Vizier op volleybal

 

Weekend van de Waarheid in Topdivisie-v

VoV, 11-04-2019. 4:35 uur. Aanstaand weekend is in de Topdivisie dames het weekend van de waarheid. De laatste beslissingen vallen dan. Zowel voor promotie als degradatie is het nog een uiterst spannende aangelegenheid, waarvan de uitkomst niet te voorspelen valt. Wel is duidelijk dat Peelpush de allerbeste papieren voor de titel en promotie heeft en Innovatiemakelaars.nl WSV Warnsveld de slechtste voor handhaving. De hierop betrekking hebbende standen zijn:

  • 01. Peelpush 51, sets 56/21
  • 02. VVU 48, sets 53/22
  • —–03. t/m 08.————-
  • 09. PDK 23, sets 36/50. Speelt zaterdag thuis tegen Veracles.
  • 10. Dynamo 22, sets 35/51. Speelt zaterdag thuis tegen Voltena.
  • 11. WSV 20, sets 29 / 52. Speelt zaterdag thuis tegen Orion.
  • 12. Veracles, 2. Reeds gedegradeerd.

Alle aandacht bij de volleybalfans in Meijel en Utrecht gaat natuurlijk uit naar de kampioensmatch tussen Peelpush en VV Utrecht. Duidelijk is dat Peelpush zelfs aan een 2-3 nederlaag voldoende heeft om zich tot kampioen te kronen en zo, na een verblijf van één jaar in de Topdivisie, terug te keren op het hoogste niveau in Nederland, de Eredivisie. En het hoogste lied kan ‘tokken’ na afloop in de kantine, waar het ongetwijfeld dan nog lang onrustig zal blijven.

VVU moet drie punten pakken, bij 0-3 hebben ze een gelijk aantal punten en met 56/22 een beter setquotiënt dan de 56/24 van Peelpush. Bij 1-3 wordt dat 56/23 ten opzichte van 57/24 voor hun tegenstander. Ook dan is hun setquotiënt beter. Dus VVU moet gaan voor de volle buit, en ze weten zich gesteund door een bus vol meegereisde supporters die hen in de Körref zal gaan aanmoedigen. En die bij dit topduel voor een topsfeer zullen gaan zorgen, zeker weten!

Op RTV Utrecht zegt VVU coach Arjen Schimmel: “Uiteraard brengt het druk met zich mee. We leven toe naar deze wedstrijd en er gaat een hoop publiek mee. Die druk is er bij ons, maar ligt ook bij de tegenstander. Zij spelen in hun eigen hal voor veel eigen fans. Het gaat zondag wel blijken wie het best met de spanning en stress overweg kan. Volleybaltechnisch ligt het niet ver uit elkaar.”

Onderin de Topdivisie is de situatie wat complexer, daar heeft PDK Huizen zich op basis van setquotiënt al veilig gespeeld en zal aan het subtotaal nog wel wat punten toevoegen.  Immers de seizoenshistorie heeft uitgewezen dat tegenstander Veracles grote moeite heeft om een wedstrijd te winnen. En waarom zou dat dan ineens bij hun laatste optreden in de Topdivisie anders zijn.  Voor de Groningers zou bv. een 2-3 zege een prachtige afsluiting van het seizoen betekenen. Met opgeheven hoofd vertrekken.

Voltena heeft vorige week al een belangrijke rol bovenin gespeeld door VoCASA van het laatste sprankje hoop op een hogere podiumplaats dan de derde te beroven, en kan nu opnieuw de ploeg zijn, die bij de degradatieperikelen van Dynamo en WSV haar invloed kan laten gelden.

Zij spelen uit bij Dynamo en kunnen de ploeg uit Apeldoorn op 22 punten laten afsluiten door er met een 0-3 of 1-3 zege vandoor te gaan. Bij 2-3 komt Dynamo op 23 punten (sets 37/54), WSV moet met 3-0 winnen, komt dan op 23 punten (sets 32 /52) en heeft dan nog steeds een slechter setquotiënt. WSV kan zich dus alleen veilig spelen als Dynamo geen punten pakt en zij zelf de volle buit incasseren, ongeacht of dat met 3-0 of 3-1 is. Dynamo speelt om 16:30 uur, WSV om 19:00 uur. Ook dat is waarschijnlijk niet onbelangrijk! Voor de wedstrijddruk.

Naast genoemde wedstrijden zijn er ook nog VoCASA vs VCN en Donitas vs Dros – Alterno II. Laten we zeggen middenmootduels om de baard van de keizer, als hij die nog heeft, nadat er al zo vaak om gespeeld is.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.