Vizier op volleybal

 

EK2019: The Battle, the Clash, verloren!!

VoV, 04-09-2019. 20:50 uur. Het was vooraf gezien niet de belangrijkste wedstrijd van het jaar voor de Oranje dames, maar nadat de allerbelangrijkste, de OKT kwalificatie tegen Italië, faliekant mislukte zal menigeen er anders over hebben gedacht. Na een poulefase en de achtste finale tegen de mindere goden uit Europa, Oranje verloor in zes wedstrijden geen setje, stond er vanavond wel een echt wedstrijd op het programma. De belangrijkste van het dit jaar na het OKT.

In Turkije, tegen Turkije, tegen 12.000 fanatieke en luidruchtige Turkse fans. Tegen Guidetti, die als tegenhanger voor de loftrompet voor EK zilver en de 4de plaats bij de OS in Rio, zijn verraders imago bij de Oranje fan nooit meer kwijt zal raken. Tegen oude en nieuwe clubgenoten en voor eerherstel, voor een beter imago, voor revanche, voor wraak en vooral voor een plaats bij de laatste vier van Europa, waar Oranje volgens de CEV ranking wel thuishoort en Turkije nog net niet.

De Turkse ploeg had met een hakken-over-de-sloot-zege in de achtste finale gewonnen en hun bondscoach moest na twee sets behoorlijk ingrijpen om de ploeg weer aan het draaien te krijgen. Na een gewenningsset, die voor een 1-2 achterstand zorgde,  lukte dat met pijn en moeite via twee met twee punten verschil gewonnen sets. Hij had alle veertien speelsters nodig om in het EK in eigen land te blijven en voor de fans attractief te houden.

De Turkse bondscoach zag Nederland als favoriet, zo liet hij via NOS.nl weten. “”We hopen dat het publiek ons naar een niveau gelijkwaardig aan dat van Nederland tilt. Nederland eindigt in de regel op de grote toernooien boven Turkije, zij zijn het betere team. Mijn ploeg is echter wel aan een inhaalrace bezig, al heb ik nog steeds de beste samenstelling niet gevonden. Ik pas elke wedstrijd nog veel aan”

Middenaanvalster Yvon Beliën, in Turkije van Besiktas naar Galatasaray overgestapt, keek enorm uit naar de clash en wist wat Oranje kon verwachten. “Een groot kabaal, van de eerste opslag tot het laatste fluitsignaal. In de communicatie zullen we wat meer met handgebaren moeten werken. Dat is het enige vervelende. Guidetti zal altijd zeggen dat Turkije de underdog is. Prima. Wij hebben veel vertrouwen in de wedstrijd. Laat ze maar komen.”

Op de CEV website zei spelverdeelster Laura Dijkema: “Het is altijd weer een genoegen om in Turkije voor volle tribunes te spelen. We zien er echt naar uit. We genieten ervan om zulke belangrijke wedstrijden te spelen en het zal echt speciaal zijn om in een dergelijke majestueuze volleybaltempel tegen de thuisploeg aan te treden. Het wordt een zware match voor ons, Turkije heeft een prima ploeg. Ze hadden het tegen Kroatië moeilijk, maar ze zullen optimaal voorbereid aan het duel tegen ons aan de start staan. Ik verwacht een echte clash, een ware battle.”

De basiszeven van beide ploegen, die elkaar op alle hierboven van toepassing genoemde punten sportief zullen bevechten, zagen er als volgt uit:

  •  Spelverdeling:  Bongaerts (NL); Naz Aydemir (Turkije)
  •  Libero: Schoot (NL ); Akoz (Turkije)
  •  Diagonaal: Slöetjes (NL) ; Boz (Turkije).
  •  Mid: Beliën / de Kruijf (NL); Kubra Akman / Erdem (Turkije)
  •  Passer / lopers: Buijs / Daalderop (NL); Ismailoglu/Baladin (Turkije).

In de loop van de wedstrijd werd er stevig gewisseld, bij Oranje kwamen Jasper, Lohuis, Dijkema en Plak in het veld en ook bij de Turkse ploeg kregen vele wissels speeltijd.

De meest recente ontmoeting tussen beide teams was in de Volleybal Nations League op 22 mei dit jaar, uitslag 3-1 voor Turkije. Nederland was toen niet op oorlogssterkte, Turkije speelde toen al met de selectie die ook bij dit EK regelmatig in actie kwam.

De wedstrijd dan maar: Om maar meteen met de deur in huis te vallen, Oranje verloor na 18 gewonnen sets drie sets achter elkaar in de eerste serieuze test van dit EK. Turkije was de betere ploeg, toonde de ijzeren wil om te winnen en straalde dat ook met veel power geweldig uit. Ze speelden slim en scoorden veel punten met tipballetjes, hadden twee sets een lagere foutenlast en in de tweede set met een gigantisch hoge foutenlast (12 scores voor Nederland) pakten ze ook nog de winst. Oranje had een negatieve score van 12 punten op de opslag (aces minus foutserves), Turkije van min twee. Op alle scorende onderdelen was Turkije de betere ploeg, met een 54 om 44 eigen score dus de terechte winnaar.

Nika Daalderop zette Oranje met drie scores in de eerste set op een 0-3 voorsprong, de Kruijf en Slöetjes zorgden voor 2-6 en 3-7, maar bij 9-9 stond het alweer gelijk. Oranje bleef daarna tot 11-12 fout serveren, met een serie van vier punten op rij maakte Turkije er 15-12 van, waarop Oranje de time out in ging. De tweede time out volgde op 19-15, het lukte niet om het verschil kleiner te maken. Marrit Jasper kwam erin, even later kwam Juliët Lohuis voor de serve, maar het leverde niets op. De lobjes naar het midden door Baladin bleven scoren. Met 25-20 ging de set naar Turkije.

In de tweede set trok Turkije de openingsfase naar zich toe (5-2) en was het aan Oranje om dit verschil in te lopen. Met scores van Lonneke Slöetjes lukte dat, bij 5-5 was de ploeg ernaast en liep vervolgens uit naar 7-9 en 8-11. Een Turkse serie van zes punten, met daarin twee Nederlandse time outs, draaide de stand op het scorebord naar een 14-11 voordeel voor de thuisploeg. Oranje blokkeerde zich naar 14-13, had bij 16-15 ook nog aansluiting, maar kon dit niet vasthouden. Turkije nam afstand naar 21-17, time out Oranje, werd ingelopen naar 21-19, time out Turkije, en had daarna de betere finish. Met twee aces, van Ismailoglu werd het 24-21, twee opeenvolgende foutserves maakten 25-22. En dus 2-0.

In de derde set ging Turkije meteen goed van  start (4-2) en moest Oranje vlot in de achtervolging. In de basis waren Dijkema, Plak en Balkenstein – Grothues begonnen en bij 5-5 was het gelijk. Het bleef gelijk opgaan tot 10-10, Turkije sloeg het gaatje naar 13-10 en hield dat verschil van drie punten zeer geroutineerd vast bij 15-12, 17-14 en 19-16. Op die stand scoorde Hande Baladin op eigen serve de 20-16 en ging Morrison de time out in. Nederland kwam terug tot 22-20, na een ace van Celeste Plak. In de finale was echter opnieuw Turkije de betere ploeg. Na de gewonnen video challenge voor 24-20 sloeg Karakurt alle EK dromen en EK illusies van Oranje aan flarden. 3-0 verloren. Niet goed genoeg, Ook de belangrijkste wedstrijd van dit jaar na de allerbelangrijkste wedstrijd daarvoor verloren.

In de derde set viel Nika Daalderop met een enkelblessure uit. Topscorer bij Nederland werd Lonneke Slöetjes met 16 punten. Hande Baladin maakte er evenveel voor Turkije. Nederland wordt dus vijfde, een tegenvaller van het zuiverste soort na de twee tweede plaatsen in de voorgaande EK ’s. Misschien zijn we op beslissende momenten toch niet zo goed als we denken dat we zijn.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.