Twee BTN-duo’s naar halve finales Itapema

VoV, 17-04-2022. 6:33 uur. In Itapema, Brazilië zat de poulefase erop en gingen er 16 teams door naar de achtste finale. Om uit zes poules van 4 teams zestien duo’s te selecteren die doorgaan betekent dat de nummers één, twee en vier nummer drie door zijn. Maar er dus ook twee nummers drie en de nummers vier afvallen. De Oranje duo’s hoefden geen tussenronde als nummer drie te spelen, drie BTN-tweetallen werden er tweede, één (van Driel/ Ypma) vierde.

In de achtste finale stonden Katja Stam en Raïsa Schoon, tweede geplaats, tegenover Tanja Hüberli/ Nina Brunner uit Zwitserland, die als derde geplaatst waren in het hoofdtoernooi. Dit Zwitserse duo was ongeslagen eerste geworden in poule C.

Door de hoge foutenlast bij het Zwitserse duo in de eerste set en de stabiele prestatie van Stam/ Schoon werd in de eindfase de set beslist. Zwitserland ging bij 3-6, 7-9 en 8-11 aan de leiding waarna het bij 10-11 de technische time out in ging. De set kantelde naar Nederlands voordeel na 12-14. Een score van Katja Stam en twee aanvallende Zwitserse fouten maakten 15-14, even later scoorden beide duo leden voor de 17-15 tussenstand. Zwitserland kwam terug (17-17, 18-18, 19-19), maar na setpoint van Katja Stam sloegen ze het elfde punt voor het BTN- duo op het scorebord, waarmee het dus 21-19 werd.

In de tweede set was het opnieuw spannend in de finale. Voor de technische time out veranderde Nederland een 5-7 achterstand in een 11-7 voorsprong. In die periode was Katja Stam heer en meester aan het net. Na de technische time out (bij 11-10) kwam Zwitserland er bij 13-13 naast, ging er bij 13-14 voorbij, maar zag Nederland de leiding weer overnemen bij 16-15 en 17-15. Tot 20-19 konden ze via de side out het verschil op één puntje houden, Katja Stam maakte er daarna 21-19 en 2-0 van.

Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde gingen tegen het Italiaanse duo Paolo Nicolai/ Samuele Cottafava voor een plaats bij de laatste acht. In de openingsset ging het tot de vierde veldwissel bij 14-14 gelijk op, daarna werd er bij 19-16 in het voordeel van Italië weer gewisseld. Met 21-17 ging de set vervolgens naar Italië.

In de tweede set had Italië bij de technische time out een voorsprong van 13-8, ze bleven leiden tot aan 19-16, maar met een prachtige serie van vijf punten pakte het BTN-duo daarna de 19-21 zege en dwong daarmee de tiebreak af.

In de derde set had Italië bij 6-3, 9-6 en 14-11 drie punten voordeel. Nederland kwam terug naar 14-13 en leek de stunt van de tweede set te gaan herhalen. Maar dat ging net niet door (15-13), waardoor Varenhorst/ van de Velde het toernooi als negende afsloten.

Leon Luini en Ruben Penninga namen het op tegen de Chileense neven Marco en Esteban Grimalt, die gisteren hun collega NL-landgenoten hadden verslagen. Een gelijk opgaande eerste set met tussenstanden 6-6, 10-11, 14-14 en 19-19 werd door Esteban Grimalt met twee punten op rij beslist. In deze set en de volgende was met name Ruben Penninga met een heel stel monsterblock punten nadrukkelijk aan het net aanwezig. In de tweede set zorgde hij met zijn blokpunten o.a. voor 10-13, 10-15, 15-19 en de 16-21 setwinst, waarmee de stand op 1-1 kwam.

In de tiebreak kwam Oranje, dat in geel-rood speelde, met 12-10 achter, waarop ze de time out ingingen. Leon Luini zette Oranje op 12-13 en met een ace en een blokpunt besliste Ruben Penninga de set met 12-15, waarmee het ticket voor de laatste acht binnen was.

De kwartfinales: Stam/ Schoon speelden tegen Lima/ Hege uit Brazilië en wonnen met 2-0 via de overtuigende setstanden 21-14 en 21-15. Na 11-9 in de eerste set maakten ze het verschil naar 16-11 en denderden keihard door naar de 21-14 winst. In de tweede set pakten ze een voorsprong van vijf punten (5-0) die zo ongeveer de hele set vastgehouden werd. Via 11-6 en 19-14 werd met 21-15 gewonnen. In de halve finale spelen Stam/ Schoon tegen Andressa/ Vitoria uit Brazilië.

Het duo Luini/ Penninga haalde ook de halve finale na een knappe 2-0 zege op Schalk/ Brunner in de kwartfinale. De eerste set wonnen ze met overmacht met 14-21 na de tussenstanden 4-8, 7-12 en 9-16. In de tweede set had het BTN-duo de beste finish. Na 19-19 scoorden ze de laatste twee punten voor de 19-21 setwinst. In de halve finale zijn Georg/ André uit Brazilië de tegenstanders.