EK2019: Polen schakelt Duitsland uit

VoV, 05-09-2019. 6:00 uur. Het is Duitsland, tot gisteren nog ongeslagen, niet gelukt om door te dringen tot de halve finale op het EK. Voor zo’n 10.000 toeschouwers in Lodz was gastland Polen met 3-2 te sterk. Na het verlies via 22-25, 25-16, 25-19, 17-25 en 15-11 vloeiden er rijkelijk Duitse tranen van teleurstelling. Zo dichtbij en dan is de eerste nederlaag op het toernooi meteen noodlottig.

In een nerveus begin kwam Duitsland vlot een punt of vier achter, dat ze echter bij 12-13 in een voorsprong van één punt hadden veranderd. Bij de 17-21 was de tussenstand vier punten in hun voordeel. Spelverdeelster Denise Hanke blesseerde zich, de ingewisselde Pia Kärstner lukte het echter om het ritme vast te houden en Duitsland won, mede door de lage foutenlast, met 22-25 in de eerste set.

In de tweede set begon Pia Kärtsner in de basis, ze werd echter bij een achterstand van 9-4 gewisseld voor Denise Hanke, die genoeg hersteld was om de spelverdeling weer over te nemen. Door de hoge Duitse foutenlast (10 punten scoorden ze in deze set voor Polen) kwamen onze Oosterburen in de problemen. Lippmann en Poll kregen even rust, hun vervangers konden echter de set geen ander aanzien geven. Via 16-10 en 21-17 maakte Polen 25-16 en 1-1 in sets.

Polen was had de flow te pakken en ondanks een erg lage foutenlast van Duitsland in de derde set (slechts 1 punt maakten ze voor Polen), lukte het onze Oosterburen niet om de thuisploeg af te stoppen. Na de 16-10 kon het verschil nog teruggebracht worden naar 21-17. De serveserie van midspeelster Agnieszka Kakolewska had het verschil gemaakt, dat er aan het eind van de set bij 25-19 nog stond.

In de vierde set vocht Duitsland keihard voor het spelen van de tiebreak.  Bondscoach Koslowski wisselde een paar speelsters, hetgeen aanvankelijk door een sterke serveserie van Kakolewska geen rendement had tot aan 8-5. Duitsland herstelde zich heel knap en vocht zich via 15-16 naar een 16-21 voorsprong bij het begin van de big points. De tiebreak lag voor het grijpen en Duitsland greep niet mis. “Mijn team toonde karakter in deze set, daarvoor heb ik heel veel respect” vertelde de bondscoach na de wedstrijd.

In de tiebreak was er een hoofdrol weggelegd voor de Poolse Magdalena Stysiak, die met een serveserie van vijf punten het verschil maakte. Duitsland had problemen in de pass en kon de vroeg opgelopen achterstand (5-2, 10-6) niet meer wegwerken. Het werd de eerste nederlaag van Duitsland op dit EK, maar het betekende wel meteen uitschakeling.

Blokkerend waren beide teams gelijkwaardig (12 om 12), aanvallend scoorde Duitsland meer punten (56 om 58). Polen maakte vier aces meer (11 om 7), waardoor ze per saldo een betere eigen score hadden van 2 punten. De foutenlast van 19 om 25 in Duits nadeel droeg verder aan de Poolse zege bij. Stysiak werd met 22 punten topscorer, Smarzek bleef één puntje bij haar achter.