Orion verliest met 3-1 in Slowakije

VoV, 23-11-2023. 5:26 uur. Orion Doetinchem is dit seizoen het Europese avontuur in de Challenge Cup tegen Rieker Us Komarno uit Slowakije met een 3-1 nederlaag begonnen. De ploeg verloor via de setstanden 25-15, 25-22, 19-25 en 25-20. In de return zal in Doetinchem met 3-0 of 3-1 gewonnen moeten worden om een Golden Set af te dwingen.

Orion kwam in de openingsset meteen met 3-0 achter en bleef de hele set in de score achter de tegenstander aanlopen. Op 7-6 misten ze de gelijkmaker, bij 14-6 had de thuisploeg daarvan optimaal geprofiteerd. Via 19-13 en 23-13 ging de eerste set heel ruim naar de thuisploeg.

In set twee kwamen de Doetinchemmers bij 2-3 voor het eerst in de wedstrijd aan de leiding. Het minimale verschil bouwden ze uit naar 9-12, de serie naar 13-12 veranderde de koppositie, die daarna via 15-17 en 20-18 nogmaals van eigenaar wisselde. Komarno bracht met 25-22 de stand vervolgens op 2-0.

In de derde set was er opnieuw een aantal keren een wisseling van de wacht aan de leiding. Zo werd 5-7 een 9-8 tussenstand en vervolgens had Orion bij 10-13 weer een beslissend voordeling verschil op de borden. Het verschil van drie punten hielden ze vast tot 17-20, de serie naar 17-23 was daarna beslissend voor de 19-25 setwinst en de 1-2 stand in sets.

Om de tiebreak af te dwingen en een goede uitgangspositie voor de thuiswedstrijd te hebben diende de vierde set gewonnen te worden. Maar na een aanvankelijk gelijk opgaande strijd tot 8-7 liep Komarno uit naar 12-7 en behield via 17-10 en 21-16 steeds een ruime voorsprong. Orion kon van 24-16 nog inlopen naar 24-20, het verschil was echter te groot om de thuisploeg nog serieus in de problemen te brengen. Het werd 25-20 en dus 3-1.

De teams waren in de score aan elkaar gewaagd. Komarno scoorde aanvallend een puntje meer (48 om 47), Orion maakte meer aces (4 om 9), bleef echter blokkerend ruim achter (11 om 5).  Totaal 63 om 61 eigen punten dus. De foutenlast (21 om31) zorgde voor het restant aan punten.  Bij Orion werd Samuli Kaislasalo met 22 punten de topscorer. Tom Koops  kwam tot 15 punten. Libero Mats Bleeker presteerde het beste op de servepass.