Aanvalsrendement Lycurgus nekt Zaanstad

VoV, 10-04-2019. 17:00 uur. In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen 2018/2019 (tegen koploper Lycurgus) was Zaanstad vooral bezig met afscheid nemen van een bijzonder seizoen. In de thuiswedstrijden was Zaanstad vaak verrassend sterk, mede dankzij de steun van het publiek. Enigszins weemoedig begon Zaanstad aan deze wedstrijd, terwijl Lycurgus vooral gericht was op een zakelijke overwinning, waarmee de plaats in de finale zeker zou worden gesteld.

De start van de eerste set was daarom illustratief: Zaanstad startte met twee uitgeslagen aanvallen en een aanval in het blok. Toch werd Zaanstad geen willoos slachtoffer. Er waren lange rally’s en Lycurgus kreeg het niet cadeau. En de Zaanstad mannen waren gestreeld door de ontvangst van een prijs, namelijk die van het sportiefste team in de eredivisie heren.

Sandor Rieuwers startte in de eerste set met Ferdy Wever, Lesley Kef, Kjeld Broekema, Daniel Hoonhout, Marijn van Gool, Daniel Homburg en libero Rueben Schoones. Het werd snel 4-7, waarna Daniel Homburg via een hard aanval tegen zijn hoofd met een bloedneus moest uitvallen. Op 6-12 moest Sandor Rieuwers zijn eerste time-out gebruiken. Lycurgus liep naar 14-20. Daarna pas kon Zaanstad na een mooie rally via een rake smash van Kjeld Broekema scoren. Uiteindelijk liep de voorsprong van Lycurgus iets terug. Met 20-25 haalde Lycurgus de eerste set binnen. Bij Zaanstad was Kjeld Broekema de topscorer in deze set met vier punten.

In de tweede set gooide Sandor Rieuwers de opstelling om. Alleen Kjeld Broekema bleef staan, terwijl David Bes, Jannes van der Ham, Joris Berkhout, Daniel Homburg en Lars de Boer erin kwamen. De laatste sloeg meteen drie aanvalspunten en Zaanstad kwam voor met 6-4. Via elf eigen aanvalspunten kon Zaanstad tot 11-11 gelijk op gaan met de Groningers. Daarna liep Lycurgus uit. Vooral middenman Dennis Borst was in topvorm, want de pass bij Lycurgus lag zo goed dat spelverdeler Stijn Held vlekkeloos zijn middenmannen kon aanspelen. Daarom werd hij later als “man of the match” aan Groningse kant gekozen, want het gaat dan eerder om de bedenker dan om de uitvoerder. Daarna nam Lycurgus langzaam meer afstand en met 19-25 ging de tweede set naar Lycurgus. Jannes van der Ham werd deze set met vier punten topscorer bij Zaanstad.

In de derde set stond alles in het teken van het afscheid van de twee Zaanse spelverdelers: Joris Berkhout gaat naar Dynamo om schalen te winnen en Ferdy Wever kiest voor zijn maatschappelijke carrière en gaat terug naar zijn West-Friese roots. Daarom startte Sandor Rieuwers met een 2-4 opstelling zonder een echte diagonaal en zette Daniel Hoonhout en Marijn van Gool op het midden. Heel even had Zaanstad een voorsprong: 3-2, maar Auke van der Kamp begon opeens te scoren: 4-5. In de korte periode daarna waren er twee hilarische momenten. Op 4-5 had Chris Voth al zittend een volwaardige zitvolleybal set-up. Na een Zaanse time-out op 8-12 sloeg Lesley Kef de eerste ace van de wedstrijd.

Zijn volgende bal zal als “duikelserve” over de wereld gaan. Op de livestream op You Tube is dat rond 1u 26 minuten te zien. Daarna liep Lycurgus via zijn betere aanval uit naar 11-19. Op de serve van Lars de Boer kwam Zaanstad iets terug naar 17-21, maar wie anders dan Dennis Borst mocht met zijn onhoudbare middenaanval 18-25 scoren. De zakelijke overwinning voor Lycurgus was binnen. Bij Zaanstad was Lesley Kef deze set de topscorer met vijf punten. Als “man of the match” aan Zaanse kant werd Kjeld Broekema gekozen.

De scores van de Zaanstad mannen over de hele wedstrijd waren: Lesley Kef (8), Kjeld Broekema (7), Lars de Boer (5), Daniel Homburg (5), Jannes van der Ham (4), Daniel Hoonhout (3), Marijn van Gool (3), David Bes (3), Joris Berkhout (2), Erwin Huinen (1). Daarna werd afscheid genomen van Ferdy Wever, Joris Berkhout en Puk Klein en werden het publiek en de vele Zaanse vrijwilligers bedankt.

De Zaanstad mannen hopen nog eenmaal op hun top te spelen in de uitwedstrijd tegen Sliedrecht Sport op zaterdag 13 april. De beide teams spelen graag tegen elkaar, want het brengt het beste in de beide teams boven. En De Basis in Sliedrecht is natuurlijk een tophal om het seizoen af te sluiten.