EK 2019: Teams in de halve finale bekend

VoV, 05-09-2019. 5:52 uur. De ploegen die zich gisteravond hebben geplaatst voor de halve finale van het EK zijn Servië, Turkije, Polen en Italië. De halve finales worden aanstaande zaterdag in Ankara gespeeld. Servië speelt tegen Italië, Turkije tegen Polen. De strijd om Europees goud en brons volgt op zondag

In Lodz, Polen speelden:

• Italië vs Rusland. CEV #3 vs CEV #3, Uitslag 3-1, setstanden 25-27, 25-22, 27-25 en 25-21. Italië was in de eerste set heel lang in de achtervolging (3-8, 8-13, 17-18) en kwam bij 19-18 aan de leiding. Na een spannende finale won Rusland. Na de verloren eerste set was Italië in de eindfase van de volgende sets steeds scherp. Een ruime voorsprong in het middendeel van de tweede set ging verloren, maar na 22-22 maakten ze de set ineens uit. Ook in de derde set was het allemaal maar nipt op het eind. Rusland kreeg setpoint op 24-25, verloor echter na drie punten op rij van Italië. En in de vierde set was een serie van drie punten na 22-21 goed voor de winst.

Bij Italië waren de drie meest scorende speelsters Egonu (28), Sylla (19) en Sorokaite (13). Met tussen haakjes de gescoorde punten. De top drie bij Rusland was Goncharova (22), Korolova (12) en Vorenkova (11). De Russische top 3 kwam dus behoorlijk tekort. Hetgeen enigszins gecompenseerd werd door de veel hogere Italiaanse foutenlast (30 om 16). Het Italiaanse voordeel op de eigen score (86 om 65) kwam voornamelijk tot stand door blok (18 om 9) en de aces (7 om 2).

• Polen vs Duitsland. CEV #6 vs CEV #8. Uitslag 3-2, setstanden 22-25, 25-16, 25-19, 17-25 en 15-11. Bij Polen waren Stysiak (22) en Smarzek (21) de topschutters, bij Duitsland waren dat Lippmann (16) en Schölzel (14). Tussen haakjes hun scores. De eigen score bedroeg 79 om 77 in Pools voordeel, de foutenlast 19 om 25 in Duits nadeel. Waarvan bij Polen 9 in de eerste set en bij Duitsland 10 in de tweede set voor de tegenstander. Zie ook ons separaat geplaatst verslag van vandaag.

In Ankara, Turkije speelden:

• Titelverdediger Servië vs dapper Bulgarije. CEV #1 vs CEV #8. Uitslag 3-0, setstanden 25-19, 25-18 en 28-26.  Hier was de Europees en Wereldkampioen de favoriet, ze hadden in de poulefase al van Bulgarije gewonnen. Alleen deze twee teams hadden op het EK al tegen elkaar gespeeld, alle andere duels waren ‘nieuw’.

De Bulgaarse time out in de eerste set bij 8-6, na 4-6 voor werkte, het werd 8-10, waarop Servië zijn eerste pauze nam. Wat ook zijn uitwerking niet miste (12-10 na twee kill –blocks). Servië sloeg het beslissende gaatje naar 14-11 en 16-12, daarna hielden genadeloze klappen van Boskovic (8 punten in deze set) en Mihajlovic (6 punten in deze set) Servië aan de leiding (21-15). Bij 24-19 scoorde Stefana Veljkovic het laatste punt voor de Servische ploeg.

Met scores van Vasileva en Dimitrova werkte Bulgarije een vroege vier punten 5-1 achterstand in de tweede set weg tot één punt bij 9-8. Opnieuw nam Servië in het middendeel (van 12-11 naar 17-12) een beslissende voorsprong. Bulgarije kon niet meer terugkomen, eigen fouten (foutserves) en Boskovic, die ook de laatste twee punten maakte, voorkwamen dat. Met 25-18 kwam de setstand op 2-0 in sets. Totaal scoorde Boskovic 9 keer in deze set.

Met een ace voor 10-5 scoorde Boskovic haar 20ste punt in de wedstrijd. Bulgarije kwam terug (11-9), maar verloor na de Servische time out de aansluiting door veelvuldige Servische scores op mid ook weer (14-9). Libero Popovic van Servië scoorde passend, bij 18-13 time out Bulgarije. Zonder direct succes, Servië bleef vooreerst nipt de baas (23-22), kreeg setpoint tegen op 25-26, maar won op het nippertje met 28-26. Boskovic maakte 22 punten, Vasileva kreeg er 18 achter haar naam.

• Turkije vs Nederland. CEV #5 vs CEV #2. Uitslag 3-0, setstanden 25-20, 25-22 en 25-20. Voor een verslag van de wedstrijd en meer verwijzen we u naar onze berichtgeving van gisteren en vandaag.