichshafen. Van Solkema kreeg geen speeltijd. In de andere halve finale was Unterhaching met 3-1 te sterk voor BR Volleys Berlijn.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto’s CEV.