Vizier op volleybal

 

Afgelastingen World Tour Beachvolleybal

VoV, 17-03-2020. 4:55 uur. Boehlé/ Boermans, die afgelopen week vijfde werden in Langkawi Maleisië en Bouter/ Penninga, onlangs in de poulefase uitgeschakeld in Doha, zullen niet in actie komen op het 3-sterren toernooi van Coolangatta Beach. Bij de dames stonden Anne Meijnderts en Wies van Solkema ingeschreven. Het toernooi in Gold Coast in Australië stond voor de periode van 18 t/m 22 maart op de FIVB Beachkalender maar is afgelast/ uitgesteld. Alle drie Nederlandse duo’s zouden het toernooi in de kwalificatieronden beginnen.

Vanaf 24 maart zou het viersterrentoernooi van Cancún, Mexico worden gespeeld, ook dat gaat nu niet door. In Mexico zouden veel Nederlandse teams aan de start verschijnen, zij zien nu hun begin van het seizoen flinke vertraging oplopen. Bij de mannen waren Brouwer/Meeuwsen en Varenhorst/Van de Velde aangemeld, bij de dames stonden vier duo’s te popelen om aan hun seizoen te beginnen, namelijk Keizer/Meppelink, Stubbe/Van Iersel, Stam/Schoon en Van Driel/Van Driel.

Voor beide toernooien wordt gezocht naar een nieuw moment in de kalender van 2020. Het eerstvolgende toernooi dat tot nu nog wel doorgaat wordt van 6 tot en met 10 mei gespeeld in Itapema, Brazilië.

Alhoewel er vele preventieve maatregelen waren genomen door onder andere de Australische volleybalbond om corona besmettingen te voorkomen was de FIVB en de organisatie van mening dat het voor de gezondheid van de spelers/ speelsters, officials en fans niet verantwoord was om het toernooi door te laten gaan. Een andere reden is dat door alle reisbeperkingen veel spelers en speelsters niet konden afreizen naar Australië en Mexico.

De wereldvolleybalbond houdt zich eigenlijk van dag tot dag en van uur tot uur, dit in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere internationale en nationale gezondheids- en sportautoriteiten, op de hoogte van de stand van zaken met betrekking tot de verspreiding van het coronavirus.

Door het uitstellen of annuleren van nu al acht toernooien is het wellicht noodzakelijk dat ook de olympische kwalificatie moet worden herzien. Het FIVB is daarvoor in gesprek gegaan met het IOC. Er zijn nog geen beslissingen daaromtrent genomen.

Per continent staat er ook een kwalificatietoernooi (OKT) gepland, het OKT voor Europa staat van 22 tot en met 28 juni in Eindhoven in de beach agenda. Er is tot op heden nog geen beslissing genomen over of dat toernooi doorgang kan vinden. Dit OKT via de Continental Cup is belangrijk voor Nederlandse teams. Omdat men graag, net als in 2016, met het maximale aantal van vier teams wil deelnemen. Door het organiseren van de Continental Cup Finals op eigen bodem, krijgen de Nederlandse teams een optimale kans om zich te kwalificeren.

Over het doorgaan van de toernooien van de DELA Eredivisie Beach in mei (Heerlen, Almelo, Groningen en Zutphen) is nog geen besluit genomen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.