Alle achtste finales EK bekend

VoV, 27-08-2021. 6:28 uur. Gisteren werden in poule A en c de laatste wedstrijden in de poulefase afgewerkt, waardoor alle koppelingen in de achtste finales bekend zijn geworden.

Het was geen verrassing dat Rusland in poule A met 3-0 (12, 20, 19) van Bosnië & Herzegovina won, maar de nederlaag van België tegen hun Zuiderburen Frankrijk (foto boven) was dat wel. De Belgische volleybalvrouwen werden door Frankrijk onder een steenkoude douche gezet en daarna met 1-3 afgedroogd.

Winst tegen Frankrijk had België als tweede in hun poule kunnen laten eindigen, maar de 1-3 nederlaag was een dikke vette afknapper. Alleen in set twee haalde België het niveau dat we van hen gewend zijn, daarvoor en daarna wilde het maar niet lukken. Het irritatie niveau was in de andere drie sets bij onze Zuiderburen hoog, misschien ook wel logisch als het van geen kant wil lukken.

In de eerste set had België een vlotte 1-5 achterstand bij 9-9 hersteld. Ging zelfs bij 18-14 ruim aan de leiding maar verloor na bij 24-23 op setpoint te hebben gestaan toch nog met 25-17. In set twee waren ze van begin tot eind de baas en wonnen via 9-5 en 13-6 met 25-13. In set drie warend e rollen omgedraaid en had Frankrijk het beste van het spel (3-5, 7-14, 15-21) met een 19-25 zege. In set vier leek België bij 14-8 op weg naar de tiebreak, de Franse serie naar 14-15 stak daar een stokje voor. Na 19-20 liep Frankrijk uit naar 19-23 en won met 20-25.

Britt Herbots werd met 27 punten topscorer, bij Frankrijk maakte Lucille Gicquel er 23.

In deze poule is het ongeslagen Servië als eerste geeindigd, Rusland is tweede, Frankrijk derde en België vierde.

In poule C won Italië (foto boven) de eerste twee sets met ruim verschil van Zwitserland. Dat gebeurde met 25-17 en 25-18. Met zeven scores van Elena Pietrini in de eerste en acht van Paola Egonu in de tweede waren deze sets duidelijk voor de Italiaanse dames. In de derde set gaf de ploeg van Saskia van Hintum en assistent-coach Dirk Sparidans meer tegenstand en kon Italië pas na 25-25 doordrukken naar de 3-0 winst.  Egonu werd met 19 punten topscorer.

In de andere partij in deze poule won Wit-Rusland met 2-3 van Slowakije. De 2-0 achterstand (25-18, 25-23) werd via 23-25 en 28-30 ongedaan gemaakt, waarna de tiebreak met 12-15 werd gewonnen.

In deze poule bleef Italië ongeslagen en eindigde als eerste, Kroatië werd tweede, Wit-Rusland derde en Hongarije vierde.

De eindstanden in poule A en poule C geven de volgende koppelingen voor de achtste finales:

• Kroatië vs. Frankrijk (zondag a.s.)
  • Servië vs. Hongarije (zondag a.s.)
  • Italië vs. België (maandag a.s.)
  • Rusland vs. Wit-Rusland (maandag a.s.)

De eindstanden in de poule B en poule D zorgden eerder al voor de volgende duels in de achtste finale:

• Nederland vs. Duitsland (zaterdag a.s.)