Finalisten Champions League mannen bekend

VoV, 11-04-2019. 4:28 uur. Gisteravond was de volleybalavond waar heel veel fans naar hadden uitgezien. Met de returns in de halve finale van de Champions League tussen Zenit Kazan vs Perugia in Rusland en Civitanova vs Skra Belchatow in Italië. Kazan had de heenwedstrijd met 2-3 gewonnen en had de beste kansen op het finale ticket, net als Civitanova dat in Lodz met 0-3 de baas bleef over het Poolse Belchatow.

Zenit Kazan vs Perugia:  Bij de uitzege voor Kazan behoorden Maxim Mikhaylov (foto boven), Earvin Ngapeth en Matthew Anderson tot de uitblinkers, ook gisteren was dat het geval met 17, 14 en 13 gescoorde punten. Echter werd Atanasijevic met 24 punten topscorer en nam de in Kazan teruggekeerde  Wilfredo Leon,  waar hij vier seizoenen speelde en met de CL – titel vorig jaar afscheid nam, er 18 voor zijn rekening.

Perugia won nog nooit van Kazan in het verleden. En de 5.000 fans op de tribune geloofden erin dat het ook zou blijven. Elk zege levert Kazan het finaleticket op. Perugia is door bij 0-3 of 1-3, bij 2-3 wordt er een golden set gespeeld.  “De return wordt weer een moeilijke partij voor beide teams, een punt, een verdedigende actie en niet alleen een succesvolle aanval kan het uitkomst van de clash bepalen.”

In de wedstrijd waren de teams vanaf het begin tot het eind erg aan elkaar gewaagd, hetgeen de 22-25, 25-23, 25-23 en 26-24 setstanden ook wel aangeven.  In de openingsset pakte Perugia, waar Sjoerd Hoogendoorn geen speeltijd kreeg, na de 21-21 via een netfout en scores van Leon, een ace van Lanza en een foutserve de 22-25 zege.

In de tweede set stond Perugia met 21-22 voor, maar moest bij 23-22 en 24-22 de time out in, hetgeen alleen nog de 24-23 door Leon opleverde. Via 25-23 werd het 1-1 in sets. In set drie kon Perugia een 22-18 achterstand inhalen tot 22-2, de time out van Kazan gaf hen weet twee punten voor (23-32) door Mikhaylov, een verschil dat ze na de time out op 23-22 vasthielden voor de 25-23 winst.

Kazan leek de setzege en de wedstrijdwinst bij 23-20 in de vierde set voor het grijpen te hebben, Perugia kwam echter via Atanasijevic terug naar 24-24.  Earvin Ngapeth was daarna degene die de beslissende punten voor de 26-24 winst maakte. De voordelige 64 om 71 eigen score maakte Perugia met de foutenlast van 24 om 34 ongedaan.  Zenit Kazan dus naar de finale in Berlijn.

Civitanova vs Skra Belchatow:  Belchatow moest vier sets winnen en mocht er maar één verliezen om zich te plaatsen voor de finale. Een 0-3 of 1-3 zou de golden set opleveren, die dan ook gewonnen moest worden. Civitanova had aan  twee sets genoeg voor plaatsing.  Teamcaptain Dragan Stankovic, links op de foto,  van Civitanova vertelde dat ze wilden winnen en met twee sets geen genoegen zouden nemen.

In de wedstrijd kende Civitanova geen pardon met de Poolse tegenstander en won ook de return met 3-0, waarmee ze het ticket voor de finale binnenhaalden. Tegenstander op 18 mei wordt dus Zenit Kazan, waarvan vorig jaar in de finale van werd verloren.

Na twee sets, via 25-15 en 25-20, had Civitanova voor 3.100 fans de finaleplaats veilig, in de derde set werd het met 27-25 nog een zege in straight sets. Civitanova liep in de eerste set  via 11-5 naar een 17-10 voorsprong. De set werd na 21-12 met 25-15 gewonnen.  De tweede set ging tot aan 14-14 gelijk op, vervolgens nam de thuisploeg afstand (17-14, 20-17) en verzekerde zich met 25-20 van de finale in Berlin. In de derde set stonden aan beide kanten van het net veel wisselspelers, ook in deze samenstelling was Civitanova de betere, nipt met 27-25.

Juantorena werd met 12 punten topscorer van de partij, Mariusz Wlazly kwam voor Belchatow aan 11 punten. De 60 om 40 eigen score was duidelijk in het voordeel van Civitanova.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV. Bovenste foto Ngapeth en Atanasijevic.