Ruime zeges Dynamo en Lycurgus, nipte winst ZVH

VoV, 10-01-2021. 6:08 uur. Bij de mannen in de Eredivisie hebben Draisma Dynamo en Amysoft Lycurgus gisteren ruime zeges behaald op respectievelijk Sliedrecht Sport en VoCASA, RECO/ ZVH had vijf sets nodig om Taurus de baas te blijven. Voorafgaand aan de duels in de Eredivisie werd met een minuut stilte de plotselinge dood van SSS Barneveld trainer/ coach Olaf Ratterman herdacht, ook droegen de spelers rouwbanden.

Bij Sliedrecht Sport tegen Draisma Dynamo was de thuisploeg middels Gerard Baan in het eerste deel van de eerste set goed bezig. Zijn ploeg liep uit naar 17-11 (na 9-4). Dynamo deed wat terug, kwam na 20-16 achter bij 22-22 naast Sliedrecht, maar miste in de finale de rake klappen voor de winst. Sliedrecht won met 25-22.

Tot 6-6 in de tweede set kon Sliedrecht bijblijven, daarna nam Dynamo de leiding en bleef in deze en de volgende sets de bepalende ploeg. In de tweede pakten ze via 11-16 en 15-22 de 20-25 zege. In de derde en vierde set was er twee keer een 15-25 eindstand. De 11-17 en 13-21 in de derde en de 6-12 en 12-17 in de vierde waren de opstap naar de ruime setwinsten. Al kwam Sliedrecht in de vierde set bij 11-12 nog een keer dichtbij.

Maikel van Zeist (15), Jeroen Rauwerdink (15), Nathan Fullerton (14) en Nico Maneschijn kwamen bij de gasten met hun scores in de dubbele cijfers, zoals tussen haakjes vermeld. Bij Sliedrecht lukte dat alleen Tom Koops (11) en Gerard Baan (11). Twintig eigen punten scoorde Dynamo meer. De foutenlast van 33 om 29, waarin totaal 37 foutserves mocht er ook wezen.

Amysoft Lycurgus had het alleen in de tweede set een fase lastig met het bezoekende VoCASA. De gasten uit Nijmegen kwamen toen terug van 20-17 achter naar 22-21, maar trokken met 25-22 toch aan het kortste eind. In de openingsset ging de thuisploeg voortvarend van 6-6 naar 18-8 om met 25-13 te winnen. In de derde en laatste set werd 12-10 een 20-11 voorsprong, waarna er ook met 25-13 werd afgesloten.

RECO/ ZVH en Taurus maakten er een lange vijfsetter van, voordat de beslissing gevallen was. Via 19-25, 25-17, 28-26 en 21-25 werd het 2-2 in sets. In de tiebreak had de thuisploeg de langste adem met 15-11.

In de openingsset pakte Taurus het initiatief na 11-11, bouwde een verschil van een punt of vier op en hield dat tot het einde vast. In set twee waren de rollen vanaf het begin omgedraaid. ZVH had bij 14-7 een groot gat geslagen en stoomde door naar de ruime 25-17 winst. Pas bij het vierde setpoint (27-26) in de derde set wist de thuisploeg de beslissing te forceren daaraan voorafgaand waren de teams bij de tussenstanden 7-7, 12-12, 18-18 en 23-23 elkaars gelijke.

Taurus sleepte er een tiebreak uit door na 15-15 in de vierde set voortvarend naar 16-21 uit te lopen, de aanval op de leiding bij 20-22 af te slaan en met 21-25 te winnen. In de tiebreak pakte ZVH na 6-6 het verschil via 11-8 gingen ze naar de 15-11 winst.