Abdel-Aziz en Kooy naar finale Champions League

VoV, 25-03-2021. 6:15 uur. In de returns van de halve finales van de Champions League stond de ploeg van Thijs ter Horst met de rug tegen de muur. Perugia, die het reguliere seizoen in Italië als koploper had afgesloten, moest een 3-0 nederlaag in de uitwedstrijd tegen Trentino van Nimir Abdel-Aziz en Dick Kooy ongedaan maken via een 3-0 of 3-1 zege en daarna ook nog eens de golden set winnen om zich te plaatsen voor de CEV Super Finals op 1 mei in Verona.

Nu had Perugia op eigen veld de laatste tijd wel vaker voor spektakel gezorgd, maar het feit dat Trentino aan twee sets genoeg had was wel iets om er niet 100% van overtuigd te zijn dat het goed zou aflopen.

En dat deed het ook niet. Al had het er na de 2-0 voorsprong van Perugia (25-22 en 2517) wel alle schijn van dat het toch zou kunnen lukken. Maar met 23-25 en 17-25 stak de ploeg van Abdel-Aziz en Kooy daar vervolgens een stokje voor.  Dat Perugia de tiebreak daarna met 15-6 won was niet meer belangrijk.

Het ging aanvankelijk gelijk op in de eerste set. Kleine verschillen waren er bij 10-12 en 15-13, Het gaatje naar 18-14 door o.a. twee aces werd bij 21-20 nagenoeg gedicht. Blokkerend kwam Perugia op 23-20 en na een foutserve van Abdel-Aziz kwam de 25-22 op het scorebord.

Thijs ter Horst serveerde Perugia in de tweede set naar 7-6, waarna ze het verschil op drie punten brachten bij 13-10 en 15-11, waarop Trentino de time-out inging. Ter Horst serveerde nog een ace (18-13) en na een score van Wilfredo Leon kon Perugia met een ruime 25-17 afsluiten. Ze hadden nog ééns et nodig voor de golden set.

In de derde set kon Trentino bij 18-18 naast Perugia komen, daarvoor hadden ze na 12-10 steeds een kleine achterstand. Met een ace sloeg Nimir Abdel-Aziz zin ploeg in de setfinale naar de 20-22 voorsprong, blokkerend trok Perugia het recht bij 22-22, Trentino pakte weer twee punten en benutte de eerste kans op setpoint voor de 2-1 stand.

Do or die was het nu voor Perugia in de vierde set. Een must win situatie, die echter ook voor Trentino gold om de golden set te ontlopen. Meteen al had de ploeg van Abdel-Aziz het voordeel ruim aan hun kant bij de tussenstanden 7-11 en 8-14, die en gevolg waren van aanvallende missers van Leon en ter Horst. Bij 10-17 zat Trentino op rozen, een opleving van Perugia bracht hen nog op 15-18. Lucarelli en Podrascanin sloegen de gasten naar 15-20. Het beslissende punt op 17-24 werd door Lisinac verzilverd.  En daarmee had Trentino het ticket voor de Super Finals in Verona binnen.  De vijfde set was om des keizersbaard. Via 7-2 en 9-3 werd het een 15-6 zege voor de thuisploeg.

Ondanks de hele ruime winst op de eigen score van 77 om 55 punten ging Perugia dus nog ten onder, mede omdat de foutenlast met 40 om 28 punten zwaar in hun nadeel was. Ter Horst scoorde 15 keer, MVP Abdel-Aziz maakte er 17 en Dick Kooy die via invalbeurten speeltijd kreeg scoorde niet.

In de andere halve finale stonden Kedzierszyn-Kozle (ZAKSA) en Zenit Kazan tegenover elkaar. In Kazan had de Poolse ploeg zich naar een goede uitgangspositie gespeeld via een 2-3 zege, de ploeg had echter wel in de kwartfinale met 0-3 van Civitanova in eigen huis verloren en zich toen pas via de golden set voor de halve finale geplaatst. Dat zou hen deze keer niet overkomen, hadden ze zich voorgenomen. Maar met Earvin Ngapeth, Maxim Mikhajlov, Artem Volvich en Alexander Volkov aan de andere kant van het net is een voorspelling doen een gokje wagen.

Dat bleek wel toen de wedstrijd opnieuw in een vijfsetter werd beslist. Na 17-25, 25-16, 25-21 kom Kazan met 28-30 de tiebreak afdwingen die ze met 18-20 wonnen. De golden set ging daarna met 15-13 naar ZAKSA.

De finale gaat dus op 1 mei in Verona tussen Trentino en Kedzierszyn – Kozle (ZAKSA)