Geen Cup winst voor ter Maat en van Garderen

VoV, 24-03-2021. 6:20 uur. De return in de finale van de Challenge Cup werd een zege voor de ploeg van Oranje trainer/coach Roberto Piazza. De heenwedstrijd in Milaan was door de Italianen met 3-2 gewonnen, gistermiddag eindigde de return in Ankara ook in een vijfsetter in het voordeel van de bezoekers.

Het is Maarten van Garderen en Wouter ter Maat dus niet gelukt de achterstand via winst of golden set in een voordeel om te buigen. Al zag het er na drie sets wel goed voor de Nederlandse internationals uit toen ze de 0-1 veranderd hadden in 2-1 en op koers lagen voor de gewenste en noodzakelijke 3-1 zege om de Challenge Cup te winnen.

Het verschil in de openingsset tekende zich voor het eerst af toen Milano de 9-8 veranderde in 9-11 en 10-13 en wat later het verschil bij11-15 en 13-17 op vier punten bracht. Bij de bigpoints scoorde ter maat bij 22-23 de aansluitende treffer, waarop Milano de time out inging. Dat deed Ziraat bij 22-24, er volgde een foutserve, waarna de gasten de set met 23-25 voor zich beslisten.

In de tweede set warend e teams opnieuw aan elkaar gewaagd, maar nu had de thuisploeg, met een veel scorende ter Maat, vaak het voordeel aan hun kant. Zoals bij 7-5, 10-9, 14-12 en 17-13. In de finale van de set kam Milano van 21-18 terug naar 23-23, het setpoint op 24-23 werd door Atanasov benut voor de 1-1 setstand.

Ter Maat en van Garderen stonden in de derde set met hun scores (beide maakten 5 punten) aan de basis van de ruime 25-16 zege. Na de 12-10 liep hun ploeg in twee servebeurten uit naar 17-11, met in de eindfase na 22-16 nog twee punten van Wouter ter maat pakte de thuisploeg de zege voor de 2-1 stand, waarmee Ziraat op weg leek naar de winst.

Het liep echter niet zoals de Turkse ploeg en hun fans hadden gewild. Na de 7-7 stand in de vierde set leek het ineens of bij Milano alles lukte, ieder bal viel goed en dat resulteerde in een 8-12 tussenstand. Het verschil van drie a vier punten bleef tot 13-16 gehandhaafd, een driepunter van de Italianen sloeg het gat naar 13-19 en in het verdere verloop kreeg Ziraat geen grip meer op de set, die met 18-25 naar de gasten ging.

Om de golden set te kunnen spelen moest Ziraat de tiebreak winnen. Maar ook dat ging al vlot mis. Bij 5-9 en 6-11 koerste Piazza met zijn ploeg op bekerwinst af. Met 8-15 werd dat een feit.

Wouter ter Maat werd met 21 punten topscorer voor Ziraat.

Bij de dames ging de Challenge Cup zoals mocht worden verwacht na de 0-3 uitzege van Yesilyurt bij Alba Blaj naar de Turkse ploeg. Zij wonnen de return ook. Via de setstanden 25-17, 25-17 en 25-12 kwam er weer een 3-0 zege op het matchformulier. Gezien de 57 om 32 scores voor aanval en blok een overduidelijk resultaat.