Activia legt koploper vuur na aan de schenen

VoV, 04-12-2023. 11:20 uur. De reus tegen klein duimpje, dat was het affiche afgelopen zaterdagavond in het theater van de sport, de thuishaven van Djopzz Zwolle. De nummer 1 tegen de nummer 8 van de eredivisie dames. Het werd weer een wedstrijd om van te smullen.

Toen de kruitdampen waren opgetrokken liet het scorebord 3-2 voor Djopzz Zwolle zien. Een uitslag die door de Zwolse dames als een wereldkampioenschap werd gevierd. Veelzeggend voor het oog van de naald waar de koploper uit de eredivisie doorheen is gekropen.

Sterke start:  De start was sterk van Somas Activia. Met Isis Neeskens als spelverdeler en Kim Verkerk als aanvaller namen de dames uit Sinttunnis brutaal het initiatief. Door een goed passend team wist Isis Neeskens het spel zodanig te verdelen dat de blokkering geen enkele grip kreeg op de aanvallers van Somas Activia. Jule van Hout en Kim Verkerk waren ongrijpbaar en de Zwolse verdedigers visten achter het net.

Via 0-3 en 7-8 serveerde Kim Verkerk haar ploeg naar 7-11. Tot op 16-19 werd die voorsprong keurig in stand gehouden. Dani Jozephs kwam in de ploeg voor Gaya Neeskens om setwinst te forceren maar op 20-20 was de strijd weer helemaal open. Jil Lamers verving Jody Selten en daarmee kwam Somas Activia op 20-23. De Zwolse ploeg kwam nog terug tot 22-23 maar Jil Lamers besliste eigenhandig de set. Via 22-24 werd het 23-25.

Grip kwijt, maar sterk herstel: Somas Activia begon voortvarend aan de 2e set. Maar na 2-3 ging het initiatief naar Djopzz Zwolle. Passend en verdedigend kwam Somas Activia niet uit de verf en Djopzz Zwolle profiteerde gretig. Na 4-3 en 12-8 liepen de Zwolse dames uit en haalden de 2e set eenvoudig binnen: 25-15.

Het leek erop dat de Zwolse dames hun ritme gevonden hadden en de dames van Somas Activia in een wurggreep zouden nemen om niet meer los te laten. Maar Somas Activia had andere plannen.

In de 3e set werd Gaya Neeskens vervangen door Eline Peeters. Even bleven beide ploegen bij elkaar: 1-1 en 4-4. Een kill-block van Eline Peeters en Jule van Hout bracht Somas Activia op 4-6 wat de opmaat was voor het verder uitbouwen van de voorsprong: 5-10. Kim Verkerk serveerde weer sterk en breidde de voorsprong verder uit van 6-12 tot 6-15.

Jody Selten scoorde aanvallend en de Zwolse dames moesten het antwoord schuldig blijven: 12-20. Een spijkerharde service lieten wat punten bijschrijven aan Zwolse kant maar een geweldige redding van Ellen Willems bracht Somas Activia op 13-21. Daarmee was het pleit beslecht en een invalbeurt van Janne Geurts en een servicepunt van Loes van Hout leverde de setwinst op: 17-25.

Overmoedig: De euforie van de setwinst en het wedstrijdpunt leidde bij Somas Activia tot overmoed. Het spel werd net even wat onnauwkeuriger en wissels en time out konden dat tij niet keren. Somas Activia liep direct tegen een 7-3 achterstand aan maar de veerkracht van Somas Activia was bewonderenswaardig: 9-10.

Het initiatief lag aan de zijde van de Sinttunisse dames. Zwolle weigerde zich over te geven en met een sterke sprongservice kwam Somas Activia in de problemen: 15-10. Waar Somas Activia steeds slordiger ging spelen ging het Djopzz Zwolle steeds makkelijker af. Setwinst was dan ook een logisch gevolg: 25-17.

Overwinning glipt uit de handen: De 5e en beslissende set moest de beslissing brengen. Via 3-3, 5-5 en 7-7 was het zij aan zij. Een dubbele wissel op 8-7 aan de kant van Somas Activia bracht Bregje Wijnhoven en Dani Jozephs weer in het veld. Ondanks een totaal onnodige communicatiefout en een servicefout kwam Somas Activia op 10-12. Kansen op meer werden niet benut en Zwolle kwam terug tot 12-12.

Een technische fout (bovenhandse bal) bracht Zwolle op 13-12. Het werd nog 14-13 maar Zwolle liet de geboden kans niet glippen en besliste de set en wedstrijd: 15-13 en 3-2. Het leverde voor Somas Activia een dubbel gevoel op. Vooraf was er zeker getekend voor deze uitslag. Pas achteraf kwam het besef dat een voorsprong in de 5e set van 10-12 en de kansen om die voorsprong uit te bouwen ook tot winst hadden kunnen leiden. Een belangrijk leermoment, wat de dames uit Sinttunnis zeker zal helpen in het vervolg van de competitie.

Komende zaterdag wacht alweer de volgende tegenstander. Op 9 december om 19:30 zal Sudosa Assen de tegenstander zijn in de Activiahal in Sint Anthonis. Deze ploeg is gebrand op revanche na de 1-3 nederlaag die geleden werd tegen Somas Activia in de heenwedstrijd.

gh @ VoV, verslag van Paul Kempen, SOMAS Activia, foto’s Rudy Biekart.