Vizier op volleybal

 

Agadir: Goud voor van Driel/ Piersma.

 

VoV, 24-07-2022. 18:52 uur. Het beachduo Piersma/ van Driel had zich op het FIVB  Challenge toernooi in Agadir in Marokko van de tweede kwalificatieronde (voor de eerste hadden ze een bye) naar de halve finale gespeeld. Met veel energie vochten ze zich door de Round of 18 en de Round of 16 heen en ook in de kwartfinale waren ze niet te stoppen. Ook niet door de nummer één van de plaatsingslijst.

In de halve finale stonden Menegatti/ Gottardi aan de andere kant van het net, dit Italiaanse duo had ranking 3 voor dit toernooi, het Nederlandse duo stond als 17de gerangschikt. Maar dat zei eerder ook al niks, dus maar niet te zwaar aan tillen.

In de openingsset namen de Italiaanse dames een 6-3 voorsprong die echter door een powersmash van Piersma en een monsterblok door van Driel bij 7-7 ongedaan was gemaakt. Bij 12-15 had Nederland een beslissend verschil gemaakt, dat ze via 16-18 vasthielden. Italië kwam er bij 18-18 nog naast, na de Nederlandse time out op die stand pakten van Driel/ Piersma twee punten en sloten de set met 19-21 af.

Nederland liep na de gelijke 4-4 stand in de tweede set uit naar 5-9, veroorzaakt door een aantal Italiaanse fouten. Bij 13-13 hadden de Italiaanse dames het verschil van het scorebord gehaald, maar met een dubbelslag voor wat aces betreft verschafte het duo van Driel/ Piersma zich weer wat lucht en kwam met de finish inzicht op een 15-19 voorsprong. Dit lieten ze zich niet meer afpakken, en met opnieuw 19-21 pakten ze setwinst, wedstrijdwinst en het ticket voor de finale waarin ze uitkwamen tegen het Tsjechische duo Hermannova/Stochlova.

De finale: Van Driel/ Piersma kwamen via o.a. twee aces met 4-1 achter in de eerste set, maar vier scores op rij na de 4-2 door Mexime van Driel bogen die achterstand om in een 5-6 voorsprong. Op de side out ging het naar 10-11 voor Nederland bij de technische time out. En bij 10-13 de Tsjechische time out. Zonder succes, het werd 10-15.

Na de 13-17 kwam Tsjechië met drie punten op rij op 16-17, time out Nederland. Een pokey van Piersma bracht het verschil op twee punten, maar Nederland kreeg wel het eerste setpoint tegen na drie aanvallende fouten (20-19). Emma Piersma had daarna drie keer achter elkaar succes, waardoor Nederland de set met 20-22 won.

In set twee werd er bij 4-3 en 7-7 van speelhelft gewisseld. Met een Tsjechisch monsterblok voor de 11-10 stand ging de technische time out in. Via de gelijkmakende side out kwam Oranje op 13-13, op het ace voor 13-14 volgde het breakpoint voor 13-15, waarop Tsjechische de time out in, deze time out werd een medische time out vanwege een buikspierblessure van Stochlova. Het Tsjechische duo moest de wedstrijd staken, waardoor de zege naar van Driel/ Piersma ging en zij de gouden medaille in ontvangst mochten nemen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.