Activia neemt met 3-0 winst afscheid van Gaya Neeskens

VoV, 25-03-2024. 6:02 uur. Met nog 3 wedstrijden te spelen in de B poule van de Eredivisie dames was het voor Somas Activia zaak om de wedstrijd tegen de hekkensluiter van de eredivisie om te zetten in een 3-0 winst. In een volgepakte sporthal werd die winst ook gerealiseerd. Naast de winst nam het publiek en speelsters afscheid van Gaya Neeskens die vanwege blessureleed stopt met volleybal.

Moeizaam begin: In de slotfase van de competitie is de speelkalender aardig gevuld. Somas Activia speelt 4 wedstrijden in een tijdsbestek van 2 weken. In de beginfase van de eerste set oogde de ploeg dan ook vermoeid. Met Bregje Wijnhoven voor de nog geblesseerde spelverdeelster Isis Neeskens en Liselotte Spoormakers als diagonaal waren Voltena en Somas Activia aan elkaar gewaagd. Het doel van Voltena was met een gevaarlijke service de middenaanval van Somas Activia uit te schakelen.

En dat lukte aardig, waardoor de strijd aan de buitenkant uitgevochten moest worden. Dani Jozephs en Jil Lamers hadden moeite met het sterk verdedigende Voltena. De set ging dan ook gelijk op: 3-3, 6-6 en 11-11. Jule van Hout produceerde een dubbele service ace wat Somas Activia aan de leiding bracht: 16-12. De voorsprong werd verdedigd maar de dames uit Sinttunnis konden niet echt afstand nemen: 19-18, 21-19 en 23-22. Een time out en een opvolgende score van Dani Jozephs bracht de stand op 25-23.

Wissels helpen Somas Activia verder: De tweede set begon zwak: 0-3. De achterstand bleef totdat Jil Lamers de 9-9 op het scorebord bracht. Zij werd vervangen door Jody Selten wat zorgde voor een betere passing. Voltena liep nog wel uit naar 13-15 door slordigheden van Somas Activia. Maar op 15-15 waren de ploegen weer op gelijke hoogte gekomen.

Een dubbele wissel zorgde voor het verschil. Met Jana Bitter als inval-setter en Eline Peeters als diagonaal brachten de zij de stand naar 19-16. Deze voorsprong werd met verve verdedigd en een blokkade van Carmen Aarns en sterk verdedigen van Ellen Willems bracht de setwinst: 25-22.

Publiekswissel: De derde set begon met een 0-2 achterstand maar de service van Bregje Wijnhoven gecombineerd met sterk verdedigend werk van libero Ellen Willems leverde Somas Activa een voorsprong op: 6-4. Toen Jule van Hout een doortikbal van de spelverdeelster van Voltena blokte werd de stand 13-9 en was de set beslist. De aanval van Somas Activia werd gevarieerder en Voltena moest het antwoord schuldig blijven.

Somas Activia nam afstand, 15-10, 20-15 en creƫerde zo de mogelijkheid voor een publiekswissel voor Gaya Neeskens. Onder luid applaus verliet de aanvoerdster het veld na 10 jaar in de hoofdmacht van Somas Activia gespeeld te hebben. Aan het einde van de set kwam Voltena nog wel wat terug maar de winst ging naar de Sinttunnisse dames: 25-19 en 3-0.

Nog twee wedstrijden te gaan. En daarin zal Somas Activia een cruciale rol gaan spelen. Met wedstijden tegen achtereenvolgens Sliedrecht Sport (aanstaande donderdag om 20:00 uur in de Activiahal) en de uitwedstrijd tegen Utrecht op zaterdag 6 april staat nog veel op het spel. Beide tegenstanders zijn nog in de race voor de tweede plek in de B poule die recht geeft op deelname aan de kwartfinale voor het Nederlands kampioenschap.

Beide ploegen treffen dan een Somas Activia dat gebrand is om te laten zien dat zij onder leiding van Michael Beugelsdijk een ware transformatie hebben doorgemaakt en daardoor een plaag kunnen zijn voor iedere tegenstander.

gh @ VoV, verslag van Paul Kempen, Somas Activia, foto Charlotte Aarns.