Regio Zwolle in wachtkamer Kampioenspoule

VoV, 28-02-2021. 4:55 uur. Djopzz Regio Zwolle Volleybal heeft gistermiddag nog geen zekerheid gekregen voor het startbewijs in de Kampioenspoule van de Eredivisie. Na hun 3-1 zege tegen Laudame Financials VCN via de setstanden 26-24, 20-25, 25-13 en 25-17 en de 3-2 zege van Sneek over TTP moeten ze wachten op de uitslag van de vanmiddag te spelen wedstrijd tussen Eurosped en Sliedrecht Sport om te weten of het resultaat van gisteren voldoende is geweest. De ploeg uit Vroomshoop kan hen namelijk met een 3-0 of 3-1 zege op set- of punten quotiënt hen nog voorbij.

Regio Zwolle Volleybal had het in de eerste twee sets best lastig met VCN. Het ging gelijk op (6-6 na 4-1), maar na de 12-12 tussenstand ging het voordeel naar de bezoekers. Bij 12-15 moest Zwolle de time out in, zonder succes volgens de 15-19 tussenstand. Het verschil bleef een punt of vier, (17-21, 19-23) voordat Zwolle de rug rechtte en zich knap terug in de set vocht. De uitgeslagen aanval van VCN vormde het opstapje (20-23), daarop volgde een kill – block van Marianne Het Lam-Scholten (21-23). Marly Bak sloeg de thuisploeg naar 24-24, met twee kill-blocks (eerst Iris Reinders en daarna Marianne Het Lam–Scholten) pakte Zwolle de benauwde 26-24 winst.

In de tweede set kwam VCN terug in de wedstrijd. Mede door scores van Elles Dambrink en Laura Kerkhof lukte het om Zwolle in de eerste helft van de set naar een grote achterstand (8-14) te spelen. In het middendeel tot aan de bigpoints bij de twintig puntengrens was het nog spannend. Zwolle kwam via 13-17 terug naar 19-20, moest vervolgens afhaken. VCN kwam op 1-1 in sets met een 20-25 setzege.

Blijkbaar had Zwolle dit setverlies nodig om de focus nog een keer volledig op de winst te richten. Wetende dat een tweede setverlies hele vervelende gevolgen kon hebben voor de stand. In de derde set serveerde Zwolle zich van 6-2 naar een 16-3 voorsprong, waarmee het pleit wel beslist was. In de eindfase (na 23-9) wist VCN nog door de tien puntengrens te gaan, bij 25-13 was alles duidelijk.

In set vier kende Zwolle dezelfde voortvarende start. Via 5-1 naar 10-4, waardoor de tegenstander wel over heel veel mentale veerkracht moest beschikken om de wedstrijd nog een keer te laten kantelen. Zwolle hield het voordelige verschil op een punt of vijf (14-9, 17-12) en liep in de eindfase nog verder uit. Met 25-17 hadden zij er alles aan gedaan om naar de Kampioenspoule door te gaan.

Hun missie kan dus alleen maar mislukken als Eurosped vanmiddag met 3-0 van Sliedrecht Sport wint (dan komen ze op 15 punten en 18 om 12 sets) of als er een 3-1 uitslag op de borden komt, als Eurosped op een betere punten score komt dan de + 30 waarop Zwolle staat.

Zwolle had voordeel in de aanval (48 om 38 punten) en op de serve (11 om 8 punten). VCN scoorde blokkerend beter (8 om 9). Iris Reinders en Elles Dambrink kregen beide 17 punten achter hun naam en werden daarmee topscorer bij hun ploeg en van de partij.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart.