Agadir: NL-damesduo’s naar KO ronde

VoV, 23-07-2022. 3:00 uur. In Agadir, Marokko slaagden twee damesduo’s erin om zich via een kwalificatieronde te plaatsen voor het hoofdtoernooi, dat gisteren begon.

Het duo van Driel/ Piersma kwam uit in poule E en had als eerste tegenstander de Canadese dames McNamara. Dat werd in de eerste set een geweldig gevecht om de setwinst, waarin beide teams in de aanloop naar de twintigpuntengrens elkaar met enige regelmaat aan de leiding aflosten. Zo stond het 12-10 voor Canada maar wat later ook 13-15 voor Nederland. Zowel Mexime van Driel als Emma Piersma waren goed op dreef, aanvallend en afmakend.

Canada kwam met 18-16 en 19-17 op de drempel van setwinst, met een supersmash maakte Emma Piersma bij 20-20 het eerste setpoint van Canada ongedaan. Bij 21-22 kreeg Nederland zelf het eerste setpoint, daarna volgden er nog drie mogelijkheden om de set te beslissen, geen een slaagde. Na een monsterblock was Canada bij 26-25 een puntje van de setwinst af, dat kregen ze bijgeschreven na een aanvallende fout van Nederland.

De tweede set was een stuk minder spannend. Toen het er nog helemaal niet om ging, tot 5-5, waren de teams aan elkaar gewaagd. Daarna liep Canada uit naar 9-6, time out Nederland, maar het rampscenario voor Nederland voltrok zich na de 10-8 tussenstand. Canada ging via o.a. drie ketser aces naar 17-8 en na 17-9 maakten ze de set uit. Met 21-9 was er een verschil van dag en nacht met de eerste set.

De verliezersronde in de poule werd gespeeld tussen van Driel/ Piersma en Akiko/ Yurika uit Japan. Alsof de film van de eerste set uit de vorige wedstrijd opnieuw werd afgespeeld, zo leek het wel. De set eindigde in 29-27 voor van Driel/ Piersma en om te winnen hadden ze zes setpoints nodig. Tussenstanden voordat de grote finale begon waren 8-8, 11-14. 15-16 en 19-20.

Mexime van Driel blokkeerde de 20-20 op het scorebord en daarna begon het nagelbijten. Japan kreeg de eerste twee setpoints, maar vanaf 23-22 waren er zes op rij voor Nederland. Japan gaf er via foutserves en aanvallende fouten vijf weg, Piersma sloeg de 28-27 in het zand, waarna Japan opnieuw een aanvallende fout maakte voor de 29-27.

Van Driel gaf Piersma een schouderklopje toen ze in de tweede set de 7-3 scoorde, met 13-8 werd er verplicht gerust, bij 14-12 ging Oranje de time out in. Op de side out ging het naar 18-16 en 20-18 voordat Piersma het laatste punt voor de 21-18 setwinst scoorde.

Met één verloren en één gewonnen set gaan van Driel/ Piersma door naar de tussenronde voor de achtste finale.

Emi van Driel en Pleun Ypma speelden in poule B hun eerste partij tegen het Italiaanse duo Scampoli/ Bianchin. Na 7-7 in de eerste set nam het NL-duo in twee servebeurten een 8-13 voorsprong bij de technische time out. Pleun Ypma was scorend na de verplichte pauze erg succesvol met vier punten tot aan 11-17 bij de vierde veldwissel. Italië kon nog een paar keer tegenscoren en gaf middels foutserves ook nog wat punten weg, waarna de set met 16-21 naar Nederland ging. Emi van Driel liet het laatste puntje op het scorebord zetten.

In de tweede set kwam Italië sterk terug. Er werd met heel veel energie om de punten gestreden zoals bij de 7-7 toen de dames van voren naar achteren en van links naar rechts over het speelveld vlogen om de bal uit het zand te houden. Met een score van Pleun Ypma als uiteindelijk resultaat. Bij de technische time out stond Italië met 12-9 voor, na die pauze liepen ze uit naar 15-9, waarmee het verschil gemaakt was. De set ging met 21-13 naar Italië. Dus tiebreak.

In de derde set kon van Driel/ Ypma het verschil maken na 11-12. Met drie punten op rij beslisten ze de set en de wedstrijd voor zich.

In de winnaarsronde in de poule stond het Litouwse duo Paulikiene/ Erika aan de andere kant van het net. Dat duo was een maatje te groot voor het NL-tweetal. Met 12-21 en 14-21 bleven de Nederlandse dames twee keer een fors eind achter aan het eind van de set.

Daar leek het overigens in het begin van beide sets niet op, van Driel/ Ypma konden aanvankelijk goed meekomen, maar wisten het niveau om bij te blijven niet vast te houden. In de tweede set bijvoorbeeld ging het na 14-15 pas fout. Na die tussenstand kregen ze geen punt meer mee.

Het voordeel behaalden de dames uit Litouwen via 7 om 1 punten voor blok en opslagaces en via de 5 om 15 foutenlast. Na één gewonnen en één verloren duel gaan van Driel/ Ypma naar de tussenronde voor de achtste finales.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto van Driel/ Piersma.