Apollo 8 net op tijd bij de les

VoV, 28-02-2021. 5:06 uur. FAST was tegen koploper Apollo 8 dicht bij een stunt. De thuisploeg speelde een hele sterke partij en bracht de bezoekers ‘op het randje van de afgrond’, waarbij die afgrond uiteraard een nederlaag betekent. Wellicht hadden ze ook het gevoel dat er gewoon veel meer in had gezeten, bijvoorbeeld toen ze in de derde set, na 2-0 voor in sets, met 13-8 aan de leiding gingen en in de vierde bij 21-19 ook nog alle zicht op winst hadden.

Maar de koploper toonde mentale veerkracht en boog een 0-2 achter om in 2-3 winst en verzekerde zich met deze twee punten van het behoud van de koppositie en daarmee van de beste uitgangspositie in de Kampioenspoule. Apollo 8 won in Sint Anthonis via de setstanden 31-29, 25-21, 18-25, 22-25 en 11-15.

Begrijpelijk dat de vreugde na afloop groot was. Apollo 8 sluit het reguliere seizoen dus als eerste af en zal als volgende target hebben in die groep bij de beste twee te eindigen om via de play-offs om de landstitel te kunnen spelen.

In de eerste set kwam Apollo op 11-14, maar een zeer gemotiveerd FAST, dat zonder de geblesseerde Steffie Janshen en Lisan Siemonsma aantrad, wilde niet van wijken weten en bleef aanklampen, totdat ze bij 24-24 het eerste setpoint hadden weggewerkt. Apollo 8 liet een drietal setpoints onbenut, waarna FAST via Eline Peeters de set met 31-29 voor de thuisploeg besliste.

Na een licht voorsprong in de tweede set (3-5), had Apollo 8 het opnieuw lastig. FAST nam de leiding over bij 11-9, bleef op de side out voor tot aan 16-15 en sloeg toen een gaatje naar 19-15. Bij FAST was vooral mid Anne Heesakkers heel goed op dreef, bij Apollo zorgde Tess de Vries voor de nodige punten. Maar aan het eind waren dat er na 21-17 en 22-20 toch niet genoeg voor de winst. FAST kwam verdiend op 2-0 en had de koploper in een zeer lastig parket gebracht.

Apollo 8 moest alle zeilen bijzetten om in de derde set niet kopje onder te gaan. FAST denderde door en kwam via 8-6 op een 13-8 voorsprong. Met een te verliezen koppositie in gedachten knokten de bezoekers zich terug in de wedstrijd. Carlijn Koebrugge en Marije ten Brinke vormden meermalen een stevige muur boven het net en puntje voor puntje kwam Apollo terug en zo steeds beter in de wedstrijd. De 14-12 werd 15-17, de set was gekanteld en Apollo bleef vervolgens het initiatief houden. Na 17-19 maakte Apollo het ruime verschil naar de 18-25 winst.

Apollo putte moed uit de setwinst, wist dat er nog niets verloren was, maar moest ook in de vierde set nogmaals vol aan de bak. FAST had tot aan de bigpoints steeds het initiatief, met uitzondering van een enkele  keer dat ze tegen één puntje achterstand aankeken, bijvoorbeeld bij 8-9. Het verschil van twee punten bij 12-10 stond er op 21-19 nog. Maar opnieuw bleek Apollo over een zeer sterke finish te beschikken en hadden ze de zenuwen goed onder controle. Na de 21-22 blokkeerde Apollo zich naar de 21-24 en won met 22-25.

In de tiebreak sloeg Apollo zich naar 3-8, met die stand werd van speelhelft gewisseld. FAST bleek voor de zoveelste keer deze middag een taaie tegenstander en knokte zich terug naar een punt verschil bij 8-9 en 11-12. Daarna deed FAST zich met twee serve fouten zelf een beetje de das om. Apollo pakte de set met 11-15 en was daarmee aan de tweede nederlaag in dit seizoen ontsnapt.

Apollo was blokkerend bijzonder sterk. Maar liefst 21 blokpunten lieten ze noteren. Carlijn Koebrugge en Marije ten Brinke hadden daarin beide een aandeel van 7 punten. Ook aanvallend was Apollo de betere met 57 om 64 punten, serverend had FAST één puntje voordeel. Apollo speelde wel met een veel hogere foutenlast, waarin o.a. 19 foutserves en 12 aanvallende fouten.

Tess de Vries werd met 34 punten de absolute topscorer en uitblinker in deze partij. De mids Carlijn Koebrugge en Marije ten Brinke kwamen op 14 en 13 scores. Bij FAST kreeg Anne Heesakkers 18 punten op haar naam.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood en Peter Gommans.