Vizier op volleybal

 

EK2019: Reacties van kansloos Oranje

VoV, 05-09-2019. 5:40 uur. Oranje leed gisteren voor 12.000 toeschouwers in Ankara een kansloze 3-0 (20, 22, 20) nederlaag tegen gastland Turkije.  Na de eerdere 3-0 nederlaag een maand geleden bij het OKT in en tegen Italië was dit de tweede dikke teleurstelling en de tweede afgang in korte tijd. Dat gevoel overheerste na de uitschakeling in de kwartfinale van het EK tegen de ploeg van Guidetti. Tot gisteravond was er nog geen set verloren.

De reacties van de speelsters op hun eigen presteren logen er niet om.  “Ik weet niet wat we aan het doen waren, het was gewoon superslecht, het slaat helemaal nergens op” vertelde de ingewisselde spelverdeelster Laura Dijkema. En ze voegde er nog aan toe: “Ik weet het ook even niet, sorry.”

“Hier moet ik nog een paar dagen over nadenken”, stamelde Lonneke Slöetjes. “Er was geen beginnen aan, we zijn totaal weggeserveerd. Er zat geen evenwicht in de ploeg en dan kun je gewoon niet ballen. Ik hoop dat we hiervan kunnen leren.” vatte ze de zo teleurstellend verlopen kwartfinale verder samen.

“Erg frustrerend”, gaf bondscoach Morrison aan. “Het is kort na de wedstrijd. Moeilijk om hier nu al een verklaring voor te vinden”

Bij de vorige twee EK ’s in eigen land en in Azerbeidzjan behaalde Oranje zilver. De missie deze keer was dat het zeker niet minder moest zijn, toch wel minimaal hetzelfde. Maar dat mislukte dus compleet met uitschakeling in de kwartfinale, die een gedeelde vijfde plaats opleverde.

We kunnen dus wel stellen dat die missie volledig mislukt is, dat het ook niet de eerste keer was deze zomer, dat de Oranje dames het niet konden waarmaken. Met een elfde plaats in de VNL competitie, (nog) geen plaatsing voor de OS in Tokyo en een vijfde plek bij het EK is dit niet meteen een succesvolle jaargang geweest voor de nummer twee van Europa en de nummer zeven van de wereld.

Logisch dat er na een pittige evaluatie na het OKT nu opnieuw een misschien nog wel pittiger evaluatie na dit EK volgt. Één keer kan het misgaan, maar binnen korte tijd twee keer afgaan door een ploeg,  die als topploeg wordt betiteld,  is iets teveel. Dat dan de nodige twijfel het vertrouwen verdringt lijkt ons logisch.

gh @ Vizier op Volleybal. Bron o.a. NOS.nl. Foto CEV.