Vizier op volleybal

 

Aangepast vrijdagavondprogramma NVVO VT 4/5 clinic

VoV, 23-05-2023. 6:04 uur. In vorige berichten hebben we laten weten dat we noodgedwongen op zoek moesten gaan naar een andere invulling voor wat de vrijdagavond betreft. Dan kan je kiezen om van alles een beetje te doen of voor een volwaardige, nieuwe topinvulling te gaan. We zijn naar het laatste op zoek gegaan. De TC van de NVVO is van mening dat ze met Pauline Martinovic een meer dan uitstekend alternatief heeft gevonden.

Pauline is trainer/coach bij de How Company. Een brede organisatie die vooral bezig is met de vragen omtrent growth mindset; het zichtbaar maken, laten ervaren van persoonlijke groei waardoor er o.a. een werkklimaat gecreëerd wordt waarin mensen ervaren dat ze meer kunnen dan ze zelf dachten te kunnen. In onderstaand stukje wordt duidelijk wat de invloed op presteren kan zijn wanneer je in een dergelijke visie gelooft en investeert.

Naast de succesvolle inbreng bij landskampioen Dynamo is de How Company landelijk bij meerdere (top) sportorganisaties betrokken. Centraal staat steeds: “Ultieme teambuilding.” Pauline is erg enthousiast om iets voor de Nederlandse volleybaltrainers te mogen betekenen. Ze zal een interactieve workshop verzorgen waarbij de deelnemers niet geacht worden om alleen maar te zitten en te luisteren.

“Het zal sportliefhebbers niet ontgaan zijn: in de finale van de play off werd het volleybalteam van Draisma Dynamo uit Apeldoorn landskampioen. Voor wie het volleybal-wereldje kent misschien niet zo’n verrassing maar als je kijkt naar de startpositie van het team, met vooral jonge en onervaren spelers met weinig of geen ervaring in het topvolleybal, toch een uitzonderlijke prestatie.

Een interessante vraag is: “Wat maakt dat dit team het klaarspeelde om op voorhand beter geachte teams als Lycurgus, Limax en Orion achter zich te laten?” Snoeihard werken, dat staat buiten kijf. Dat geldt voor alle topsporters en ook voor deze volleybalteams. Dat doen ze dus allemaal. Natuurlijk moet je de juiste technieken en tactiek gebruiken. Ook dat doet iedereen.

Het verschil zit hem in de aanpak: HOE worden we beter, HOE werken we hard, HOE halen we uit dat harde werken het meeste rendement. Louis van Gaal zei het al: om een goede sporter te zijn moet je kijken naar de hele mens. Bij Draisma Dynamo is het hele jaar geïnvesteerd in samenwerking, commitment, verantwoordelijkheid en verbinding. Van daaruit groeide het zelfvertrouwen en het vertrouwen in elkaar, waarmee een sfeer ontstond waarin alles gezegd kon worden, waarin er geluisterd werd naar feedback, grenzen werden gerespecteerd en slachtofferschap volledig werd uitgebannen. Al vroeg in het seizoen viel ervaren kracht Tijmen Laanen uit met een ernstige knieblessure. Er werd een andere weg gevonden om zijn ervaring toch te kunnen gebruiken: hij werd toegevoegd aan de staf en heeft zich volledig in dienst van het team gesteld.

In de finalewedstrijden werd dat voor iedereen zichtbaar: hoe er omgegaan werd met fouten, hoe gereageerd werd op merkwaardige beslissingen van scheidrechters, en hoe alles snel werd omgezet in professioneel volleybalspel. Niet de individuele kwaliteit per speler gaf de doorslag, maar het gezamenlijk optreden als team met scherpe doelstellingen. Dat topspeler Ramon Martinez in de bekerfinale werd uitgeschakeld was een grote klap, maar het herstel van het team tijdens de finaleserie was fenomenaal. Het resultaat van een jaar lang snoeihard werken, weten WAT je doet en vooral: weten HOE je het doet….”

De TC vindt het jammer dat ze door onvoorziene omstandigheden voor een andere invulling heeft moeten kiezen maar is zeer verheugd dat Pauline de handschoen oppakt. We hopen dat deelnemers die speciaal voor Meppelink en Koslowski hebben gekozen hiervoor begrip hebben. Overigens is Herman Meppelink de vrijdagavond aanwezig en zal Jeffrey Klok namens de NVVO opnames maken van en met Felix Koslowski. Opgeven kan nog steeds op www.nvvo.org

gh @ VoV, bron persbericht NVVO.