Vizier op volleybal

 

Afl. 8 Tijd Voor Volleybal: Eredivisie (m) dreamteams, transfers

VoV, 08-02-2024. 7:07 uur. In de achtste aflevering van Tijd Voor Volleybal wordt, nu de reguliere competitie ten einde is, de stand van zaken in de BetCity Eredivisie Mannen beschouwd. Hiervoor zijn kenners en liefhebbers Bas Bloem (commentator Simplex/SSS H1), Kees Jan van Garderen (commentator Simplex/SSS H1) en Youri van Bladel (commentator Numidia VC Limax) te gast. Presentator Jeffrey Klokt spreekt in ‘Bellen met het Buitenland’ met Thijs ter Horst in Korea.
Lees meer over de besproken hoogtepunten en tegenvallers in de Eredivisie-strijd tot nu toe!

Teams die opvallen: Commentatoren Van Bladel, Bloem en Van Garderen zijn het erover eens: VC Limax valt in positieve zin op. Knap dat ze met zo’n jonge groep en een goed plan de ambities om de top vier te bestormen in zo korte tijd weet waar te maken. Vele teams roepen het, maar het lukt het.

En ook Sliedrecht Sport roept niet meer alleen, maar doet het nu ook echt. Met een gedegen opleidingstraject, weet het team dit seizoen met grote regelmaat van toppers te winnen of hen punten af te snoepen.
Tot slot valt Talentteam Papendal op dat tijdens de gehele competitie slechts vijf sets wist te winnen. Van Bladel: ‘Moet hier niet iets anders mee?’, want het verschil met de andere teams was nu veel te groot.” Presentator Jeffrey Klok weet te vertellen dat komend seizoen er geen Talentteam meer zal meedraaien in de Eredivisie. Er zal een hybride programma aangeboden gaan worden aan talenten, net zoals bij de dames al gebeurt. Hoewel ook een paar andere oplossingen de revue passeren, zijn de gasten het erover eens dat deze beslissing van de bond verstandig is.

Natuurlijk vielen ook de vele tussentijdse transfers op die er plaats hebben gevonden, zelfs van een gestopte speler zoals Jelte Maan. Geen goede ontwikkelingen dat dit tijdens het seizoen mogelijk is, als het aan Bloem ligt. Al herkent hij vooral het probleem dat veel teams op de diagonaalpositie hebben en is het mooi dat iemand met een staat van dienst als Sjoerd Hoogendoorn weer terugkeert.

Het is opvallend dat de passer/lopers in de Nederlandse competitie een veel belangrijkere rol spelen in tegenstelling tot het buitenland waar dat nog altijd de diagonaalspelers zijn. Het feit dat er nu ook een ‘geleende’ speler is – zoals bij voetbal het huren in plaats van overnemen veel gebruikelijker is – namelijk Siebe Korenblek bij VC Limax, is wel een goede ontwikkeling; deze talentvolle speler moet veel speeltijd krijgen en dat kan nu.

Dreamteams: De gasten verzuchten hoe lastig het is om een dreamteam te kiezen, met zoveel interessante en goede spelers die er in de Eredivisie rondlopen. En dan komen ook nog eens al die familiebanden om de hoek kijken. Noem je nu wel je zoon of broertje, of niet? Van Garderen lost het op voor zijn maatje Bloem – het duo wordt ook wel Waldorf & Statler genoemd – door diens zoon middenman Jochem Bloem in zijn dreamteam op te nemen. Van Bladel vindt zijn broertje Thomas van Bladel een van de best passende passer/lopers, vandaar dat hij een plekje in zijn dreamteam krijgt.
Toch is er ook een aantal spelers die volgens alle drie zonder nadenken of raadpleging van de cijfers een flinke pluim verdienen, zoals diagonaalspeler Den Hartog van Sliedrecht Sport, die vrijwel elke wedstrijd ruim boven de 20 punten eindigt. Vanwege onder meer zijn fantastische pipe-aanval en volleybalintelligentie is er over passer/loper Tom Koops ook geen discussie.

Verder verloop competitie:
De top vier vormt de A-poule en bestaat uit Active Living Orion, Draisma Dynamo, Numidia VC Limax en Nova Tech Lycurgus. De nummer één krijgt 3 punten, de nummer twee 2 punten, de nummer drie 1 punt en de nummer laatst 0 punten.

Talentteam Papendal stapt zoals gebruikelijk op dit punt uit de competitie en de overige teams vormen de B-poule, waar de teams volgens dezelfde methode punten meekrijgen.

Alle teams spelen binnen de poule één keer thuis en één keer uit tegen elkaar en na deze ronde is er weer een nieuwe ranglijst. Dan worden de kwartfinales gespeeld in een best-of-3. Nummer drie speelt tegen nummer zes en nummer vier tegen de nummer vijf.
In de halve finales doen ook de nummers één en twee weer mee en kruisen dan tegen de winnaars van de halve finale, in een best-of-five. De twee teams die daar als winnaar uit komen spelen de play-off finales om het landskampioenschap.

De gasten hebben geen antwoord op de zelf opgeworpen vraag of de huidige nummer één Orion dit keer niet zal choken zoals vorig seizoen toen het eenmaal om de prijzen ging en eigenlijk ook dit seizoen af en toe nog gezien werd in de echt spannende wedstrijden. Onder meer deze vraag maakt het vervolg spannend om te gaan volgen.

Gasten Van Bladel, Bloem en Van Garderen raakten niet uitgepraat over hun passie: het mooie spelletje volleybal!
Ontdek hoe hun volledige dreamteams er uit zien, welke momenten hen opvielen in de competitie, op welke manier volgens Bloem het mannenvolleybal meer op het damesvolleybal is gaan lijken en of Thijs ter Horst in Korea nog altijd 80 ballen per wedstrijd krijgt omdat hij nu eenmaal die ene buitenlander is die er is om te scoren, in aflevering 8 van Tijd Voor Volleybal onder DEZE LINK.

gh @ VoV, bericht van Hanneke van den Broek, Tijd voor Volleybal. Foto idem.