Activia behaalt winst op Peelpush

VoV, 26-02-2024. 11:20 uur. De 1e winst in de B poule is een feit voor de dames van Somas Activia. De streekderby tegen Peelpush in Meijel werd afgelopen zondag met 2-3 gewonnen. Met die winst stijgt Somas Activia van plek 6 naar plek 4 en blijft in de race voor een plek in de kwartfinale in de strijd voor het Nederlands kampioenschap.

Matige start: Somas Activia startte met Liselotte Spoormakers als diagonaal en zij deed dat verdienstelijk. Als ploeg startte Somas Activia de 1e set matig. Peelpush had een antwoord op de snelle middenaanval van Jule van Hout en Jody Selten kwam aanvallend niet door. Bij een achterstand van 14-13 kwam Kim Verkerk in het veld voor Jody Selten. De ploegen bleven echter aan elkaar gewaagd.

Coach Michael Beugelsdijk probeerde setwinst te forceren door een dubbele wissel. Met Bregje Wijnhoven voor Isis Neeskens en Dani Jozephs voor Lisette Spoormakers bleven de ploegen dicht bij elkaar: 19-18. Daarna sloeg Peelpush toe en stevenden op setwinst af. Somas Activia vocht nog wel terug maar kon setverlies niet voorkomen: 25-22.

Sterk vervolg: In set 2 kantelde de wedstrijd. Somas Activia bracht Dani Jozephs, Kim Verkerk en Carmen Aarns in het veld en begon sterk: 2-4. Die voorsprong verdween echter als sneeuw voor de zon en een gelijk opgaande fase volgde. Via 8-8, 14-14 en 16-16 gaven de ploegen elkaar geen duimbreed toe. Peelpush profiteerde van kleine foutjes bij Somas Activia en leek op weg naar setwinst.

Het werd 20-17 en 21-18. Jody Selten serveerde haar ploeg naar 21-20. Somas Activia knokte door en kwam zelfs op setpoint: 23-24. Een netfout zorgde voor de gelijkmaker, 24-24 en het was Dani Jozephs die voor de setwinst zorgde: 24-26.

Winning mood: Somas Activia was in de 3e set in de winning mood en na een gelijk opgaande beginfase bouwde de dames uit Sinttunnis gestaag aan een voorsprong. Via 6-6 en 9-12 werd het 13-19. Somas Activia was de meer complete ploeg op het veld en Peelpush liep achter de feiten aan.

Het redelijk eenzijdige spel van de dames uit Meijel kon het niet winnen van de variatie die spelverdeler Isis Neeskens liet zien. Op 17-24 was setwinst dan ook aanstaande. Toch had coach Michael Beugelsdijk op 21-24 nog een time out nodig om die setwinst te realiseren: 22-25.

De overwinning in zicht: De 4e set leek een prooi te worden voor Somas Activia. Een 5-8 voorsprong kon niet vastgehouden worden en een fase volgde waarin het verschil tussen beide ploegen nooit meer was dan 2 punten: 10-10, 14-14 en 16-16. Een blokkade van Kim Verkerk betekende 16-17 en sterk verdedigen gevolgd door sterke aanvallende acties bracht Somas Activia op 17-19.

Nu was het Peelpush die punt voor punt dichterbij kwamen. Somas Activia kwam niet meer tot zuivere passing en de aanvallers konden niet meer scoren. Peelpush maakte die fouten niet en ook een time out van Somas Activia op 23-22 kon het tij niet meer keren. De 4e set ging dan ook naar Peelpush: 25-22 en een 5e set moest de beslissing brengen.

Focus: Somas Activia herstelde zich prima na het verlies van de 4e set. Ze pakten het initiatief en namen een kleine voorsprong: 2-3, 4-7 en 8-9. Jody Selten kwam in het veld en serveerde haar ploeg naar 8-10. Daarna besliste Somas Activia de set. Verdedigend werden de ballen goed verwerkt en de aanvallers deden de rest. De setwinst was het gevolg: 9-15.

Daarmee behaalde Somas Activa een 2-3 winst waardoor ze nu plek 4 bezetten op de ranglijst in de B-Poule. Plek 1 en 2 bieden toegang tot de kwartfinale in de strijd om het Nederlands kampioenschap. Winst in de wedstrijd van aanstaande dinsdag tegen Dynamo uit Apeldoorn is dan ook van groot belang. Aanvang wedstrijd 20:00 uur in de Activialhal.

gh @ VoV, verslag van Paul Kempen Somas Activia, Foto John van Geenen.