Aftrap drie Europese toernooien 2023-2024 (m)

VoV, 23-11-2023. 5:33 uur. Gisteren werd een begin gemaakte met de 2023/ 2024 editie van de Champions League bij de mannen en werden ook de eerste wedstrijden in de CEV Cup en Challenge Cup gespeeld. We geven een overzicht van de duels waar landgenoten in actie kwamen c.q. in actie konden komen.

Champions League:

Poule A: Bij het Poolse ZAKSA was dat het geval voor Twan Wiltenburg. Maar hij speelde niet in de met 3-1 door zijn ploeg gewonnen wedstrijd tegen Olympiakos. De 0-1 achterstand in sets (23-25) kon ZAKSA met 25-20, 28-26 en 31-29 ombuigen naar een 3-1 zege.

Poule C: Bij Piacenza vs. Halkbank Ankara werd het 1-3 voor de ploeg uit Turkije, die in Nimir Abdel-Aziz weer een veel scorende diagonaal had. Hij maakte er 21. Setstanden 19-25, 18-25, 25-19 en 21-25. Een plus 9 voor aanvallende punten en een plus 5 voor aces maakten het verschil in de eigen score. Robbert Andringa scoorde niet bij Piacenza, hij had een positieve ‘reception’ van 50%.

Poule E: Bij Maaseik vs. Lvi Praha werd het 0-3 via de setstanden 22-25, 24-26 en 22-25. Maaseik van Joris Berkhout heeft zijn draai dit seizoen duidelijk nog niet gevonden. Praag profiteerde daar in set 1 in de slotfase van en pakte de set met 22-25. Set 2 was de spannendste set. Daarin leek Maaseik een ruime achterstand in winst te kunnen veranderen, maar Praag hield nog net stand en won met 24-26.

In set 3 leek Maaseik de sleutel tot succes te hebben bevonden bij een 12-7 voorsprong, maar vervolgens ging het helemaal mis. Ze kwamen vlot met 14-18 achter en verloren met 22-25. Er was nog geen matchreport beschikbaar.

CEV CUP:

Sastamala vs. Karlovarsko werd een 1-3 zege voor de bezoekers, waar Wessel Keemink op spelverdeling stond. De setzeges van Karlovarsko na de 25-20 nederlaag in de eerste set waren minimaal met 23-25, 33-35 en 23-25. De foutenlast van 30 om 18 was mede oorzaak van het verlies van de thuisploeg, die wel een betere eigen score had.

Mladost Zagreb vs. PAOK leverde voor de ploeg van Maarten van Garderen een 0-3 zege op. De 21-17 achterstand in de eerste set konden ze ombuiten naar 28-30 winst, vervolgens pakten ze de volgende twee sets met 22-25 en 19-25. Van Garderen scoorde 19 punten.

Hypo Tirol vs. Fenerbahce eindigde in 3-2. Dick Kooy liet 22 punten voor de bezoekers noteren. Fenerbahce kon de tiebreak afdwingen met 23-25 in de vierde set, nadat ze de tweede set ruim hadden gewonnen (15-25) en de eerste en de derde met 25-23 en 25-20 hadden verloren. De vijfde set ging in de verlenging, uiteindelijk pakte Hypo Tirol de winst met 21-19.

Challenge Cup:

SK Tirano vs. Grizzlys Giesen werd door de club van Michiel Ahyi met 1-3 gewonnen.  De Bundesliga club moest de tweede set met 25-23 aan de thuisploeg laten, in de andere drie waren ze met 16-25, 20-25 en nogmaals 16-25 een maatje te groot voor de gastheren. Getuige ook de 23 punten voordelig verschil in de eigen score. Michiel Ahyi liet 19 punten noteren.

Rieker Komarno vs. Orion werd een 3-1 nederlaag voor de ploeg uit Doetinchem, zoals we in het separaat geplaatste verslag berichten.