Tweede derbyzege voor Eurosped

VoV, 20-10-2019. 12:15 uur. Na de winst tegen Apollo 8 vorige week zondag stond Eurosped gisteren voor de tweede keer in zeven dagen tegenover een tegenstander, waarvan de wedstrijd het affiche ‘derby’ meekreeg. Springendal Set-Up ’65 was gastheer voor de ploeg uit Vroomshoop. Beide teams waren in dit prille seizoen nog ongeslagen, Eurosped had volle buit behaald, Set-Up had een puntje verloren tegen FAST. De terugkeer van Marianne Het Lam – Scholten, die twee jaar voor Set-Up had gespeeld en nu teamcaptain bij Eurosped is, gaf het duel nog iets meer extra’s.

Eurosped was de favoriet en stond voor de taak die rol waar te maken. Dat was in het begin van de eerste set nog knap lastig omdat Merle Baasdam zeer sterk opende tot aan pakweg de 13-9 tussenstand. Toen had ze al zes punten op naam staan, waarvan twee aces. Vanaf het middendeel van de set tot aan de big points was het gelijkmaken en afstand nemen. Eurosped maakte gelijk (14-14, 17-17 en 22-22), terwijl Set – Up steeds afstand nam (16-14, 20-17, 22-19). In deze fase was het weer Merle Baasdam en ook Martine Stevelink die de punten voor de thuisploeg op het scorebord sloegen, bij de gasten deden Kirsten Wessels en Vera Mulder een stevige duit in het zakje.

Op 22-22 begon de spannende finale. De strijd om de winnende punten. Op de tribune was inmiddels ook een fanstrijd bezig voor wat betreft wie de volumeknop van de aanmoedigingen op de hoogste stand kon krijgen. Set – Up kwam door foutserves en een bal in het net door Eurosped met 23-22 en 24-23 en 25-24 voor. Merle Baasdam sloeg haar ploeg bij 26-25 weer op setpoint. Voor de laatste keer. Kirsten Wessels en Vera Mulder draaiden de stand van zaken om in het voordeel van Eurosped (26-27), waarna een ace van Kirsten Wessels de beslissing voor de 26-28 bracht.

In de tweede set ging er bij de thuisploeg teveel mis. Maar liefst 12 punten kreeg Eurosped redelijk makkelijk en eigenlijk ‘gratis en voor niks‘ bijgeschreven. Zelf gaven de gasten er maar zes weg. Met een serverend voordeel van 0 om 6 aces en een gelijk aantal blokpunten is snel verklaard dat het verschil aan het eind bijna tien punten bedroeg.

Na de 3-3 bouwde Eurosped gestaag aan een voorsprong. Via 3-7 en 7-13 was het voordeel steeds aan hun kant en dat bleef aan hun kant. Soms via een gelukje zoals twee aces via de netband van Marianne Het Lam – Scholten, maar ook via een kanonskogels, die Ester de Vries vanaf de opslaglijn afvuurde.  Met 12-17 en 14-20 liep Set-Up achter de feiten aan, ze wilden maar al te graag, maar kwamen niet tot scorende daden De 13-17 was hun laatste eigen punt. Evie van Kerkvoorde maakte het via het blok. Na 16-23 maakten opnieuw Kirsten Wessels en Vera Mulder de set uit.

Charlotte Haar serveerde Eurosped in de derde set naar 0-4 en meteen al moest Set – Up in de achtervolging. Die inhaalrace mondde uit in een 10-11 tussenstand, Benthe Olde Rikkert en Wies Bekhuis scoorden voor de thuisploeg, bij de gasten deden dat bijvoorbeeld Kirsten Wessels en Eline Timmerman.

In twee series nam Eurosped vervolgens afstand naar 13-20, dit ondanks time outs van Tom Engbers op 13-17 en 13-19. Teams waren na 15-21 gul voor elkaar, het werd 18-23 door alleen maar kadootjes over en weer, vervolgens maakte Charlotte Haar de set met twee punten uit.

Kirsten Wessels en Merle Baasdam werden met 14 punten topscorer van de partij.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto Rudy van ’t Rood.