Novara houdt VakifBank uit CL-finale

VoV, 11-04-2019. 4:00 uur. Voor het eerst in 10 jaar staat er geen Turkse damesploeg in de finale van de Champions League. Dit jaar werden Eczacibasi Vitra, Fenerbahce en VakifBank uitgeschakeld door Italiaanse topteams. Conegliano (Robin de Kruijf) en Novara (Celeste Plak) waren hun meerdere en gaan in Berlijn om de meest prestigieuze clubtitel van Europa spelen. Een Italiaans onderonsje dus, tussen de als koploper van de Italiaanse Serie A1 en het als nummer twee geëindigde Novara.

Novara had in Istanbul met een 0-3 zege VakifBank van Lonneke Slöetjes, Zhu Ting en Milena Rasic een forse domper bezorgd, zij hadden thuis voor een uitverkocht huis (3.300 toeschouwers)  aan twee sets genoeg om in Berlijn de finale te kunnen spelen. Maakte niet uit welke sets, dat mocht in de reguliere wedstrijd zijn, maar het mocht ook via de golden set, die maar tot aan de vijftien gaat. Dus eigenlijk hebben ze in het beste geval, of is het te slechtste geval, aan 1 3/5 normale set genoeg voor het finale ticket.

Novara begon ongeslagen aan dit duel in de 2019 editie van de Champions League. Ze verloren nog geen wedstrijd, ook niet in de poulefase. Negen zeges waren er tot nu. “We gaan voor de tiende zege, VakifBank zal ook vol voor de overwinning gaan, het wordt een prachtige wedstrijd” zei libero Sansonna van Novara vooraf. We zijn benieuwd of het ook uitkomt. Uiteraard geloven ze bij VakifBank nog in een positieve wending van het hele gebeuren, want anders hadden ze het net zo goed schriftelijk kunnen afdoen.

De wedstrijd: De return werd een strijd vol drama, waarin de thuisploeg in de reguliere wedstrijd met 1-3 ten onder ging en via de golden set de finale haalde. Met 16-14 hadden ze een neuslengte voor, nadat ze twee punten hadden achtergestaan op matchpoint van VakifBank bij 12-14. Het wordt de eerste finale van Novara in de Champions League. Paola Egonu werd met 39 (!) punten topscorer en MVP van dit duel, Zhu Ting maakte er 26 en voor Lonneke Slöetjes hield de score bij 18 op.

VakifBank had de beste start van de wedstrijd, ze kwamen in de eerste set met 2-5 voor zagen die voorsprong omgezet worden in een 9-7 achterstand, waarna ze van 18-15 een 18-20 tussenstand konden maken bij het ingaan van de big points. Na de time out op 21-21 van Guidetti blokkeerde Lonneke Slöetjes de 21-23 tegen de vloer en op 23-24 blokkeerde ze samen met Kubra de winnende 23-25 op het scorebord. Blokkerend maakte VakifBank met een 0 om 6 score in deze set het verschil

Ook in set twee liep het meteen goed bij de gasten. Kelsey Robinson scoorde een aantal keren tot aan de 2-7 voorsprong, bij 6-13 moest Novara de time out in, hetgeen zich bij op verzoek van VakifBank bij 11-14 nog eens herhaalde. Lauren Carlini serveerde met een ace Novara naar 13-14, bij 16-18 miste Novara de side out en kwam op 16-21 achter. Met scores van Milena Rasic en Lonneke Slöetjes werd de 20-25 voor de 0-2 setstand binnengehaald.

In set drie het omgekeerde beeld, Novara was vanaf het begin de dominerende ploeg, VakifBank kon nog  aansluiten (van 7-3 naar 8-7), maar verloor ook direct het contact weer doordat zowel Egonu als Bartsch veel punten voor hun rekening namen. Via 17-11 werd het 19-13 en 25-15. De wedstrijdwinst ging vervolgens met 21-25 naar VakifBank. Bij alle meetpunten in de vierde set lag de Turkse ploeg  duidelijk voor. Zoals bij 5-8, 14-16 en 16-21 en zo dwongen ze na 0-3 thuisverlies met 1-3 uitwinst de golden set af.

Daarin werd een 10-9 achterstand veranderd in een 12-14 voorsprong, maar vervolgens lukte het Slöetjes c.s. niet om het winnende punt te maken. Vier punten op rij van Novara bleken dodelijk, met 16-14 trok de Italiaanse ploeg, waarin Celeste Plak geen minuut speeltijd kreeg, toch nog tot grote vreugde van de dolenthousiaste fans aan het langste eind.